Taknak pantang rumah mertua

Sekarang pregnant anak kedua, 16w. Saya tahu terlalu awal utk cakap pasal berpantang. Tapi saya nak tanya pendapat semua. Saya anak yatim piatu, so takde pilihan selain berpantang dengan mertua atau sendiri. Anak 1st pantang dengan mertua tapi saya agak stress. Saya sejenis pengemas & pembersih biasa2. Tapi rumah mertua agak bersepah, baju longgok tak berlipat, sampah banyak merata (family kakak & adik ipar duduk sekali). Berpantang pun kena menumpang bilik mertua atau bilik yg dindingnya berkulat. Jadi tak selesa macam tu (terutamanya bab kebersihan). Stress sebab saya membesar di asrama yg memg dididik dengan kebersihan & kekemasan. Makan minum Alhamdulillah okay, kadang mertua masakkan/beli luar. Disebabkan semua ni kecuali makan minum, saya rasa macam nak pantang sendiri. Tapi risau suami & mertua akan kecik hati. Dalam masa yg sama saya taknak stress sebab pantang pun dah stress dengan diri apatah lagi dengan masalah lain. Minta pendapat semua ya. #PANTANG

6 Balas

Sama mcm sy, masa 1st berpantang dengan mertua.. stress pon sebab bersepah je.. kadang benda simple blh jadi stress.. pendapat sy kalau nak berpantang sendiri, pastikan suami awk blh cuti lama utk uruskan awk ..atau minta mk mertua awk yg dtg kerumah awk utk jaga awk berpantang.. boleh gunakan alasan xselesa bila ada keluarga ipar yg lain sbb nak kena jaga aurat.. dan last kalau ada duit lebih sikit awk boleh upah someone utk jaga awk berpantang..urus anak & siap masak..

sy pun yatim piatu..Dari ank pertama ni on the way ank ke 7..sy berpantang sendiri..jns sy baik sy ikut keselesaan sy sendiri..bile ada rase camtu urusan sy jd mudah nk handle bb n umh..sy pun x stress.mcm m.mertua sy pembersih orgnye..tp sy x slesa nk menyusahkan die n ipar rmai laki.. satu lg sy jd stress bile mcm ada jadual kne bt itu ini bile umh mertua..klau kt umh sy bt ape y sy blh bt n xde y ganggu

bepantang sndri je sis. emosi time bpantang ni sgt penting, risau stress bole ke arah depression. sya pantang ke 2 ni akn amik pakej rawatan berpantang di rumah siap pakej urutan dan masak, kalau sis ade bajet lbh bole amik utk pakej dri pg smpai ptg siap dia kemas n jga kita di rumah. bole bayar scara ansuran ikut pakej yg kita amik. xrisau spe yg msak bpntang n kemas utk kite

saya takada pengalaman tapi kan, saya rasa emosi kita waktu berpantang lebih penting berbanding orang lain, sebab yang tengah berpantang kita bukan dorang 🥲 tapi taktahu lah mungkin ada buruk baik, tapi kalau ada duit lebih bayar orang untuk kita jaga pantang rasa ada kot.

Sy pun plan pantang sendiri sebab x nak stress, sy bg alasan yg logik yg husband sy x kan argue balik. Nk tenang2 je dlm pantang. Plus sy x suka suasana yg bising memandangkan umah mil ramai ank buah.. Mse pantang ank kedua tenang je sbb pantang sendiri.

saya berpantang sendiri dgn jagaan suami..sambil jaga anak2 yg lain..ni nanti nk berpantang lagi bln 10 d rumah sndiri juga...