Risau

2 mggu lepas sy ada p scan...kantung je ade...baby x nmpak...dlm sistem usia 7 week...so doc suh dtg lg 2 mggu utk scan...tp bila p hri ni...usia kandungan still 7 week x gerak...saiz kantung ada besar skit tp baby x de jg...doc siap bg surat rujuk ke pakar... Sapa prnh jd mcm ni?? Risau jg...sbb ni 1st...x tau apa2 lg...dgn muka doc yg cuak sbb scan x nmpak apa...huhu

8 Balas

Hai sis. . 😊 Firstly, jangan risau dulu ye. Even others mommy kat luar sana 9-10 week baru nampak janin & heart beat. Doa sungguh2 mudahan positive, ade rezeki & minta d permudah kn. Dr refer Dr pakar utk double check, kalau perlu Dr pakar akan scan ikut bawah (transvaginal ultrasound) utk menentukan kehadiran janin dalam kantung samada betul berada dalam rahim atau d luar rahim. Jangan stress ye sis. Take care 😘

4y ago

Betul tu..sy 2 kali scan bwh tvs kat hospital, mmg nampak kantung je 1st 4 week, 2nd 7 week..3rd time 9 week buat tas, alhamdulillah ada dh detak jantung n janin.. rasanya tu normal je awk..jgn risau k..

Saya 2 kali pengalaman macam tu sis... Akhirnya mggu ke 11 dan mggu ke 12 saya bleeding dan terus keguguran...4 bulan lepas tu saya pregnant lagi... 6 mggu pregnant, saya start minum mamariam..Minggu ke 9 Dr scan dah nampak heartbeat...Alhamdulillah sekarang dah 38 mgu..

Sy pernah alami nye pergi pakar scan doc bgthu mb janin xmenjadi slh 1 sbb kadang 10 nisbah ade 1 or 2 air mani laki lemah masuk ke rahim kt.so janin xmenjadi tunggu 2 minggu scan smula mmg bby xde pastu darah kluar xbenti2 trus gugur kantung keluar sndiri..

akak ipar saya pernah mcm ni.. doc scan xnmpk baby smpai doc kata akak ipar sya pregnant luar rahim.. tapi dia ikhtiar minum susu anmum selama seminggu xsilap, alhamdulillah pegi scan skali lagi dah nmpk dah baby.. sis juga blh ikhtiar minum susu anmum

7 weeks awal lagi.. saya scan pom 9 weeks.. in shaa Allah.. jangan risau.. doa bnyak²

Masih awal lg sis.. Sy 8week bru nmpak

Ad pic scan x?

Saya pon sama td cek prwgnant 7 mggu tp x nmpk lg heart beat