Rashes lepas demam panas ?

Ada sesiapa pengalaman tak anak demam panas n n lepas tu naik rasheh merah² satu badan. Smlm dh bawak ke klinik, dr ckp maybe rashes lps demam panas, n bukan allergic pcm. Tapi harini dah merebak pula ke seluruh badan. Nak tahu dia akan merebak satu badan ke, n apa boleh buat utk hilangkan rashes ni. Risau saya tgk , kalau tak baik mmg nk bwk jumpa dr but just nak tnya ada yg pengalaman tak, apa yg korg buat ? baby saya 8m+..

6 Balas

Saya??‍♀️ Demam panas selama 3 hari. Hari ke-4 mula naik rashes from head to toe. Pergi klinik, doktor ambil darah. Alhamdulillah result semua normal. Jadinya, rashes yang anak saya alami ialah aftermath demam panas. Hari ke-7/8 rashes tu hilang sepenuhnya. Doktor suggest untuk sapu calamine cream sebab rashes tu buat anak saya gatal tapi anak saya alergik dengan calamine. Saya tanya boleh tak saya apply body lotion instead, doktor kata boleh. Jadi saya hanya apply body lotion, pakaikan pampers sahaja dan on aircond 24 hours untuk elakkan anak daripada berpeluh. Bila berpeluh rashes tu buat anak lagi gatal, tak selesa dan merengek. Ini pengalaman anak saya. Harap membantu ?