suka makan pedas

Saya preggy 16weeks + tapi lately suka makan pedas yg sangat2 . Entah kenapa. Hari2 makan nasi ayam gepuk ambik yg extra spicy. Kalau tak pedas mmg saya tak boleh nak makan. Harap2 okay laa. Kadang risau jugak. Ada tak mum yg suka makan pedas jugak?

19 Balas

Ayam gepuk tu favourite saya! Kalau boleh makan hari2, hari2 la saya makan.. tapi saya makan normal level je. Tu pun sambal mmg husband tak bagi habiskan.. kalau sebelum pregnant mmg extra pedas licin terus.. tapi sbb ada baby skrg ni.. makan sbb nk bagi rasa je sbb makan benda lain xboleh masuk tekak. Kesian kat baby takut dia pedas sangat nnt... minum air masak banyak. Husband bagi dlm seminggu sekali max. Kalau tgh first trimester or 3rd trimester elakkan. 2nd trimester boleh tp kena control sikit hehe selagi takde apa masalah makan jela apa yg lalu... makanan sihat yg lain kena makan jgk

Jgn dilayan sgt tekak tu.x kisah pedas ke masam manis smu perlu diambil berpada2. Utk puan mmg la rasa xde apa tapi effect pd kandungan. Pedih ulu hati dll. Kena igt pemakanan ibu mempengaruhi kesihatan anak.

Kesian kak pada baby dlm kndungan.. Dia dh bolh rasa apa yg kita mkn... Kita mmng bolh than tapi baby dlm kandungan organ dalamannya blum kuat sepenuhnya lgi... Kalau nk mkn pdas pun lpas tu minum dgn susu...

sy suke sgt mknn pedas tp pregnancy kali ni slalu kene pedih ulu hati wlupn xmkn pedas, jdnye xberani.. n mmg bace pregnant ni elok elakkan mknn pedas.. jdnye, sis pn kene ctrl la, sbb xelok utk baby..

Sy trmakan cili padi merah..pedas sgt..tp mkn jela skli tu.selang 3 hri buasir..pikir gk mana ada sembelit n yak lancar je..tup2 buasir..insaf pulak rasanya 😔

kadang kalau pedas sgt, tkut sembelit sis. susah nak membuang. lps tu akan heart burn. amek makanan pedas berpada ya sis. ingat anak dalam kandungan.

Hahaha sama la.. Ayam gepuk tu jadi feveret sekarang.. Mesti nak kena carikkk .. Huhu alhamdulillah ok je.. Sebab kalau biasa pon memang kuat pedas

Sya pun mcm sis..gemar dgn mknn pedas..tpi mk Mertua sya pesan tk bolh mkn lada sngt..nnti kasiyan baby boleh kena merah2 pada kulit muka baby..

Kalau takde pedih ulu hati, and takde sakit perut, mungkin okay la kot. Extra pedas wooo 😅

Pembawakan baby kot sis 🤭😂. Apa2 pun, semoga dipermudahkan urusan ye. Aamiin 🤲🏻