Berat badan anak masuk graf kuning

Anak sy fully bf. Checkup 4 bln baru ni naik 200g je. 4 bln, 5.4kg je. Sy taktau sebab apa sampai sy cakap dekat nurse nak tambah susu formula. Balik dr kk, mak mertua pula tanya. Dia terus cakap sebab saya tak bagi anak makan, sebab tu tak naik berat badan. Sejak dari tu, asyik paksa bagi makan anak. Saya jadi stress, dari anak 2 bulan lagi saya dah cakap, hanya susu ibu sampai 6 bulan. Bila asyik benda sama dicakap saya jadi stress. Terfikir juga nak bagi anak makan masa umur 5 bulan nanti. Apa perlu saya buat supaya berat anak saya naik??

2 Balas

Puan sendiri pun kena makan yang cukup khasiat. Baby gets the khasiat n zat from our breastmilk. Feed frequently. Refer to carta kekerapan penyusuan bayi. Your baby is your responsibility why need to follow what your mil decide? Dulu ada few orang terdekat like this but as a mom to my kid i know what is the best for my kid. But if berat baby tak ikut yang sepatutnya, puan perlu kerap beri anak menyusu. Ikut sukatan sepatutnya. Jadikan waktu menyusu tu waktu yang menyeronokkan. Focus to your baby during feeding time. Can play with them too. Like agah2 dia. Make eye contact. If your baby can start eat at age of 5 month, you should refer to pediatric to confirm. To avoid any isu usus terbelit or penghadaman. If sakit, anak kita. We the one yg tanggung not some else even our own mom or mil

Maaf, sy takde pengalaman. Tapi sy ada join Breastfeeding Class dengan Breastfeeding Counselor secara online. Ada topik ttg ni, dia nasihat kena kerapkan bf baby, jgn jauh sgt gap menyusu. Susukan pada waktu malam especially tgh malam sbb hasil hindmilk tinggi. Hindmilk tu yang akan naikkan berat baby.

1y ago

Kemungkinan juga sis. Apa-apa pun refer dgn nurse atau doc. Awak jgn stress tau, sis kena sentiasa happy barulah susu meriah. Bab makan tu nanti refer balik nurse dan doc. Selalunya 6 bulan ke atas baru baby start makan.