stress

Aku dpt rezeki mgndung awal tpi laki aku mnyakitkan hati xpndai jaga hati aku..nafkah ckup dia bgi tpi dia xpndai jaga hati aku..aku suri rumah aku bhnti keje psl dpt thu mgndung alahan terok aku jeles tngok irg bhgia rumh tngga klau thu x bhgia mcm ni aku x mgndung awal sng aku nk becerai skrg klau nk becerai pon ssh psl aku mgndung lagi stu ksian baby ni nnti kalau aku becerai tu lah ada org dpt anak lmbt tpi rumh tngga bhagia ni ada anak awal pon rumh tngga haru biru aku xphm lah aku xblh nk fikir skrg ni..aku ckp dgn laki aku kalau mcm tu sikap dia aku nk keje lps pntg ni baby nk hntr pngasuh lps tu x pyh lah sruh aku beranak lagi klau x reti Nk jaga hati aku..untk pengethuan aku bkn jnis mcm ni sjk mgndung aku mmg nk laki aku bgi prhatian skit kt aku..

81 Balas

masih di awal perkahwinan ke ni? bawah 2 tahun? bijak2 lah handle emosi ye. dah rasa dah.. hari2 rasa mcm nak berpisah ahahaha. suami pon mulut lancang, masa tu xberani sgt mcm nak melawan. dgn xde income 😂 xde sape2 lak tu. jenuh saya melawan perasaan rasa nak berpisah. mcm merepek.. tapi hati sedih je keja(wthell).. sekarang anak dah 2 tahun, bz jaga anak, bz bisnes online, bz jaga rumah, bz entertain kan anak dengan ilmu belajar 😂 smpai bapak dia yg terkejar dekat kita nak attention. sis.. kita kena bijak handle emosi sis. kita pon kena ada income even dari rumah. kita bz kan diri dgn kerja rumah. xde ape nak buat, pergilah jalan sorang2. saya xtahu lah laki sis dan sis mcm mana rentaknya. tapi laki saya memang takut, asyik nak ikut(padahal kena gi kerja) kalau kiterorg(saya dan anak nakgi jalan). sebab saya dri sebelum kawen memang jenis berdikari sikit. keluar sorang? no hal. xde laki teman, no hal 😂 seharian saya boleh pusing kl sorang2. tapi itu la, laki ni..dia nak juga kita berharap kat dia. so, ada masalah..kadang tu berharap lah kat dia(padahal boleh je settle kan sendiri). so, adatlah sis.. nama pon kawen. ada masa rasa nak bercerai. ada masa tak bagi perhatian. ada masa hati terluka. di awal perkahwinan memang rasa serabut, dengan perasaan, dengan mental, dengan suami. orang lain xde maknanya indah nya kakkkk.. kiterorg xkan manjang nak citer ape masalah kiterorg. tapi, kiterorg amik masa kenal suami kiterorg, paham kn dia dulu. kalau dia jenis bertolak ansur, dia akan mula paham kita. bab attention ni, alahai..dh kawen ni perhatian laki bagi dah bukan mcm masa bercinta kak. nafkah dia xculas tu pon dh satu perhatian yg dia beri. ko ni nak kena kawen dgn ddnk kot 😂🤣

Dia macam ni tau. Saya pun pernah ada emosi macam awak. Sampai sekarang suami busy main Mobile Legend tak guna tu. Hahaha, dulu lepas dapat tahu saya pregnant, kandungan 2 bulan saya berhenti kerja sbb tempat kerja saya kerap berdiri, turun naik tangga. Saya sales girl je. Mula mula tu husband ada lah bg muka sikit. Then saya dapat kerja kerani kilang. Sama tempat kerja dgn suami. Dua bulan je kerja situ. Kandungan 5 bulan saya berhenti. Sbb suami saya berhenti. Ye kita memang perlu perhatian suami. Sbb kita takda kawan berbual kat rumah. Macam saya. Tapi saya sejak kebelakangan ni dah malas nak berangin dgn dia. Sbb kalau kita marah dia marah kita balik. Suduh sebatang pun susah nak basuh. Berat betul sudu tu. Sampai kan saya cakap kuat kuat kat depan dia time dia lunch balik makan kat rumah. Lepas makan ada masa buka ML tu main sampai masa dia masuk kerja. "Semua benda aku nak kena buat dalam rumah ni. Ingat aku ni bibik ke! Kalau nak sangat aku ni buat kerja sanggup lagi aku keluar bekerja cari duit dari duduk dalam rumah tak mendatangkan hasil". Saya terus masuk bilik kunci pintu. Dia pergi kerja pun tak bgthu saya sbb dia tahu saya angin dgn dia. Sekarang ni saya dah malas nak marah. Kalau saya angin dgn dia, saya diam. Masuk bilik, menangis. Itu je saya mampu. Sbb saya taknak marah marah. Kalau saya tak pregnant, memang kena hempuk dah suami saya tu. Tapi saya sabar. Diorg akan susah hati bila kita dah dekat nak bersalin. Percaya lah sis. So sis just sabar je. Duduk dlm bilik menangis je. Borak dgn baby dalam perut. Biar dia tahu susah, marah sakit hati gembira mak dia macam mana🙂

4y ago

Alahai semoga dipermudahkan sis. Saya doakan suami sis berubah lebih baik lepas sis bersalin nanti 😊

Otak sempit... Sikit sikit nak becerai sikit2 nak becerai. Adui laaaa. Ingt allah tk suka kn penceraian tau. Selagi boleh solve masalah solve lah dlu. Ini pekara kecik pon nk becerai. Apa yg buat kau tak bahagia sngt?? Lelaki ni ego sikit normal la. Ko tu je manja sngt. Cuba la berfikiran matang. Layan laki tu elok2 dia balik keje penat sediakan mkn minum pelok dia snyum kt dia. Ni dia balik2 kau buat muke masin dgn bau masin kau tu ingt dia xmnyampah ker. Kadang laki pon nk belaian jugk. Kita la start dlu. Xkn nk tnggu dia je dtg mnje kt kau. Adoi laaa. Dekat kan diri dgn Allah tu. Psti Allah yg akan jaga kan hati suami kau tu. Klo kau pon tak jaga hubungan kau dgn Allah mcm mne.... Cuba laa otak tu fikir matang sikit. Jgan kwin pikir nak sedap je. Kau ingt tiap kali kawin bahagia je kee. Asam garam dlm umh tangga tu biasa laa tu laa nk bgi kita dewasa. Klo kau kwin dgn jantan lain pon sama je mcm tu kau yg kene cerai kawin cerai kwin cerai kauu carii laa bejutaa jantan pon tak kan sempurna memasing ade kelemahan. Terima la kelemahan pasangan tu. Adoii.. Sorry lahh eyhh cuma aq menegur jew. Bawak2 la istighfar sis.. Sorry klo ade buat kau terasaaa. Tp ni laa hakikat dlm alam perkhwinan untk mendirikan rumah tangga mendirikan tiang masjid.. Kau kene terima..

1y ago

Sis ke bro nih????? Heeee

Banyakkan bersabar sis.. saya skrg 26w pregnant.. suami pula perantau.. start saya pregnant saya sendiri suami xda sebab kerja d semenanjung.. Mcm2 jadi.. Smpai satu masa saya terfikir saya xnak baby ni sbb suami buat hal.. bukan setakat xpeduli saya.. nafkah xda.. baru saya dapat tau ada satu perempuan ni suka kacau suami saya.. bukan saya nak buka aib suami.. tapi time saya dapat tau semua tu hancur hati saya tiap hari saya menangis dari awal pregnant Smpai la saya genap 6 bulan.. time saya genap 6 bulan saya kena dugaan.. saya sakit terok hanya boleh baring xboleh buat apa2 mkn xboleh.. 2 minggu saya terbaring kalau mw pegi tandas kena angkat... D sini kakak saya jaga saya.. start saya sakit terok smpai doktor sndiri surrender rawat saya 3 kali saya ganti doktor sbb keadaan terlalu terok.. start situ suami peduli saya.. bagi nafkah.. skrg saya masih xboleh jalan betul2 saya baru sembuh.. hampir mw sebulan saya sakit.. bulan depan suami saya balik jumpa saya.. dia sendiri menyesal.. saya sudah jujur dengan dia saya hampir gugurkan anak kami sbb saya xkuat mw hadap semua ni.. dia xmarah malah dia minta maaf dia selalu bagi saya semangat bila saya sakit terok bila saya down.. jd sis banyakkan bersabar.. semua org boleh berubah..cuma cepat atau lambat kita xtau..

4y ago

Hati pasangan bukan hak kita, tapi hak Allah. Kita hanya mampu berdoa memohon yang terbaik untuk diri kita dan pasangan kita.

Thniah sis bakal jd mommy, hmm Sbr sis,, bile preggy ni kite mmg akan more sensitif dan cpt emo, sbb pembawakan .. sy fhm ape sis rse .. cume nasihat sy ,, jgn terlalu ikut perasaan marah n lyn sgt perasaan sensitif ni.. be positf , sbb xelok utk bby kalau sis stress,,yg paling penting comunicate gan suami , ,ckp elok2 ape yg sis terasa n xske gan die, tpi slow talk jgn tinggi suara or ckp dgn perasaan marah,kalau sis rs nak mrh ke mengamuk ke , lari jauh dri suami bukan lari umah tau😂means kalau die kt ruang tamu sis masuklaa bilik, amek mase utk sndri dan tlong pkir kesihatan sis n bby, sis berckp gan bby tu nti InshaAllah rs hilg perasaan mrh tu.. istigfar byk2 or bukak je zikir ke .. sis jgn sebut perkataan cerai ni gan suami ye kalau boleh sis ingt laa smle kenangan manis sis gan suami kebaikan die, sbb kite ni kawen utk melengkapi , jadi masing masing ade kelemahan, sy pon nsht je pandai bile sy dlm mslh sy pon mtk pndpat org😂🤣heheh , papepon sy doakan sis bahagia sntiasa dan slmt lahirkan bby sis, InshaAllah,

Sabr sis jgn sterss.. sis kna kuat.. sy nie hamil dh 32 mnggu Dye tinggl kn sy bila dpt thu sy hamil.. mmng celaka jgk Dpt laki cmtu thu sy hamil tinggl kn sy pstu snyp xde khabr nfkh jgn ckp lah mmg xde so sy diam kn dri sb fkir kn bby yg sy kndung n fkir dri sy sndri cma sy xkn leps kn pwg cmtu lpas hbis pntg insyaa allah buln 11 sy bernk sy nk seret dyr ke mhkmh.. nsib sy kuat xmeroyn ke ape sb sy dh redha awl2.. so hdup sy skrg pd ank2 yg ada nie.. utk para lelaki di luar sna jgn lah sakit kn hti isteri andai kna pd mak mereka atau adk beradik perampuan pe dye rsa?? So kita jdi pmpn kna kuat.. hdup mati kita ALLAH tntu kn.. now sy bebs hdup xde dye.. jnji bby dlm kndugn siht.. utk sis sy doa kn sis sabr je nti lps hbis pntng bncgng gn suami sis baik2.. demi ank.. ape pn sy doa kn moga sis tabah dan di permudah kn urusn sis..amiin..

Sblm ckp psl cerai fikir balik knp berkahwin ngn suami. Klu sblm ni pnh bercinta ngn suami mesti dah tahu perangai dia mcm mna. Married life ni kena give and take bukan 'give and give' atau 'take and take'. Kena bertolak ansur. Bincang baik2 ngn suami, berdoa bnyk2 agar Allah lembutkan hati suami. Perempuan ngandung ni emosi dia lain, sikit2 nak ketawa, sikit2 nak nangis, dan skjp lg nak cari gaduh, itu semua hormon. Dan jgn bandingkan rumah tangga puan ngn org lain. Lain org lain dugaannya. Rezeki masing2 pun lain. Bincang ngn suami tnpa meninggikan suara masing2,bincang dlm keadaan yg tenang. Fikir psl baby dlm kandungan, jgn fikir psl diri sndiri masing2. Isteri juga kena fhm suami. Penat suami mencari kerja dsb. Jaga diri dan baby elok2. Apa2 pun bincang berdua.

apa ertinya perkahwinan kalau setakad nak jaga hati sis seorang saja...hati suami sis, sis tak fikir....sis ada bincang baik2 ke dengan suami sebelum sis keluarkan kenyataan macam ini...jangan disebabkan hati sis tak terjaga, sis nak minta cerai....maksud sis suami tak jaga hati sis tu, masih suami sis tak layan sangat perangai sis masa mengandung ini kan...sis berfikir lah sebaik yang mungkin, kot2 suami sis ada masalah ke...sama2 lah sis dengan suami saling memahami...bukan suami sis tinggalkan sis dan tak jaga sis sampai sis nak minta cerai bagai...time2 mengandung ini, otak kena fikir panjang sebelum menilai sesuatu.

Sabar ya sis. Jangan cakap macam tu. Kesian baby kat dlm perut tu. Ni memang emosi masa kita pregnant. Harap sis banyak bersabar dan jangan fikir yg negatif. Dulu sy pun mcm ni masa sy first pregnant. First trimester sy buat perangai. Selalu je naik angin dgn husband lepas tu asyik nangis. Tpi ni tak baik juga utk kita sedang pregnant. Mcm sy, kandungan sy yg first gugur. Kali kedua sy pregnant pun gugur. Tpi kali kedua tu sy dah tak buat perangai. Sbb sy dah faham ni memang emosi wanita hamil. Setiap wanita mengalami nya. Berdoa banyak² supaya sis dapat bersabar dan tak akan fikir negatif. Luangkan masa sis bbual dgn baby dlm perut tu yaa 🤗

Setiap rumahtangga semua ade pasang surut nye,kadang2 sebab tak nak tolong basuh berak anak pon boleh bermasam muka taw.. Tpy semua tu terpulang pada cara Kite hadapi benda tu mcm mne.. Perempuan mmng tk lari dari sifat nak kan perhatian, lagi2 time Kite preggy dengan segala alahan & sakit2 badan.. Tapi klu smpai tahap rasa nk bercerai bagai tu bawalah mengucap banyak2.. Bila berkahwin nie kena banyak give & take.. Nanti anak dh lahir lain pulak masalahnye.. So fikir yg baik2 jela.. Klu marahkan suami pon Kite fikir ape kebaikan yg Dye buat untuk Kite.. Positive selalu iye sis❤