Assalamualaikum, ada sesape nak sedekahkn brg bby sbb brg xlengkap lagi, dh dekat due dah hmm

36w/Aprilboy

Assalamualaikum, ada sesape nak sedekahkn brg bby sbb brg xlengkap lagi, dh dekat due dah hmmGIF
19 Balas

yang tak de barang nak sedekah tu, saya cadangkan diam sahaja daripada awak berkata2 dan menyakitkan hati orang. dosa pun dpt, silap2 org doa bukan2 dkt awak. ingat ujian Allah bagi dkt kita tak sama setiap org. so jgn la bertikai. mungkin dka nk saving rm10 pun susah bagi dia. kita bukan duk sebumbung dgn dia. lagi satu, tak perli share cara awak saving macam mana. kita taktau kehidupan org tu macam mana, entah2 nk makan pun susah sehari. wujudkan empati sikit dalam diri♥

Sy mostly guna balik baju, stokin, mitten baby yg anty2, saudara mara dan kakak sy berikan. save bnyk duit d situ, brg2 lain mcm pampers, set mandian, botol susu, bedung, dan lain2 tu sy beli sikit2 lma2 dah full set. sedar diri ni dan suami pn ckup mkn je tiap bulan tp kprluan penting mcm ni sy x prnh lupa untuk save dan beli biarpun beli satu2 sedar tak sedar dah hampir complete. skg dah nak masuk 7bln fkiran blh fokus nak jaga kandungan. semoga urusan awk dan suami dipermudahkan..

Ptutnya tahu pregnant terus beli sikit sikit ni dah sarat bru sibuk nak cri… itu anak anugerah tuhan.. beli internet scroll tepon tiap hri mmpu tak kn tak mmpu beli brg baby? Kt shopee baju nb bawah rm10 pn bnyk beli yg penting shj… sy stroller anak pn beli second je tp masih cntik . Hdup jgn suka meminta usaha dulu utk anak. Tu anak tu rezeki tau

1y ago

Ya allah mulut sis ni. suami sy baca pun geleng kepala. mgkin sis ada rezeki nk beli. kita xtahu kewangan org sis. lg2 keadaan ekonomi mcm ni. jgn mengata org mcm tu . hari ni ari dia. kita ke dpn xtahu lg. Allah tu gerakkan hati dia bertanya dgn elok. bukan dia meminta mcm pengemis . aduhaiii. risau betul kifarah Allah sis. ckp tu jgn main lepas je. Kita ni hidup bukn selalu kat atas

Kalau tengok posting saya yakin yg ni bukan anak first awak , patut awak ada preparation awal . Saya tngk awak ckp takde wet tissue , brng mandian baby , towel . Benda tu semua bole dpt dgn harga yg sngt murah . Jgn beli yg mahal beli mana yg mampu je . Apa pun semoga dipermudahkan urusan awak 🤲🏻

1y ago

setuju yg ni. rasanya kalau dok sabah, lg ok beli kat shopee je. kalau nak tunggu org sedekah, kita nak pos dr semenanjung ni kos pos pun mahal. nak suruh dia bayar kos pos pun jd tak berbaloi.

nak tggu smua lengkap tu susah jugak kot. kalau tak mampu sediakan yg basic saja. stroller ke apa tu tak perlu lagi. yang penting untuk kebersihan baby beli dulu. Patud beli sikit sikit . kalau dah nak due baru nak beli semua mmg terasa jugak duit keluar 😅 smoga dipermudahkan urusan ya

baca komen ada yg jelek, kita kene ingat, ada dikalangan kita yg memang tak mampu. klu kita ingat kita susah, ada org lain lg susah. adik ni barang asas pun dia meminta tlg, apatah lg barang2 baby yg lain. komen jgn ikut sedap rasa saje.

1y ago

Btl.. xkn lah die saje2 nk mntk org sedekahkan.. kalau die mmpu mest dr awal lagi die dh prepare.. kte kne berbaik sangke esp tgh pregnant ni.. kalau ase kte mampu jgn ingt smua org mampu.. n kalau ase xde bnde baik nk ckp better diam.. n cube pk kalau kte kt tenpat die then org sound bnde2 negative cmtu.. haihh

sis tgl nk beli tuala,set mndian bby,pmpers,dgn wet tisu je kan? sy rasa sempat lg sis beli tu..cri yg murah2 je..sy pn due awl bln 4@hjg bln ni..tgl skit lg nk cmplte..yg pnting sttle beg nk ke hsptl dlu..mcm mndian tu sis beli lps bby lhir pn xpe..smoga dpmdhkn urusan kite smua🌹

sis try post dlm group fb ni. kadang ada je yang nak sedekah brg baby tapi biasa dierang mintak bayar postage je. group ni pon byak brg combo preloved murah murah saya pon beli sini je . tapi hati hati dgn scammer ye. semoga dipermudahkan urusan sis. 🤲❤️

Aww klau dekat boleh lah tolong2 but nun jauh di sabah huhuhuuu.. sis boleh try tgok dekat carousel boleh letak filter area sis and barang yg sis cari.. di carousel pun bnyak yg org bagi saja barang sbb dh tk diperlukan. Hopefully everything goes well ya. 💖

Smga sis dipermudahkn sgla urusan... Kdg2 kita xtau mcm mna khdupan dia... Xsemua orang blh saving... Mungkin dia ad ank rmai... Nk sek lg bnyak brang kperluan dia nk kna bli... Klau xblh tlong baik diam ja dri komen mnyakitkn hti orang...