MakcikBawangBerleluasa

Anak sy baru 1bulan lebih.. mase baru lahir kulit dia agak gelap sikit.. biasalah makcik2 mulut x ade insurans ckp anak sy tu ini la ape la.. sy pade mule nye ok la xde pape masalah.. jnji baby sihat da cukup bersyukur bg sy.. masalahnye skrg perkataan yg keluar dri mlut die tu makin mmbuatkan sy sakit hati.. ape dosa bby sy yg berkulit gelap ni ?? Siapa prnh mngalaminye mcm sy ni ?? Hurmm

70 Balas

Saya pun macam tu juga. Tapi saya senyap je biarlah orang nak kata apa pun. Kebetulan anak saya prolonged jaundice dan kulit ezcema, so bila kuning tu lambat sikit nak cerah. Kulit sensitif pun ada bahagian yang gelap sebab berbelak. Tapi bila dah masuk 6-7 bulan makin cerah.. terus stop makcik2 bawang semua. Yang penting sis pekakkan telinga..

biasa baby bru lahir kulit lain sikit..nti baby besar sikit kulit dia lain..sabar la sis.. abaikn mulut yg mengata.. istighfar byk2 ye.. ank tu amanah Allah.. kulit dia hitam ke putih ke yg penting kita corakkan adab dan akhlak yg baik kt anak..moga anak tu nti bntu kita masuk syurga..itu yg Allah nilai..bkn kulit..Aamiin44

x pe la..sbb nnt bby akan cerah sendiri... sy pun cm tu..tp anak sulung sy mmg gelap ikut sy tp dah besar skrg 12 dah makin cerah..sy pun start cerah lepas masuk u sis sbb dah x bersukan tp sy mmg berkulit gelap sejak lahir.. sampai sy yg rs sy ni anak angkat... hahaha adik beradik sy sume putih2...

Biasa lah tu... Masa anak sy lahir dulu makcik2 bawang tu ckp muka anak sy x mcm husb sy padahal ramai ckp anak sy ikut muka husb sy... Smpai skg... Sebijik... Baby girl.. Bila dh ckp2 cm tu mula lah... Last2 mak sy panggil laki sy terus die org ckp eh aah la muka bapak die lah... Gelak2... Bongok

Ni pengalaman mama saya..biar lah mereka nk ckp apa pun mama saya dah alami semua tu.prubahan akan berlaku ..bila ank ank dah besar ..mereka kata pula tak sangka ank ank segak pulak semua tu izin allah apa yg d katakan itu dah d terbalikkan.harap semua ibu ibu bersabar ya

X semua org islam cukup iman...kita yg ada iman ni kena byk bersabar..semoga Allah balik kan semula kata2 yg menyakitkan tu pd diorg..bykkan bersabar..akk dl pun dpt ank gelap..dlm 6 org sorang je gelap..perempuan pulak tu..tp skrg dh 14thn..wlaupun gelap dia paling manis hihi..

Abaikan.. jnji anak kita sihat itu yg paling pnting. Bukan tugas kita nk tntukn ank tu putih ke gelap ke.. semua tu kjdian tuhan. Org yg mulut busuk mmg dia tak pikir bab2 ni. Pdhal dia dh mpersendakan kejadian tuhan. B happy puan. Jnji ank kita sihat n happy😊😊

Cakap je kat makcik tu. "Ya Allah Ya Tuhanku. Makcik ni memang tak takut buat dosa ye, hina ciptaan tuhan. Ya Allah, Kau ampunkanlah dosa makcik ni. Sesungguhnya makcik ni terlalu jahil akan dosa pahala. Aamiin.." Cakap kuat2, gerenti dia senyap nyer.

4y ago

😅😅

sama la kita sis. family belah mertua semua sibuk tentang kulit sbb belah suami semua cerah tp buat dont know jela sis. mulut tempayan mmg tak boleh tutup, better for you to just stay away from them. janji anak kita sihat, sempurna :) keep smiling mommy

4y ago

Mine pun.belah suami cerah2 sgt. Untuk 2nd pregnancy ni mertua siap cakap minum soya banyak2 nnti anak kluar cerah putih. Dalam hati panas jugak.tp mak mertua saya baik. Jd saya senyum jela. Anak first sy kulit ikut saya. Tapi manis dan orangnya pun lembut baik solehah. Aminn. Saya harap untuk 2nd pregnancy ni anak lahir cukup sifat sihat dikuatkan iman dan harap sgt xkene kuning. Anak first kuning sebulan lebih xberpantang uminye ulang alik klinik. Anak cantik2 putih melepak pun lagi bnyak ujian sebenarnya. Nak2 jd anak dara@bujang nnti. Bnyak ujian nya. Cuba bukak insta@fb yg jenis tudung atas dada jenis keluar dgn laki. Jenis yg tu yg ni.dunia akhir zaman.cantik tu ujian paling besar lagi2 pada anak perempuan. Syukur itu indah. Sy syukur kekurangan pd sy yg Allah bagi, sepanjang sebelum sy kawin sy dilindungi dari gangguan lelaki, dan saya memiliki rasa malu yg sgt3 tebal bila berhadapan dgn lelaki. Lagikan tudung ape smua.syukur sgt. Mungkin Allah tau kalau sy jadi putih canti

T ye cerah lah kakak sy pon gtu mula2 salin tu baby ye kulit glp ugk lau smua bnda kite nk pk wat skit ht je jgn ambik peduli sngt mult manusia memg gtu xkishlah kult tu wrna pe t ye dh besr lau kult xberubh ugk t biarlah jnji baby siht je ckup lah