Baby susah tidur siang

Baby saya umur 3 minggu. Siang susah nak tidur. Dah almost 5 jam tak tidur siang. Bila dodoi sampai tidur, nak letak dia bangun/menangis. Kalau dukung dia tak nangis, mata bukak je tapi menguap banyak kali. Nak buat macam mana ya? #firstmom

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

boleh try double check 👇: 1. pampers basah byk or bby berak, kena tukar 2. bedung baby kemas2 3. tgk bby masih nak susu atau x 4. bila dodoikan bby, tgk mata baby dah pejam; -jgn terus alihkan tgn mak bila letak baby di tmpt tido. -satu tgn mak atas dada bby, satu tgn lagi sambung tepuk bby. -tgk bby lena, slowly alih tgn yg tepuk kemudian baru alih tgn yg di dada bby. 5. boleh sediakan juga pacifier utk bby hisap time tido. bby dah lena, pacifier tu dia akn lepas sendiri nnt. (backup plan). semoga membantu puan.

Baca lagi

Hi, saya sarankan Puan untuk banyakkan mencari ilmu on parenting and baby. Sangat sangat berguna untuk Puan hadapi situasi ini sekarang dan masa akan datang. Ada jawapan untuk soalan Puan di situ. Ada banyak sources; physical book, e book and even Google itself. There are lots of articles, blog, and website for us to dig into. Harap membantu.

Baca lagi
TapFluencer

boleh folo IG/FB: babylanguage. situ byk kasi ilmu pasal baby. mcm mana nak handle baby, apa maksud tangisan baby, cara tidurkan baby. semua ada. ebook dia berbayar tp yg dia share free pun dah cukup ok sbg permulaan.

tk apa sis lalui la fasa2 mcm ni . nanti anak dh 2/3 bulan senang ! dia dh kenal siang dan malan . tapi sis ajar la dia pukul 8 dh gelapkan bilik maknanya itu waktu malam

anak Sy pulak byk tdo siang, malam berjaga😂 ..sama la kena dodoi, bila letak atas tilam ,nangis..