baby 9bulan

Anak lelaki sy berumur 9bulan dan masih menyusu badan.Dan dia langsung tak nak minom susu formula.Tapi bila beri minom air masak dalam susu btol laju je minom.Persoalan nya bole ke kite beri dia minom air masak banyak2?? Ade kesan baek ke buruk ??

3 Balas

6bulan-1tahun, susu masih lagi utama untuk baby sambil² mommy kenalkan makanan dekat baby. If baby, tak nak minum susu formula pon takpe, keep on breastfeed selagi ade susu badan. Tak ada masalah. . Bagi sy, bila da makan, kena minum air kosong kerap juga untuk elak sembelit. Macam sy, 6 month sy intro 1-2oz every meal time. Air kosong tu sy akan slowly increase ikut meal time. Mcm 9 bulan sy da bagi 3x meal time per day so water intake da increase. Klo sy tengok that day baby sy aktif, byk merangkak, main lebih, sy akan bagi baby minum air kosong extra. Biasa la baby minum air time main pon sikit2 je de sip. Masa lain bagi minum susu je.

Baby tak boleh minum air banyak2. Baby perlu nutrisi yg baik. Biar je dia menyusu badan Dan ambil makanan bayi.. air boloeh minum tapi ada hadnya..

5y ago

Okay terima kasih bg info.pasal sy ni serba salah .hubs dgn mak mertua selalu push sy suruh bg mnom air masak byk2 tu yg sy rsau.

Baby bila kenal air kosong mmg akan ketagih dgn air kosong.. Sbb tu baby 1-5bulan tak digalakkan utk mnum air kosong.. 6bulan keats ja boleh.. Bila baby dah start mkn.. Bg siiikit2 ja air kosong..