Pregnant 5w2d ❤️

Hi, sebelum pregnant saya memang suka makan pedas . Jadi bila dah pregnant nih husband tak bagi makan pedas pedas . Tapi nak sangat makan pedas, bila makan tak pedas jadi macam tak kenyang 🥺🥺 Boleh tak makan pedas sekarang ? Macam sambal cili kering, kalau cili padi pedas sangat tak berani nak makan #firstbaby #firstmom

30 Balas

1st trimester berjaga jaga ye .. mkan berpada pada jgn brlebihan sbb ada nyawa prlu dijaga 🥰dh msuk 2nd trimester juga sma ..mkan bleh tp jgn lebih sngat tkut pedih hulu hati/sesak nafas/perut kembung asyik sendawa2 je .. sy suka pedas juga ..tp nnti klau awak msuk 3rd trimester hmm mmg takbleh amik pedas2 😂 pedih hulu hati tu tak dpat hadap bila pregnant2 gini ..pedas sikit tu tkpe ..jgn je pedas rsa mkan mee samyang 🥰😂

makan je tapi jangan juga tlampau jangan mcm saya asal nak terus makan maunya pun yg pedas gila tomyam pedas mie pedas gila boleh kata tiap hari mesti ada je yg pedas sangat akhirnya msuk hospital kena korek darah sikit nasib belum kena baby ya allah sakitnya sampai skrg masih proses penyembuhan hanya asiykk baring sja kat bilik nih tak boleh buat gerak sangat 🥴Ampun sudahh makan pedas

masa awal kehamilan.boleh je mkn pedas.tp jgn yg trlmpau.hnya sekdr rsa je.jgn selalu.sbb trgantung kat ibu2 juga ikut bdan n rahim or baby.kena jaga masa awal.sbnr nya mkn pedas takde masalah.cuma takut ibu sakit perut je.😊kalau sbb baby.bby tak akan ada masalah sbb pedas.sbb pedas tu xsmpai pun kat baby.😊

sama saya dulu awal2 pregnant, nak makan pedas2 je saya boleh makan tomyam kosong pedas je hari2 makan x jemu kalau makanan lain, auto stop awal tak selera tekak sis makan je apa2, asalkan tak berlebihan makan sehari sekali je dlm kuantiti yg sikit insyaAllah takde apa2 vitamin utk baby jangan tinggal minum air masak banyak

Saya pun suka pedas. Biasanya cili padi hijau tu selamba je makan, tapi sejak mengandung saya jadi tak boleh makan pedas. Perut meragam, jadi saya stop dulu sementara lagipun saya asyik loya2 je. Masuk minggu ke 14, loya2 dah start xde barulah saya try sikit2 tambah pedas2 dlm makanan. Alhamdulillah ok.

saya Masa first trimester xberani nak mkn mcm2 walaupun mngidam. mmg jaga mkn betol2. now dh second trimester baru mkn sikit2 apa yg teringin. tapi still jaga2 mkn lah. saya pun pregnant ni nak mkn pedas2 ja.. nak sambal belacan jaaaa. tapi setiap kali mkn sikit2 jala. habuan rasa time mkn tu ja

Hai awak, saye pun penggemar pedas. Orang negeriii. Kalau tak makan pedas memanggg tak sah😝. Tapi untuk first trimester saya memang jaga, tak makan pedas. Lagi pulak saya ada morning sickness yang teruk. Memang tak makan pedas pedas. Masuk pertengahan second trimester baru saya makan. 😘

makan sekadar rasa jgn blebihan.. masa pregnant ank first pn sy suka sgt pedas.. x makan, x sah walhal sy bkn jenis suka makan pedas pn sbelum ni.. awal pregnant tu lunch ramen stiap hari kt ofis.. masa tu xtau pregnant.. lps tau cuba kurangkan dh..

Saya rasa takde masalah. Tapi kena aware lah. Kalau sekali makan awak dah rasa tak selesa, rasa pedih ulu hati ke lepastu kena stop makan pedas. Saya tak suka mkn pedas sbb setiap kali muntah rasa pedihhh sgt kat tekak n hidung. Hahaha

pengalaman sy la puan ank syurga ke 2 sya mkn pedas la..😭rasa diri bersalah semua ada..now sya hamil lagi..alhamdulillah sya kawal mkn pedas..kdg2 tu teringin nk mkn jugak tetap gagah pujuk diri jgn mkn..