Sedih tengok anak

Ape korang rasa bila korang sambung pantang dekat rumah mil then everything berlainan dgn cara mak kau..yg aku rasa paling sedih bila libat kn anak..dah lah anak aku perempuan dekat rumah ni ade budak laki yg baru umur 5 tahun..memang lah bagi dorang budak laki tu tak tahu ape2..tapi bagi aku tak ye budak laki ni still dalam learning process which is ade benda yg dia dah pandai dia dah tahu..lagi2 bab aurat ni..aku sedih aku menangis bila anak aku kne mandi dalam sinki..ye ramai je yg mandi kn anak dalam sinki..aku tak nafi kn tapi aku dah sedia kn bath tub baby untuk dia(mil) mandi kn anak aku dalam tu siap beli bath tub yg org boleh berdiri sambil mandi kn lagi..bukan kne cangkung dekat bawah..sebab kn dia mandi kn anak aku dalam sinki tak pasal2 budak laki ni dok tengok2 kemaluan anak aku..budak ni pon annoying aku halau dia pegi tempat lain pon tak faham bahasa..sebok nak tengok! Oh bukan aku yg suruh mil aku mandi kn anak aku..dia yg beria ria nak mandi kn..memang sinki tu bersih je sebab dia dah cuci dulu(bilas air je)..tapi aku yg tak suka sebab bagi aku kau dah lah cuci ikan ayam dalam sinki tu cuci pinggan buang sisa2 makanan dalam tu.. tak ke kesian anak aku?! Sinki dapur tu!! Next aku dah biasa walau ape pon keadaan anak aku ni mesti pakai barut baju pampers mitten n boots bedung..kalau dia panas aku bukak kn kipas ke aircond ke untuk dia..but still anak aku berbaju! Dia tak lepas mandi kn anak aku dia boleh ckp anak aku ni panas padahal anak aku dah mengigil dah..mandi pukul 8 pagi ape yg panas ea?aku yg panas hati..n aku bersuara..aku dah ckp pakai kn je baju dia..dia dah biasa mcm tu..tapi end up dia pakai kn anak aku barut pampers mitten dgn bedung je..menangis anak aku ke sejukkan..aku sedih sebab aku tak boleh nk buat ape2 laki aku kje..aku ckp pon dorang tak dgr.. Third anak aku baru sebulan weyh tapi dia boleh timang anak aku mcm anak aku dah setahun..angkat timang mcm tu je tak de pon nk support bontot anak aku ke pinggang anak aku ke kepala anak aku..ye menangis aku dibuat nye.. Last..aku tak faham ape yg dorang fikir..aku ni letak anak aku atas sofa pon siap bertilam bantal kepong kiri kanan anak aku sebab takot anak aku jatuh..dia boleh letak anak aku atas meja n beralas kn kain je..dgn budak laki hantu tu ade sebok nk tengok..anak aku tido dekat atas sofa dekat situ jugak lah dia nk bawak toys main dekat situ..jatuh anak aku sape yg nak tanggung? Balik2 anak aku yg rasa sakit bukan dia.. Sumpah aku nk balik aku tak nk duduk dekat rumah mil ni.. UPDATE: semalam mil mandi kn anak aku lagi..act ape yg aku cerita ni semua jadi dalam 1 hari yg sama..n mil jenis mandi kn baby 2 kali..so lepas mandi tu..dia buat lah exercise dekat anak aku..n sumpah terkejut aku tgok exercise dia..dia boleh pegang kepala anak aku then bia kn badan anak aku tergantung..alasan nye bagi tengkuk anak aku tu kuat..2nd exercise dia still dia gantung anak aku but this time dia pegang kaki je kepala anak aku tergantung dekat bawah..tolong lah dr mne yg ajar dia exercise anak mcm tu!?cuba aku buat mcm tu dekat dia..ape dia rasa!!dah lah aku nekad nak bawak anak aku balik..aku tak nak dia jaga

7 Balas

Teruk sis kalau sampai timang2 angkat kepala bagai. I pun dulu pernah mil nak suap air zam zam dekat anak tapi sempat dihalang. Sebelum hilang nyawa baik u berkeras dengan dorang. Kalau cakap biasa tak jalan cuba cara lain. Cuba cakap dengan nada tegas pulak. Libatkan husband sekali. I faham kadang2 susah nak berkeras. I pun jenis yang ikut je cakap orang sebab tak berani melawan lagi2 dekat tempat kerja. Tapi kalau hal yang melibatkan anak, i boleh bertindak luar kawalan. I dengar u cerita pun dah rasa panas hati apakan lagi u yang hadap.

arwah mak Aku pun xprnah la didik Aku jaga anak MCM tu,biasa nya org dlu2 Ni lbih brhti2 yer. tu bgi pndpt sy la. sbab arwah mak sy Slalu tgur sy angkat anak bru Lahir ..pegang kepala bdn diorang dgn hati2..jgn trlalu pakaikan pkaikan npis kalau pagi2 lagi2 kalau bru mndi tkut baby msuk angin ke kembung perut ke..Kita Akan pkaikan yg sedang2 yer yg bgi nyaman dkt baby spya xksejukan...yg Ni hurm...rasanya kalau trlalu Lama dkt sna ksian dkt anak sist,if sist sgt2 xselesa...lbih Baik sist kluar trus dri rmah tu...

paham sis, bila jadi mak kita sangat protective kat anak kita. rasa marah sedih kalau org buat bukan bukan, part exercise tu bahaya pada baby kecil. cuba bincang dengan husb, slow talk elok elok untuk duduk rumah sendiri + kalau sis masih xlarat upah lah CL. sebabnye mil mungkin mmg cara dia macam tu. nak ditegur risau bermasam muka. cuba lah sis propose pada husb pantang di rumah + CL.

sis..saya pun perangai mcm sis. ape je MIL buat serba tak kena rasanya. tp saya jenis tegas and my mil xbrani lawan saya. u kena bersuara. sbb tu anak u. kalau u xbrani, u suruh suami. tp kalau dua2 tak brani takut dia terasa hati, lbh baik berpantang sendiri. u nak buat apa pun, nak makan apa pun. sbb jenis kita ni yg cerewet lbh elok stay asing dari parents.

u hv to talk to your husband, explain baik2 supaya dia blh explain dkt mak dia. and your husband mmg kena menangkan u. kita ni walaupun mil kata dia sayang kita mcm ank sndri, still it feels different. klu mil masih xfaham, ajak la suami balik rumah sndri. mungkin nti mil boleh fikir balik apa yg ank dia dh explain

sounddd jaaa mil tuu sisss😂 tua x tuaaa lantakkk pi laa nk gado mlot pon pstuu...tu ank kitaaa bkn ank ptungg dia bt cmtu cmnii ehh kita plk geramm bce..klu sy dh sound trus maii kita tgh sakit brpantang tmbh sakit hti lgi ngn prngai owg yg cmtu huhhh😤

Pindah rumah sis