Stress

Anak belum sampai 20 hari dah keluarga mertua plan nak bagi makan. Saya yang dalam pantang sekarang ni jadi sangat sedih sebab tak dapat nak cakap or buat apa². Mereka tak pernah peduli pun dengan apa yang saya cakap.

26 Balas

Awk tegas je la, ckp tak nak..buat alasan doktor tak bg, kena pantau.. kang doktor tanya..bg je alasan, diorg nak bg gak, ckp jd "minta maaf, sy mmg tak nak, nak tggu 6 bulan nanti", ckp secara baik dan lembut sbb dorg org tua kan..mcm kwn sy ni, dorg pon kalah doktor..tp anak dorg kan..lantak dia la..dh pesan, nk buat jugak..2 bulan bg mkn nasi dgn gulai lemak, ada 4 bulan dh bg nestum la, bubur la..katanya doktor memandai, org dlu boleh je, ok je anak dia.. alhamdulillah Allah tu nak selamat kan anak dia, sbb tu ok..so, pokok pangkal, awk kena bertindak k..😊

Saiko balik.. cakap depan mertua kena ada suami time tu. buat senyuman semanis gula.. boleh bagi ja makan.. tapi nanti bila baby ada masalah usus kamu yang jaga . Bawa pergi hospital .. kos belanja rawatan kamu tanggung ya...... Nnt tgk apa respond mertua... ... Anak tu tanggungjawab kita jaga keselematan n kesihatan dia.. jangan takut kalau melibatkan anak.. anak sakit x ada yg nak hulur bantuan. Takut nanti cacian yang dapat. Mana yg blh elak. Sehabis mungkin kena elak...

Bagi tahu suami. Klau suami x percaya ada baby mati sbb bg mkn awl, awk bg tgok article dan seangkatan dgnnya. Dan bgtay juga MIL awk tu klau cm ne xyah slow talk dh. Sis bagi je article2 bukti2 baby mati sbb bg mkn awl. Klau diorang x percaya juga bawak g nurse biar nurse tu sekolahkn mereka. Klau still ketegaq juga bawak je g balai. Report ats sebab nak bagi bayi makan baru berusia 20hari. Kita ada *law*. Kalau syg kan anak sis cakap. Itu hak sis. Be strong mummy. 💪

Kena tegas lah tu baby awk kn jgn bg mkn bg susu je dh ckup ye kecik lg lau awk xberkers skrg tkt t esok2 baby tu ad mslh usus bukn diaorg yg jga awk juga yg kena hadap biar org nk mrh skrg aslkn baby awk siht dims depn jgn pk sal ht org sngt lau kes gnie pk keselmtn n kesihtn baby ckp kat diaorg lau jdi pe2 esok2 kat ank awk diaorg nk tnggung ke nk jga ke nk bg ke kos rwtn tu

klau sy . sy tego je baik2 . bkn ap ank kita sndri . bby skrg xmcm dlu2 . zmn skrg ni bnyk sakit sne sni . mknn pon bnyk yg xsehat . sy dlu mertua ckp ni tu pon sy xikot buat bodo je . dorg suh bg mkn tpi sy xbg . sy ckp je nt 6bln sy bg . saba ye sis . sy pon lps kejadian2 yg xsesuai mcm tu sy mtk suami anta balik rumh sndri je lg bgos . pnt tu xkesah . yg pentg xtrtekan .

2y ago

diorang tak bagi tu, ikat rantai besi ke kat kaki? kunci kurung dalam rumah? kalau setakat mulut cakap tak bagi, keluar je la.. anak tu diorang ambil dari tangan kita ke? kalau dah susah sangat sampai tahap macam tu, tak boleh pegang anak sendiri, tak boleh keluar daripada rumah, report polis je terus.. kalau belum sampai tahap macam tu, maksudnya masih boleh usaha keluar dari rumah tu..

Sy dulu pun sama kes mcm sis jgak... Tapi mak sy yg nk bg mkn... Sy ckp byk kali x payah bg... Tapi still nk mandai2 bg.. Mak selalu ckp alah zaman dulu2 tu bleh je... Last2 sy ckp ade kes baby usus pecah bg mkn.. Terus die x bg... Tapi sy tau die campur nestum dlm susu anak sy sbb hari tu mak sy jaga kejap... Sy tawakal je lah... Ni anak dh duk ngn sy... Lega rasa

Macam ni lah sis.. Suruh mertua sis siap, ajak p klinik jumpa doctor. Sampai klinik kata nak jumpa doctor ada emergency. Terus terang ne ngan nurse, nak jumpa doc sebab nak doc sendiri yg explain kat mil. Ini melibatkan nyawa anak.. Nt kalo jadi apa2, ayat dieorg " alah, kami dulu umo 1 hari dah bagi makan, elok ja hidup"

Sis, u kne tegas. Jgn bg mil bg anak awk mkn. Bby usia 20hr klu bg mkn blh myebabkan kematian. Nauzubillah. Tegas je. Tu anak awak, awk yg pnt mgandung & melahirkan. Jd mak kne kuat utk protect anak. Tegas skit. Ckp elok2, klu gaduh skalipn xpe sb ni berkaitan nyawa baby.

Kita sama wakk, sy pun tak dapat nak kata apa2. Tapi kadang disebabkan kita fikir anak, sy balas je dengan cara yg bagus sy senyum angguk ye ja tapi i tak buat pun. Sebab kadang ada jenis mak mertua yg degil, cakap mcm mana pun dia tak akan faham punye

Puan x boleh diam je. Kene tegas sbb ank kita..kene ckp dengan suami sama. Suami Kena mainkan peranan. Nak ank sihat ke sakit tny dia. Penat kita ngandung 9 bulan senang senang depe nak bg ank kite mkn. Nk bg main tunggu 6 bulan ke atas ha bg la mkn