berat susah nak turun + kerap lapar sbb bf

ada tips ke nak turun berat? saya fully bf dan cpt sgt2 lapar. tapi saya sedih tgk badan skrg susah betul nak turun berat. Lps bersalin(czer) anak kedua ni, perut pun lambat kempis padahal almost 6bulan beranak. Ingatkan fully bf cpt kurus.. rupanya kaedah tu tak jadi dgn saya. Ada tips nak slim mcm dulu balik?😢😭

12 Balas

saya anak 1st czer. lepas anak setahun baru perut boleh kempis sebab slowly ketatkan bengkung lepas 6 bulan bersalin. alhamdulillah berat banyak turun juga masa pantang. perut je lambat kempis 😂 saya amalkan jamu phytonatal dan minum air akar nona roguy sampai anak dah 2 tahun. memang lawas membuang sampai badan rasa ringan. susu badan pun meriah. saya tetap makan banyak sebab lapar sgt² bila bf. takda diet². cuma saya kurangkan makan roti dan manis² je. kalau rasa susu drop je baru saya kan makan/minum air coklat

mcm sy pun lmbt turun berat..nk2 ank bf..asyk lapar je kje lepas susukan anak..mcm sy btul2 turun berat bdn bila...anak dh msuk umo 5 tahun baru byk berat bdn sy turun..sbb dh mula bz uruskan dia g skolah..dh mula bz mcm2 aktiviti.maybe depends pd bdn kut dan metabolisma seseorang..serta faktor usia.. ianya cpt burn atau sebaliknya.mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

saya pun fully bf, teruskan bf sampai sekarang 2y lebih bf lg ni. masa 1y lepas bersalin, sy dapat berat sblm pregnant dulu which is underweight 42kg.. takmau laa kan pastu tak jaga makan sangat dia naik naik naik now 48🤣 bulan puasa ke raya ke sama je trend naik dia.. semalam timbang 48.5, pagi ni timbang 48.5🤣 dulu bangun tidur mahu 1kg turun, ni static gituuuu je😂🤣 adoii

1mo ago

sy kalau 46 kg tu dah nampak bulat, sbb tinggi 153🤣

Ingt sya sorng je ada mslh ni..rpnya ada jga senasib..sya brslin kn ank first berat turun bdn mantain je sbb x bf bby…skli brnk ank no 2 ni..masyaAllah berat pyh nk trun lgi2 yg no 2 ni dpt bf..dh try kwal portion mkn..still x blh jga mmng lpar..sjk dh gmuk ni x prnh dh brgmbar sbb malu tngok diri sndiri😂 x apa sis..nnti bby dh stop bf kita diet hbis2san💪

2mo ago

Eh sama dgn saya sis, anak sulung xBF. Anak kedua ni alhamdulillah boleh BF. Tapi berat stuck. Anak dah 4 bulan, berat x turun langsung. Tgk org lain BF katanya boleh kurus. Tang kita ni x kurus punn... Nafsu makan pun xleh nk control.. Baby saya ni dah la berat dari lahir sampai skrg atas pagar je. Misi pulak x bagi diet2. Suruh makan byk2, nanti baby x cukup berat. Adoi laa.. Mmg kena tunggu baby dah setahun baru boleh nk diet2... Berat sebelum pregnant 46. Skrg 59. X turun2 lagi. 🤣🤣.

saya dulu pun sama sis, berat saya lepas bersalin sampai anak nk setahun lambat turun. bila dh start kerja, byk gerak + pumping + balik rumah direct feed, baru cepat turun & susah nk naik berat badan. so saya rasa mmg kena exercise kalau sis nk cepat turun. tapi exercise ringan2 ke mcm briskwalk ke. dan saya mmg x diet. makan byk sbb cpt lapar hihi

Sy plak bersalin anak 1st berat maintain 60kg. Susah sgt nak turun padahal anak fully fm. Ni bersalin no 2 fully bf. Dlam masa 5bulan. Berat turun sampai ke 50kg dari 70kg sbelum bersalin haritu. Padahal mkn mcm biasa. Tambah minum air manis hari2. Baju & seluar sbelum pregnant no 2 semua kena simpan sbb terlalu loose sgt 😅

1mo ago

Bestnya sis 😭 mcm mcm boleh gitu ye sbb saya nak mcm tu jgk

sama la, anak dh 1y+ perut macam org pregnant 😂. xblh makan lmbt nnt trus sakit kpala,pedih perut. mulut asyik nk mengunyah je. dh ckp dgn suami jgn tnye npe berat xturun. nnt tggu anak 2tahun bru nk diet semula sbb skang ssh nk kawal makan. sentiasa lapar, anak pulak sejam sekali nk menyusu 😂.

1mo ago

Hahaha,samalah situation kita ni mami🤭lah ni anak saya masuk 10 bulan 11 hari ,pastu anak saya pula memang fully breastfeeding. saya try bagi menyusu guna botol payah pula memang tak nak!! perut pun macam orang mengandung sampai kena tegur kawan lagi,kata mengandung ke🤣!! pastu bila perut saya kosong lepas membuang air besar ,mesti perut rasa pedih pastu lambat makan saja kepala terus sakit gila.Lewat makan saja ,susu badan pun ikut lembik😩😩..!! Berat badan sebelum preggy 56kg dah preggy naik 80kg!! Dah bersalin habis patang sebulan Berat 65kg. since baby fully breastfeeding, I frequent makan end up berat badan makin naik.lah ni berat badan saya 81kg. ingat nak cut pemakanan mana tau susu badan pula makin bekurang .my Baby pun nangis².gemuk tak gemuk demi anak terpaksalah juga makan banyak² tunggu anak 2 tahun baru lah I diet kaw² and started do my workout exercises 🏡 💪💪💪 BTW to all mom's yang nak dapatkan berat badan seperti dahulu chaiiyoo²💪💪

Buat pemeriksaan dgn doktor kenapa berat badan naik dan kerap lapar.. Buat HbA1c test juga. Jaga pemakanan kurangkan pengambilan gula dan tinggi karbohidrat. Senam secara kerap. Elakkan supplement overclaimed. Elakkan stress. Teruskan penyusuan susu ibu

Mmg klu bf cpt lapar, guna byk tenaga. Tu uncrontrable bab mkn ni. Klu nk diet pastikn nutrient still cukup utk ank ye, sy sblm ni try diet tp effect pula susu bdan jd cair. & maybe blh try buat juga exercise sikit, buat plank sehari 3set ke, kjp je dlm 1-2minit

Saya pun sama 😭😭😩😭😩😩 dah stop depo sebab badan makin besar baju makin tak muat lepas tu stress sorang-sorang 😖😖😖 dulu pakai dada saiz 42 rasa longgar lagi.. ni saiz 44 baru muat 😭😭😭😭