Ibu Hamil yang ada pcos

As'salammualaikum... hai mommy semua. ada x yg pcos mommy kt sini? ada x apa² siptom masa pregnant dsbbkan pcos? sy de pcos sebelum kawen lg. sy baru kawen awal bulan 2 lps. lps tu baru² ni sy check klinik sbb x selesa badan. n doktor test upt +ve. doktor assume sy mybe br 3 ke 4 minggu. jd x boleh scan sbb belum 6 minggu. tambahan sy period x regular. doktor nasihat buat buku cepat sbb ada pcos. doktor ckp sesetengah ibu hamil, pcos boleh jd rentan. sy dh call klinik desa gak utk bukak buku tp klinik ckp sbb x tau dh brape minggu sebenarnya, deme bg sy tarikh 8 minggu lps kawen terus buat scan. jd sy nk tau mommy² yg de pcos mcm ner ye situasi mommy masa pregnant?

1 Balas

Waalaikumsalam. Hi awak. Pcos takde penyebab symptom lain pun. Cuma bila ada pcos, possibility untuk gugur tu tinggi. Mungkin sebab tu doktor suruh buat buku cepat. Tapi saya tak sure procedure untuk yg ada pcos di kk/kd tu macam mana. Macam saya, 1st pregnancy tak tahu pcos. Saya gugur masa 8w baru tahu sebab check dgn gynae kat swasta. Time buka buku pink kat kk before tu, dr kat kk takde kata apa. So utk 2nd pregnancy ni, saya teruskan checkup swasta sbb high risk pernah gugur dan ada pcos. So dr bagi saya ubat dan injection untuk kuatkan rahim. Sebab awak punya appointment lama lagi, buat masa ni jaga diri dari buat kerja berat sangat. Nanti dah buka buku, inform yg awak ada pcos.

2y ago

Alhamdullilah... seronoknya sy dgr. moga ibu n baby selamat sampai melahirkan ye... aamiin...