Suka makan pedas

#firstmom #firstbaby takpe ke eh makan pedas. Saya tak boleh kalau makan nasi tak pedas tak selera 🥹

12 Balas

Mcm sy mmg suke mkn pedas dr zaman bujang dh kahwin smpai dh skrg pregnant.. same mcm sis mmg xbselera kalau xpedas..1st trimester sy mmg xmkn pedas sb nk jage kandungan.. 2nd trimester sy ade mkn pedas tp lepas dh ase heartburn smpai xleh tdo tu mmg sy jrg2 nk mkn pedas smpai tahap xnk mkn pedas dh.. skrg 3rd trimester sy jd xsuke mkn pedas pulak..

10mo ago

Mgkin sb tgh pregnant and kte tau bile heartburn tu susah nk tdo 😅 tu yg jd mcm xbpe suke..

Saya pun suka pedas tapi sbb bf anak kena hold skjp. Sbb pernah satu hr makan pedas seharian tu, baby tak boleh tidur malam kembung je perut nangis² kesian baby, sbb perut kita mmg tahan perut baby kdg tak tahan

boleh sis tapi berpada. sis kena try dulu sikit sikit. sbb takut nanti sembelit + buasir. sy pun mmg xboleh mkan yg xpedas. mesti nak kena ada cili. tapi sejak pregnant ni kurang dah. sbb sakit kena buasir haha

Sama la saya ni jenis kalau makan mesti kena pedas.. kena ulam cili padi tu.. time pregnant saya masih makan pedas smpi la ke berpantang pon sama.. cuma kawal kuantiti cili padi tu.. buat rasa rasa 😂

Boleh sis makan pedas tapi berpada2. Saya pun memang makan kena ada sambal atau cili. Tapi bila pregnant senang betul pedih ulu hati. So kena la kawal. Kurang kan sikit pedas tu. 😉

boleh.. tiada kesan pada janin tp kesan pada ibu.. akan rasa seksa sakit ulu hati.. makin sarat makin besar perut makin sakit pedih ulu hati..

10mo ago

Oh yekee aa thanks bgtau! 🙏🏻🥰

Boleh sis. Tapi berpada2. Takut effect dekst awak je. Kalau sllu makan pedas2 nnti cepat rasa heartburn

kalau prgnt kurgkn laa pedas2...tp sy mkn jugk berpada2 lps hbis pntg bersalin trus mkn pedas2 mnja

Sedikit boleh la. Takut mommy yang tak tahan. Sebab masa mengandung mudah kembung, pedih ulu hati.

xpe sis cuma jgn byk sya dlu mgndung kuat sgt mkn pedas skli anak kluar merah 😂

10mo ago

Yekee heheh saya selang seli harini pedas esok nyaa tak 😅