Rashes lepas demam panas 😥

Ada sesiapa pengalaman tak anak demam panas n n lepas tu naik rasheh merah² satu badan. Smlm dh bawak ke klinik, dr ckp maybe rashes lps demam panas, n bukan allergic pcm. Tapi harini dah merebak pula ke seluruh badan. Nak tahu dia akan merebak satu badan ke, n apa boleh buat utk hilangkan rashes ni. Risau saya tgk , kalau tak baik mmg nk bwk jumpa dr but just nak tnya ada yg pengalaman tak, apa yg korg buat ? baby saya 8m+..

6 Balas

Saya🙋🏻‍♀️ Demam panas selama 3 hari. Hari ke-4 mula naik rashes from head to toe. Pergi klinik, doktor ambil darah. Alhamdulillah result semua normal. Jadinya, rashes yang anak saya alami ialah aftermath demam panas. Hari ke-7/8 rashes tu hilang sepenuhnya. Doktor suggest untuk sapu calamine cream sebab rashes tu buat anak saya gatal tapi anak saya alergik dengan calamine. Saya tanya boleh tak saya apply body lotion instead, doktor kata boleh. Jadi saya hanya apply body lotion, pakaikan pampers sahaja dan on aircond 24 hours untuk elakkan anak daripada berpeluh. Bila berpeluh rashes tu buat anak lagi gatal, tak selesa dan merengek. Ini pengalaman anak saya. Harap membantu 🌹

Anak saya 6 bulan, haritu demam panas time kena covid. start malam tu naik rashes dari kaki and esoknya terus naik ke seluruh badan. ingatkan ruam panas, then gi emergency, terus doctor bagi steroid sebab memang alergik dengan pcm. followup dengan paed, terus dapat card allergic. Better for your baby's safety, gi je jumpa pakar kanak2. they knows better. sometimes bukan sebab pcm, tapi just untuk langkah berjaga2. nanti dia akn bagi ubat yang sesuai untuk hilangkan rashes tu.

Lepas demam, memang tumbuh ruam.. Normal.. Saya buat, tak pakaian sabun. Mandi kan anak dgn air suam campur minyak zaitun. Pakai lotion sesuai/ minyak zaitun. Pakaian anak bagi Pakai baju berlubang2 tu. Pastikan pengudaraan bersih dan nyaman di tempat anak berada.

saya pun hari tu lepas anak ambik vacc campak 9 bulan, selang 3-4 hari anak demam, lepas surut demam naik rashes satu badan. tp alhmdulillah anak active dan sihat. saya pantau, anak takde garu2 gatal ke apa. lepas 2-3 hari rashes tu surut dan baik sendiri.

ank sye 2y+ hritu kena demam. then few days ttibe2 je naik bintik2 merah 1badan. pegi kk doktor ckp die kne scarlet fever. amek masa jgk almost 1week nk pulih.

4mo ago

ada sbb dia demam on off dh smnggu. amek darah result dia xbrapa cantik, trus doctor on antibiotics.

Nnt baik sendiri. Mmg dia naik satu bdn sampai ke muka

4mo ago

betul² naik seluruh badan dan muka ..tu yg risau tu, terima kasih ya respon