Nak tanya bahaya tak kalau tidur terlentang

Ada effect kat baby ke kalau tidur terlentang.. sebb kena tidur mengiring kan.. kadang2 tak sedar dah terlentang..saya ni da tidur lasak.

17 Balas

1st and 2nd trimester okay kalau tidur terlentang.. masuk 3rd trimester kalau boleh elakkan... sbb dgn tidur mengiring ni bagus utk peredaran oxygen sampai ke baby, dan m'elakkan dari pedih ulu hati.. sy ada tengok 1 video ni saluran oxygen kite akan terhimpit bila kite tidur terlentang disebabkan rahim kite yang membesar so oxygen nak sampai ke bby tu kurang... bila kite tidur mengiring saluran tu elok je bulat so byk oxygen yang bby boleh terima.

Saya dari start mengandung sampai la sekarang tengah tnggu hari . Saya tidur terlentang . Doc tak marah , asalkan kita selesa . Sebab saya ada kencing kotor . So kalau nak mengiring , saya akan sakit bila nk bagun dari katil , nak jalan dan duduk . Saya dah bertanya banyak klinik dan hosptl . Semua kata tak ada masalah asalkan kita selesa 😊

Ibu2 nak tanya ada tak yang seperti saya pernah mengalami sakit bawah perut berpanjangan selama 2 ke 3 hari selepas check up? Nurse di kk tekan2 perut saya dan selepas tu terus rasa sakit di bawah perut. Tapi gerakan baby masih terasa seperti biasa dan tiada spotting yg berlaku. Ibu2 buat apa ya kalau kena?

2y ago

rasa mcm ngilu tu ke sis..saya pon ada rasa mcm tu tp tak tau nk buat apa saya biar je..org ckap sbb baby makin membesar..

Sy 15w, minggu lepas masa checkup ada Tanya nurse, boleh tak tido terlentang. Sebab time tido memnag mengiring, sedar2 dah terlentang. Nurse tu Gelak2 je sambil jawab, "boleh jer.. Tido laa camne gaya awak nak tido pun "

2y ago

Banyak2 bacaan yg saya baca selain dari yg dikongsi tu semua kata xdigalakkan tido terlentang even masa bersama pun ibu xdigalakkan posisi baring. Even gynae saya pun advise avoid ye tido terlentang. So sy rasa saya pun akan avoid tido terlentang bila perut makin besar.

Harap dapat luangkan masa untuk sidikit bacaan di sini berkenaan bahaya tidur terlentang semasa mengandung. https://www.majalahpama.my/posisi-tidur-ini-berbahaya-kepada-ibu-hamil-posisi-tidur-anda-bagaimana-1/

2y ago

aminnn..inshaAllah.sis pon sama take care ya..semoga dipermudahkan urusan juga..❤️😊

ntah lah sis,sy msa ank sulung dlu suka tido mgiring..melentang xblh lgsung,tp bila hamil ank kedua skrg 33w dh...msa awal kehamilan smpai lah skrg lebih kpd melentang dr megiring...lebih slsa melentang lg dr mengiring...

saya pun sama lasak tidur tup2 bgun tgok2 dh telentang. bru je masuk trimester 3 ni. mudahan la tak ekresif sgt tido sbb ben dh muka sakit semua organ kdg kena bgun jugak

2y ago

kan sis kdg tak sedar..bantal letak keliling da sebelum tidur.😂

sy pula tak selesa bila tidur telentang...pinggang rasa mcm nak patah,sakit klo tidur terlentang...biasa tidur mengiring kanan kiri sja

2y ago

ya,betul tu...

msuk trimester 3 elakkn tdur melentang ..shrus nya tdur mngiring sblab kiri..agar peredaran darah smpai ke janin

2y ago

tq sis info..lepasni saya kena lebih hati2 time tidur.❤️

Sama la saya pun. Dah lena tido sampai tak sedar tido telentang. Mcm mana nk elak pun tak reti 😅