Suka pedas

Ada tak mommies yg masa pregnant suka sgt makan pedas? Sy baru 8weeks kalau makan pedas baru ada selera makanan lain kalau tak pedas makan sikit je. Risau ada effect dkt baby

13 Balas

Sama. Xde belacan x blh mkn. Budu pun hentam. Klu x pedas berhingus, blh tnya lagi mak cili padi habis ke? Psl lain x mkn pedas mcm sy, lauk msk x pedas. Sy cm mkn belacan, budu n air asam mcm tu. Klu goreng, tmbh cili padi cuka sabah. Dh 26 weeks, alhamdulillah ok. Tp... Klu membuang, pedas extra sikit... Emm mcm kna nuklear bontot tu. So.....sometimes sy cntrol sikit

7mo ago

Hahahaha sama la. Haritu makan sambal nyet KA, bontot pun rasa berpijar jee bila membuang. 🤣🤣

sya ni jnis x tahan pedas .. slama ni pon x mkan pedas .. tpi pregnant kalini , mkan pedas x henti2 .. smpai kena warning dgn en.somi tgk sya mkan pedas jer .. cili padi bnyak stock dlm peti ais dgn limau kasturi 😅 sblm ni mana pernah ada cili dlm peti ais ..

Ok je momy ... Tapi tu lah ... Sesetgah effect kepda baby adalah kulit baby time lahir akan sensitiv... Mmng x dpt d elak selera makan pedas.asam.dan masin dalam morning sickness... Tpi nnti lepas momy bump besar sikit.momy boleh control dah ...

Sama sy,dari awal pregnant sampai bersalin makan je. Alhamdulillah badan tahan masa pregnant,baby pun ok masa dalam kandungan dan lahir pun baby ok,kulit baby semua ok. Alhamdulillah sangat.

Saya dulu tak suka pedas, bila hamil terus suka. Makan sikit sikit boleh sis, tapi jangan keterlaluan. Sebab nanti kita yg kena tanggung sakit perut semua

5y ago

Tq for advice mommies 😊

Kalau xde effect pd sis mcm sakit perut, okay je nk mkn.. cuma berpada lah sbb x elok utk usus kita & risau juga kalau dpt gastrik / appendix..

5y ago

Tq for advice. Mmg cuba kurangkan. Kalau tak ada pedas mmg akn mkn sikit je sbb langsung tak berselera. Tu yg risau ni

saya la tu.. klu nasi goreng penuh lada jarum.. rela selang air, asal dpt mkn.. pregnant yg ni mmg suka mkn lada jarum

sama la macam saya nak kena ade makanan yang pedas bru bole telan . kalau x nasi pun x lalu nk jamah .

sama lah sis. kdg nak makan samyang lah maggie pedas giler kdg nak makan ikan mesti cr lada 😂

🙋‍♀️sy suka mknn pedas time pregnant