berat sy 37.6kg

Ade tips tak nak naik kan berat badan?? ? tkot nurse bising. Pdhal sy dh makan banyak and susah btul nk naikkan berat badan.

31 Balas

brpa week dah? sy msa booking 36.5kg je.. awl2 tu xnaik sgt sbb xde slera msa 1st trimestr. bila nk msuk 3rd trmstr, bru naik ok sket sbb da stat slera mkn, muntah2 xde dah. lg selera klau dpt mkn mak sndri msk ms blk kmpg 😂 skrg da 36wks,43kg. so far doc ok je, asal bby sht

4y ago

Skrng 4week. Ohh klo dktor tk bising oke laa hehehe. Skrng selera mkn sy bnyk jee tiap mse nk mengunyah kdng😆

Kalau first trimester normal kalau berat turun. Saya sblm ni dah masuk 5bulan lebih baru berat naik. First trimester dr 38kg turun ke 32kg. Masuk 5bulan tu dah naik sikit2 sampai la 9bulan last naik 48kg. Hahah dh beranak turun balik jd 40kg

Sy pn sama.. Berat badan turun.. Tapi tu jak cara.. Kena join org yg selera makan tak putus.. 😂 Baru la selera makan ok.. Tapi kita kalau pregg xjuga boleh naik badan terus mendadak.. Kna slow2.. Takut kencing manis pulaa

sy dry 18-23thun berat 39kg xnaik x turun... aftr preg 1trimester trun 37kg... after masuk 2trimester bru naik ke 39kg... nurse ckp normal sja sbb trimester pertma mmg x de selera... msuk trimester kedua bru ad selera...

Bestnya ssh nak naik berat badan. Sy ni terlebih2 berat badan. Sejenis suka kudap2 yg manis, skg 34w nk avoid benda2 manis. Sy bkn gdm. Mgkn sis alami alahan yg bg tak selera mkn? Mkn byk tp tak selera.

4y ago

Sy selera je mkn. Mulut asik nk kunyah jee😂 tp tulaa berat ssh nk naik huhu

1st trimester n 2nd trimester,saya mmg ssh nk naik tp lpas tu mencanak2 naik dgn jayanye😂😂😂...ni pening kpl fikir blh ke nti lpas bersalin nk turunkn blk ke berat bdn ms sblm preggy

Dh brp weeks sis? sy msa mula2 pregnant berst turun tp dh masuk trismester2 dh okeyy skrg dh 68kg+ dh , berat masa booking 47kg .. Pnt laa skrg berat naik, selang sari kena check bp jeee..

4y ago

Ohh oke sis. Mogee urusan sis dipermudahkan hehe😊

Saya pun sama...bulan 12 timbang 52kg,bulan lps timbang naik 52.8kg ,isnin lps timbang kt rmh 53kg...mkn dh byk tpi berat tak naik...risau jgk nurse bising mnggu dpn berat tak naik😅

Kalo 1st n 2nd trimester mmg susah nk naik dsbbkan morning sickness or hilg slera mkn sbb xslesa. Nnti lme2 naik. Just mkn stiap mse dlm kuantiti yg sikit. Mlm minum susu seblum tido.

Lebihkan protein dalam makanan... minum susu full cream. Jaga2 juga klau kejar nak naikkan berat pun kena jaga pemakanan. Klau main belasah saja takut sakit lain pula dtg😉

4y ago

Ye ye.... Susu full cream buat berat naik! Sy kna suruh minum susu 2 kali sehari. Mmg dh agak berat akn naik. Nk minum fresh milk or low fat... X sedap rsnya klu x panas suam.