Ibu yg sedih 😢

Sepanjang saya mengandung, saya akan jadi malas bersiap, malas cantik², sesekali je.. mood saya nak makeup & bercantik².. Tapi, keluarga Mertua saya asyik cakap saya mengandung wajah tak berseri, wajah tak bercahaya 😢 saya sedih😢 Saya menangis pada Husb saya. Husb saya sangat baik & faham situasi saya. Pujuk saya suruh abaikan kata² keluarga mertua. Dia pun kesian kan saya. Baru mengandung 11 minggu 😖 Cuma saya, rasa sedih. Kenapa nak kecik kan hati wanita mengandung macam saya 😢 Normal bagi kami, badan kembang, hidung kembang, kadang muka pun suram. Sebab kami sedang lalui frasa awal kehamilan 😔😢

20 Balas

dont worry, sementara je tu. sy pon macam tu jugak. berat dari 57kg, sekarang 38w berat 90kg. badan jangan cakap la besor gile, kaki pon jadi sembab besor, hidung kembang, kulit kusam naik jerawat, muka kembang, alahan kulit, selekeh selebet semua ada sebab memang malas sangat nak siap2. orang pon tk cam dah kita ni kalau jumpa depan2. memang kaw2 punya orang kutuk. tapi pekakkan telinga je. alhamdulillah dapat husband yg suka puji bini. tak pernah merungut, tak pernah kutuk bini. i think its a medal for mother to be. i am proud of my body changes, sebab badan and muka hodoh ni la yang bawak anak 9 bulan ke hulu ke hilir. anggap je ia sebagai pregnancy joy. abaikan mulut longkang tu ya.☺️

sy pun tak make up.. lepastu tudung serlung ja walaupun balik kg, dan pi berjalan🤣🤣🤣 Alhamdulillah mertua sy faham ja, walaupun sy cakap sy malas nak bersiap depan mertua, dia akan cakap "alah biasala mengandung" ... setiap kehamilan tu berbeza.. walaupun anak 8,, tetap ada perbezaan.. jd abaikan je omelan org pasal kita.. tak bagus stress untuk ibu hamil.. ceria lah sebolehnya... supaya anak yg bakal lahir juga ceria dan sihat.. 🤍🤍🤍

Alololo sensitifnya dia.. biasalah sensitif semasa hamil ni. Ambil langkah kawal emosi, jauhkan diri drpd golongan yg suka bercakap2 ni. Saya 3 bln pertama mmg tak nak bergaul dgn orang sangat. Sy nk jaga hati saya. Tak bgtau org pun sy hamil. Apapun syukur sbb awak ada org yg menghargai awk; suami. So awak hargailah suami awak dgn kasih syg ye dan syukur selalu kpd Allah 🤲😊😊

saya pun tak mekap sis. sy pakai skincare je. kalau mekap sy pakai mawarose yg lip n cheek tu. buat blusher. sy tk pakai kt bibir. sb lani walaupun dia tk berbau. tp hidung tetap dapat bau. sejak pregnant ni hidung super sensitif. parfume dh tk pakai. saya memang marah dekat semua org yg pakai parfume kiat. sakit hati 🤣 tudung sarung je sejak pregnant.

benda cmni ats org..saya ank first mmg cmni...nk mekap pn rasa x brp best😅 tpi ank yg ke-3 ni...Rasa nk mekap..nak melawa je😁 x suka pkai inai kuku... teringin plk nk pkai...siap beli..nk cntikkk2 😅kulit muka saya pn jdi cntik kli ni...😁 pembawakan sesetengah org ni berbeza...tpi tu sementara je...😊 apa2 pn enjoy je.. don't stress 🤗

Sy pun mngandung baby girl nk bsiap semua malas. Pdhal sy rajin make up sblum ni. Tp takde sapa berani ckp sy takde seri. Berani la mulut tuuuu.. mmg sy lawan balik. Sedap mulut je. Abai kan je la awk. Kalau x tahan. Awk balas je balik. Mulut org mmg tak boleh ditutup. Pdhal dlm islam bdosa sakitkan hati org lain.

2y ago

Kan. Apa sedap mulut dia je hahahh

sama laa, sblm nie d rumah pun melaram pakai mekap hari2 😂 skg nie apapun mls. nak pakai skincare pun kadang je . cuma deodorant & perfume je x prnh lepas , sbb x suka hidu bau2 peluh 😮‍💨 keluar rumah pun pakai tudung express je , pakai mask kan.. org xnmpk pun muka x mekap 🤭

Sis.. Tabah ya.. Saya time baru pregnant dgn alahan teruk pun memang tak terurus, badan x larat semua, yer muka memang mcm hantu kak limah, Patut yer kne faham.. Bagi kata semangat.. Its okay sis.. Dah beranak nanti melawa la yer.. Abaikn mulut2 orang 😘😘

sy awal mengandung pun x pakai pape .. muka mmg kusam gile .. tapi tuh normal lah .. tapi bile dah masuk dlm 6 bulan ke atas .. sy sendri suke bersolek .. nk kuar pg pasar beli lauk pun .. tetap bersolek . 🤭🤭 sis jgan stres stres .. kdang tuh sebab pembawakan bby

sy pun tak berdandan sis , jgn sedih ok, abaikan kata2 yg menyakitkan ht , istghfar banyak2 ,akan smpai trimester ke3 nnti sis akan hadapi mcm2 ujian, semoga baik2 bt sis dan anak ,kalau suami da cukup baik tu dah alhamdulillah, pekakkan telinga pd yg mengata tu ya