PCOS & Hamil

Edited: Salah tarikh period & upt test... 30/5 doc check sy ada pcos. 13/6 dijangka period. 18/6 sy buat upt test dan double line terang gila. Saya fobia sbb 9/2022 pernah gugur kandungan tak menjadi. Ada sesiapa pernah mcm saya? PCOS tapi hamil. Sy belum pergi klinik utk scan. Otak ni fikir kan pcos susah nak hamil.

PCOS & Hamil
18 Balas

Saya ada PCOS! Doktor sahkan pada tahun 2021 sebab saya cuba TTC untuk dapat kan anak no 2 tapi gagal dan pernah gugur tahun 2019. Doktor kata agak sukar untuk pregnant dan Mintak saya amalkan pemakanan sihat terutama stop susu lembu (saya gantikan dengan susu kambing), stop makan ayam bandar (saya gantikan dengan ayam kampung /ayam organic), stop process food (Yang ni saya tak follow sgt sbb sebulan skali ada jugak makan fast food 😅) atau doktor Mintak saya buat treatment dengan mereka, tapi saya tolak sebab kurang budget masa tu.. Alhamdulillah, July 2022 saya natural pregnant asbab elak makanan yang xsihat tu dengan kuasa Allah swt. Now baby dah nak masuk umur 3 bulan saya bersalin Apr 2023 lepas. Selepas saya cek UPT positif last July 2022 tu, terus saya ke klinik swasta cepat2 & beritahu doktor tu saya pregnant, then doktor bagi saya ubat kuat rahim & surat untuk saya rehat 2 minggu. Set positive mind set dan Mudah2an kandungan sis kali ni berjaya saya doakan.. Saya nasihat pergi klinik sahkan kehamilan & inform doktor sis pernah ada PCOS, myb doktor akan bg ubat kuat rahim.. Kita hanya usaha, Allah yg tentu kan.. Amalkan acid folik & susu kambing sis..