berat

Agak anggaran berat bby yg dokto bg tu btol x, tkejut sy smlm bile dokto kata bby sy dahh 2.9kg 36week 4day.. Hehehe.. Mybe akan sme besa mcm akak die lahir nanti ? sy bajet kali nie nk bsalin bby halus jew.. Mybe sy pn kuat mkn, n suami sy pn da keturunan yg lahir 4kg keatas ?xpe la janji bby sihat, sy dpermudahkn bersalin normal ?

20 Balas

Sy pon tertanya2 soalan yg sama.. Agak2 btul ke ye baby sy besar scan 37w berat dh 3.13kg.. Biasanya baby lahir lg besar drp yg doc estimate tu.. Seram nk push klu baby besar.. Pengalaman sy sblm ni.. Last scan baby berat 2.3 kg je.. Ngam seminggu lps tu.. Baby lahir 3kg..

mcm kes sy smlm sis, scan 36weeks .. tkejut doktor kata bby dh 3kg .. sbb last weeks sy ada g scan gak masa 35w sbb bby byk mgeras, so masa tu scan baru 2.4kg .. tup2 1 week after dh 3kg..😅😅

Sy sblm brsalin doc jangka 3.4kg, last2 kuar 2.69kg...tp syg xdpt normal, kuar ikut tgkap gak sbb fetal distress...jnji dh selamat dh baby tu yg penting...lega dh 4hari baby dh kuar...😊

Sama ngn sy, mase 36w scan dktr ckp bby sy kecik je, baru 2.9kg. Pastu 1 hari sblm bersalin scan kat hospital dktr estimate bby sy 3.3-3.4kg. Bila bby keluar, 3.4kg..

4y ago

Wahh mmg da biasa anak besa2 lahir..

Seblum bersalin berat baby 2.9kg, baby keluar 2.3kg 😊, so either turun or naik, machine tu x accurate sangat 😬

Doktor tak ckp nak indcue? Sebab berat baby kita sama sekarang, tp doktor ckp nak induce kalau berat still betambah banyak.

4y ago

Xpulak, cume kalau sblum due sy xbsalin die nk cek lg air ketuban, die tkot air ketuban xcukop nk lebihkn hari.. Sy harap bia sakit sdri dri kne induce, dlu anak first xsempat induce air ketuban da pecah 😁

Biasanya lah kannnn ....X SEMUA YE.....berat baby sterusnya akn lebih brt dr bby sblmnya....

4y ago

sy pulak, anak 1st 3.3kg boy no 2 3.5kg girl no 3 ni 3.4kg boy

- or + sis sbb sya anak sulung scan doc kata 4.1kg . Bersalin kuar nya 3.3kg je 😁

Sblm bersalin kata berat baby st 3.1kg...masa lahir 2.4kg je...😂

Kdg2 x tentu jgak... Mcm sy scan doc ckp 3.1kg...keluar 2.8kg