Rashes lepas demam panas 😥

Ada sesiapa pengalaman tak anak demam panas n n lepas tu naik rasheh merah² satu badan. Smlm dh bawak ke klinik, dr ckp maybe rashes lps demam panas, n bukan allergic pcm. Tapi harini dah merebak pula ke seluruh badan. Nak tahu dia akan merebak satu badan ke, n apa boleh buat utk hilangkan rashes ni. Risau saya tgk , kalau tak baik mmg nk bwk jumpa dr but just nak tnya ada yg pengalaman tak, apa yg korg buat ? baby saya 8m+..

6 Balas

Anak saya 6 bulan, haritu demam panas time kena covid. start malam tu naik rashes dari kaki and esoknya terus naik ke seluruh badan. ingatkan ruam panas, then gi emergency, terus doctor bagi steroid sebab memang alergik dengan pcm. followup dengan paed, terus dapat card allergic. Better for your baby's safety, gi je jumpa pakar kanak2. they knows better. sometimes bukan sebab pcm, tapi just untuk langkah berjaga2. nanti dia akn bagi ubat yang sesuai untuk hilangkan rashes tu.