berat badan

hi mommies . sya first pregnancy dah 13weeks. nak tanya macam mana nak naikkan berat badan ? misi dh bising berat makin turun . sya jarang muntah dan boleh makan macam biasa 😇 bulan depan checkup misi nk tgok berat badan dh naik. ade cara tak ?

3 Balas

Sy pun mcm tu bila dlm 1st trimester dr anak first dkrg ank 2nd. Ala biasa la akak2 nurse tu bising sikit, xpayah susah hati sgt nnt awak stress baby pun stress. Kalau jumpa doktor diaorg ckp ok je selagi baby membesar ikut saiz yg sepatutnya, perkembangan dia ok dh syukur la tu sis. Jgn susah hati sgt,baby tu serious sy pekakkan telinga je sbb doktor ckp ok xde mslh. Sy ni jenis kalau jumpa doktor byk tanya pulak masa doktor scan. Inshallah nnt 2nd trimester akan naik slowly sampai 3rd trimester awak akan terkejut tengok kenaikan berat bdn awak. Baby kecik lagi tu,sbb tu la xde effect sgt beart awak nnt baby dh bsr sikit baru la berat clt naik sbb berat baby pun makin bertambah

1y ago

Sama2, sy pun kalau xde org nasihat mcm tu anak first mmg susah hati sgt sampai nangis mlm2 dah la emosi x stabil cpt nk sedih bila org ckp itu ini 🤦. Jgn susah hati sgt selagi hb, BP awak semua ok inshallah xde mslh tu. Sabar je ok

Berat bdn sy turun masa awl2 pregnant. mula naik start 20w. Sblm2 ni turun, then kena covid lg la turun mendadak.

1y ago

Sokay awk, sy dh slmt bsalin..bby dh 4bln. Sy just share pnglmn pregnancy sy ☺️

Sama sis. Berapa berat sis skrg?