Putus bedung

Hi mommies. Nak tanya anak mommies putus bedung masa berapa bulan ya ? Anak saya sekarang 3 bulan setengah, sejak masuk 3 bulan haritu dia susah nak bedung, boleh menangis² macam kena pukul. Tapi tak boleh tak bedung, dia still ada moro reflex sikit². And boleh tak kalau nak mintak tips mommies macam mana nak putus bedung sebab anak saya dah pandai meniarap, cuma kalau tidur katil biasa saya mengiringkan, tapi selalunya tak lama sebab dia susah nak lena sebab terkejut² dia boleh menangis. Tapi dia nak tidur lepas tangan, macam mana ya ?

6 Balas

Anak sy masa newborn pun bedung x bagi ketat sgt dan tangan bagi keluar sbb kalau bungkus semua anak mmg nangis x henti. entah lah, kira macam bedung tu selimut dia je. saya start buka bedung anak masa 1 bulan lebih, saya latih anak cuma pakai selimut je, letak selimut atas dada anak dan nak bagi anak x kuat terkejut pegang dada dan tangan anak masa tdr sama2. klu sblh pagi sy just letak kain atau swadle atas dada dia la. skg anak dah nak masuk 4 bulan tidur beralaskan selimut je, dia pun dah x terkejut sgt mcm dah biasa.

7mo ago

ouhhh fahamm, btw thank youu yaa 😊

sama mcm anak sy sis.. umur 3 bulan stengah dah minta xnk bedung. kalo bedung nangis..tp dia xde moro reflex dah. cuma tgn nye selalu duk garu2 muka & telinga. so sy letak kan mcm teddy bear atau kain untuk dia gentel2 supaya x garu. maybe sis boleh cuba letak something kat dada dia supaya dia rasa something mcm bedung

7mo ago

ouhh anak saya still ada moro reflex tapi sikit² jela, cuma kadang tu kalau dia mengantuk sangat lepas tu terkejut nanti dia menangis, ibarat kacau dia tidur, before this saya tindihkan dia dgn selimut yg berat sikit, tapi tak membantu, bagi dia peluk bantal peluk kecik dia tak suka, bagi kain kecik dia bawak ke muka risau pulak, dulu tidur bagi pacifier, sekarang dia dah taknak dah

Sama mcm anak saya awak. Lepas tu saya ada beli buckwheat pillow (organic pillow). Saya beli yg comfy baby punya. Bila dia tidur saya letak bantal tu atas dada dia, kalau saya mengiringkan dia time tidur, saya letak jugak. Tapi bila dia tidur lena saya akan angkat. Alhamdulillah dia kurang terkejut bila guna.

7mo ago

Memang effective ye sis? Kalau effective, saya pun nak beli juga la gitu 🤭 baby saya dah 4 bulan. Masih terkejut2 bila tidur.

Anak saya isnin depan masuk 4 bulan. Masih bedung. Moro reflex masih ada. Sama macam anak awak. Takpa kalau baby masih nak bedung. Bagi dia selesa tidur n lena. Saya ada baca juga pengalaman pengasuh2. Ada yang bedung sampai umur 9 bulan - setahun lebih.

7mo ago

ouhh faham², ye pengalaman mak saya, adik bongsu dulu bedung sampai 1 tahun

anak saya dari pantang lagi da tak berbedung. just cover dgn bantal kt kaki, n kiri kanan dia. sbb bila berbedung auto bangun so terus tak bagi pakai, senang.

7mo ago

ouhh saya bedung dari awal sebab dia selesa and tidur lena, tapi sekarang dia dah taknak sangat, tapi terkejut tu still ada tapi sikit² je

anak saya x sampai sebulan dh putus bendung .. kalau terkejut tu .. biasa Je ..

7mo ago

mcm tuk lah anak saya tu .. semalam 4 bulan .. berat tak cun dengan Umur .. 😪