PCOS & Hamil

Edited: Salah tarikh period & upt test... 30/5 doc check sy ada pcos. 13/6 dijangka period. 18/6 sy buat upt test dan double line terang gila. Saya fobia sbb 9/2022 pernah gugur kandungan tak menjadi. Ada sesiapa pernah mcm saya? PCOS tapi hamil. Sy belum pergi klinik utk scan. Otak ni fikir kan pcos susah nak hamil.

PCOS & Hamil
18 Balas

saya pernah ada PCOS dr 2015..kawen 2012..pernah skali cuci kandungan sebab xnormal ketika 9week scan..upt sgt la kabur..time tu tahun 2014..means dpt PCOS selepas gugur..then sehingga skrg.. xpernah lekat smpai la..period last 12, march .rezeki dr Allah..skrg saya dh nk masok 14week pregnant .syukur Alhamdullillah 🤲🏻 masa tahu pregnant tu naik terang double line time tu 5week..awak jgn fikir apa² fikir yg baik²..rezeki dr Allah tak disangka² bila dh smpai waktu...saya hari2 bangun tidur betul ka aku pregnant ni..syukur Alhamdullillah 🤲🏻..skrg dh nampk baby bump..tak percaya smpai la dgr heart beat...menangis teresak²... sebab 6 week nampak kantung ja .kantung pun doc ckp bulat elok. scan 5week doc xpasti .scan 6 week nmpk kantung bulat cantik .scan 8 week pun sama..nampak cantik..doc suruh databg semula after 2 week..ingat time tu dh 10week tp doc scan kata 9week.. nmpk kantung dan baby bila scan dr bwh..dgr heartbeat tu moment xboleh lupa smpai bila²..first time dgr dengupan jantung anak sndri..sebab kandungan dulu memg tak ada dengupan jantung..kantung pun xnormal doc ckp..memg xjd..tp kali ni..Allah maha berkuasa..kun faya kun..kita fikir baik² enjoy the moment ok.. 🥰 awak pergi klinik pakar puan confirmkan.. insyallah 🤲🏻 semuanya ok..saya kalini pun upt terang sgt..lewat seminggu period saya test..sebab rasa breast berat dan sakit sgt.. xpernah rasa mcmtu.. tahniah awak..semoga dipermudahkan 🤲🏻 start makan acid folic ya

10mo ago

Saya masih awal lagi, mungkin dlm 4-5 minggu. Dr ada suggest buat tvs tapi saya yg risau. Hehe okay terima kasih. Apa2 saya tanya awak lagi ye 🥰

Saya ada PCOS! Doktor sahkan pada tahun 2021 sebab saya cuba TTC untuk dapat kan anak no 2 tapi gagal dan pernah gugur tahun 2019. Doktor kata agak sukar untuk pregnant dan Mintak saya amalkan pemakanan sihat terutama stop susu lembu (saya gantikan dengan susu kambing), stop makan ayam bandar (saya gantikan dengan ayam kampung /ayam organic), stop process food (Yang ni saya tak follow sgt sbb sebulan skali ada jugak makan fast food 😅) atau doktor Mintak saya buat treatment dengan mereka, tapi saya tolak sebab kurang budget masa tu.. Alhamdulillah, July 2022 saya natural pregnant asbab elak makanan yang xsihat tu dengan kuasa Allah swt. Now baby dah nak masuk umur 3 bulan saya bersalin Apr 2023 lepas. Selepas saya cek UPT positif last July 2022 tu, terus saya ke klinik swasta cepat2 & beritahu doktor tu saya pregnant, then doktor bagi saya ubat kuat rahim & surat untuk saya rehat 2 minggu. Set positive mind set dan Mudah2an kandungan sis kali ni berjaya saya doakan.. Saya nasihat pergi klinik sahkan kehamilan & inform doktor sis pernah ada PCOS, myb doktor akan bg ubat kuat rahim.. Kita hanya usaha, Allah yg tentu kan.. Amalkan acid folik & susu kambing sis..

Sy sebelum pregnant mmg ade pcos, lepas tu dekat 2 bulan tak datang period buat test ahamdulillah naik 2 line yang terang. Pergi klinik untuk cmfmkn pregnancy masa week ke 5, doc scan dan nampak ade pcos then buat appointment lagi 2 mggu utk scan kali kedua. Masa scan kali kedua alhamdulillah dah takde. Sampai la sekarang dah 7bulan. Jaga makan dan acid folic jangan tinggal lagi 1 elakkan stress yea. Pikir yang baik2 je.💪🏻

Saya PCOS, endometriosis & ovarian cyst. Pregnant jugak even doctor cakap susah untuk pregnant. Pergi klinik untuk confirm pregnancy ya sis then call KK utk dapatkan appointment and proceed buka buku pink. Buang negatif mind set yg pcos susah nak pregnant. Kita kenal diri kita sendiri and be confident. Saya doakan yg terbaik untuk sis.

10mo ago

Check pcos boleh g klinik yg ada doc sakit puan and request utk scan rahim

UPT boleh jugak jd positif due to hormon imbalance. kalau constantly positive, mungkin hamil. tp kalau sekejap negatif and sekejap positif, boleh jd sbb hormon x stabil sebab kita ada pcos. boleh repeat UPT test and tunggu few weeks and buat ultrasound to make sure. takut nnt kita berharap awal. so sister chill and monitor first, then pi scan okay 🫶🏼

susah hamil bukan bermaksud mandul. so takde apa nak pelik disini. skrg ni makan folic acid, bykkan rehat, jgn buat/angkat benda berat. cukup 8-9w dari first day last period tu boleh scan di swasta. ada heartbeat & doc confirmed mmg kandungan dlm rahim. boleh ke kk utk amek date booking buat buku pink.

saya ada pcos & pernah ada endometriosis. alhamdulillah tahun ke-4 Allah izinkan pregnant natural pdhl rata² doktor ckp & info google bagitahu kalau ada endo solusi nk pregnant hanya ivf. jika Allah berkehendak tiada yg mustahil. selagi ada rahim peluang utk mengandung sentiasa ada. insyaAllah 😊

Sy mild PCOS, gugur 2x (kndungan xjd & heartbeat bby stop) but no dnc. 3rd pregnancy survive, skrg bby dh 1y. now pregnant no 4. Sy pergi scan when kndungan reach 6w utk tgk kat mana kantung duduk. 9w scan utk tgk fetal pole janin. after that baru proceed buka buku pink.

ank first sy pcos .... pcos x smestinya sush hamil sis.. sy hmpir nk buat iui.. tp tgguh sb pkp 1.0 doc sruh jg pemakann..then 3buln lps to prgnt tnpa bntuan iui n ubt2....skrg ank dh umr 2y4m... n skrg tgh prgnt ank ke 2...dlm keadaan pcos lg...

Pcos mmg blh je pregnant sis… saya pcos both ovary skali try je pregnant tp prnah gugur la. Skrng pun skali try je pregnant juga dah 19w skrng. Xde istilah pcos takleh pregnant pun. Saya pregnant natural tanpa amik ubatan2 ke cucuk smua tu