salahkah saya pregnant anak no 3 usia anak sy yg no 2 (2tahun 1bulan)?

alhamdulillah 14 minggu pregnant ank ke 3...tapi masalah nya nurse kat sini menbebel kat saya cakap saya ni dengil tak nak ambik perancang...tengok sekarang dah pregnant pulak..sedangkan anak saya yg no 2 dah 2 tahun 1bulan umur...masa ni tak layak lagi ke sy nk pregnant pulak?

49 Balas

Sya plak prgnnt anak kdua da sis... Anak prtma da msuk 4 thun... Doktr pmpuan ni bising2 smpai org luar pon dgar sbb sya prgnnt then i got tyroid problem too... Yg sya heran dlu mngandung anak 1st x plak doktr lelaki bising2 malahan peramah ngan psakit, nasihat itu ni, asyik senyum jer... Complicated gak law trkena doktr yg tegas tpi langsung x sensitif😆sabar ja larrr.... Hampir2 nak perang mlut ngan doktr pmpuan tu nasib ksabaran sya tinggi...bila sya start da tegaskn suara sya trus doktr pmpuan tu slow talk wit me😂 mngkin dia prasan emosi sya da nak kemuncak da... Geram sgt...at least x pyah nak mrah2 smpai psakit luar pon bole dgar... Bab mngandung2 ni da dbagi rezeki...law malas nak urus ibu mngandung yg bnyk sakit ni... Jgn keja bhagian ibuanak💆‍♀️

Err.. berdasarkan ape yg sy rase, mungkin x terjadi misi² ni dia akan lebih hormat jika kita ni kelohatan lebih berpenampilan..kalau kite jenis selebet je, mmg dorg tanpa segan silu nk 'nasihat' kita dgn gaya kita ni pesalah..but if kita tampil sedikit kemas dan cantik, dorang mcm ade hormat lebih sikit.. entah la..sy pregnant anak no 3 skrg ni..jarak anak x smpi 2 tahun setiap kali ngandung..yg prev igt lg mmg kene juge bebelzzz khen sbb masa tu sy gi klinik pakai sempoi je..now utk ank no 3 sy gi klinik agak rajin sikit pakai kemas, dorg cam boleh pulak cakap bebaik each time visit tu..

Sis dlu czer ke normal?? Rsnya klu ank dh umo 2 tahun xde mslh rsnye tuk preggy lg.... mcm sy skrng ank umo 10 bln..doc pakar siap tnye ada tak ms akn datang nak tambah anak?? Saya kata ada jika ada rzki lepas ank umo 2 tahun..... Doc cakap kalau ada.. dia suggestkn ms usia ank saya 1tahun 8bulan dh boleh merancang untuk ank kedua..jika within 6bulan msih tak preggy selepas ank umo setahun 8bln doc siap suh jmpe pakar o&g tuk consult dan try preggy skali lg....sy tahun lepas bersalin czer..

sma mcam sy.. ank sy 2t 11bln..sy prgnat dh 14w..bkn disbbkn ksihatn kdg2.. nurse mlas nk wt keje.. tambahn plak kt tempt sy rmai org muda prgnat.. kl dh de ank 2 org dpt plak spasang mmg kne la dgn nurse.. sy xbg muka kt nurse.. 😆 sy prgnat ckp je rzki Allah bg.. org lain xdpt nk mersa prgnat sbb Allah xbg rzki.. sy ni kira kna bsyukur la.. lgi pula hsband sy mampu nk bela ank2... so jd la org bsyukur dgn nikmat nya

5y ago

geram la dgn nurse mulut cam puaka..😆 ssuka hati nk ckp, dh tugas diorng rwat org jd kna sbar la dgn tgjwb kan.. xblh ckp sska hati,wlpn kte syp xberti kite bdoh.. dpt org syp mmg sdp ckp..

Jangan amik hati sis. Misi n doc kkia ni sgt prihatin dgn setiap ibu2 yg pregnant. Saya dulu kena bebel dgn doctor sbb pregnant dlm tempoh 6 bulan selepas keguguran kali ke4. Memang nangis2 tapi doc sgt prihatin & rujukkan sy ke hospital ANC pulak. Kalaupun sikap kurang baik di kalangan dorg, percayalah mesti ada ramai yang baik di antara mereka. Positif selalu k.

Pekak kan telinga ja sist..kalau bukan rezeki mau mcm mana pun usaha mmg xda, ni rezeki dr yg mha esa siapa kita nak sangkal..sy skg pun preggy ank no.3 ank no 2 baru 15bulan mslah sy piyed mmg x teratur yg no2 pun sy usaha nak pregnant mmcm usaha sampai la beza 8 tahun dgn ank ptama, sist x slah pun pgnant no.3 tu..lantak dia nak cakap apa pun😄..

Laaa apa masalah. Sy pun ngah prgnnt anak ke3. 25 minggu. Anak no. 2 bru sthun sebulan. Misi sini x bising pun. Die ckp elok2 je. Malah dia kata kita x mrh nk beranak rapat2.. As long as suami sama2 galas tggungjwb sbb anak rapat ni penat dia lain... Kalau xde mslh ms beranak sebelum ni, inshallah ok. Eeeiii tenyeh mulut misi tu dgn cili api. Hahahah

5y ago

Dah mulot dia xda insurance 🤣

Sis macam saya. Bulan 9 tahun lepas saya baru gugur. Tiba bulan lepas saya dapat tau saya ngandung. Dr misi semua bising kenapa saya tak jaga. Patutnya saya kena tunggu setahun baru boleh rancang balik tapi allah nak bagi takkan saya nak tolak. Saya diamkan aje lama lama dorang senyap

4y ago

Sama larr memang kena marah. Sebab saya ada penyakit kaitan darah lagi. Kalau bleeding baby dengan saya bahaya. Ada kemungkinan boleh jalan terus. Tapi saya doa baik baik je.

Dah rezeki ap yg slhnya agpon ank dh besr lau nurse cnie ok je p lau ank bru umr 1thun memg lah ye mrh ugk tp xlh truk sngt cuma dia bimbg je ank kecik lg kn huhuhu p lau dh 2thun ok je xde mslh pe pon xyh pk sngt lah pe nurse tu ckp k dh rezeki awk kn syukur alhamdulillah

Pekakkn telingaa jew sis...sy pn skg tgh mengandungkn ank ke6,skg dah 4 bulan..ank no5 31 ogos bln 8 ni bru masuk setaun..😂😂😂x pelaaa...rezeki kiterr x yah nak tolak..kita asuhh je baik2..tp after ank no6 ni sy dah nk tutup kilang dh. .😃

5y ago

Selagi badan masi sihat x salah nk ank ramai..bila dah rasa cukup n rasa lengakp da fmly tu blh la ikthiar stop mgndung..hehe