Hb naik

Tips saya minum air limau kosong ni je . Dri HB 9.8 naik 11.7 dlm masa 2minggu. Okay la kut sbb bab makan tuk naikan HB saya kurang? sblom ni makan ubat saja pon turun gak .

Hb naik
25 Balas

Samalah macam saya sis. Daripada berbulan2 saya ni anemia in pregnancy, bila amalkan air limau kasturi, Alhamdulillah hb naik 😘💕 Share my experience : ================================= Untuk naikkan bacaan hb, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau lah. 🤗 Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy.

4y ago

Boleh try tips ni..sy cuma makan zincofer & amalkan makan buah jambu batu..tp hb ttp makin turun juga..nk try air limau ni pulak...mana tau berkesan🤗

saya plak blend buah delima,dan makan telo mata kerbau,makan kerang,jambu batu,daging merah.jgn sentuh milo coklat2 ice cream klu teringin 2 sikit2 ckup la.. caffein jgn minum...2 buat hb turun..nurse la yg ckp...bnyak minum air kosong.mkn buah kerap.klu xlalu buat jus...so sy ikut saranan nurse yg cek..alhamdulillah hb saya xpernah lagi turun....try la ibu2......😘😘

Sy pun hb low...sampai 9.1...sakit2 kne cucuk..ramuan sis sy akn try..skrg sy konsisten mkn jambu batu dan mempelam je..so far ok..yp utk next check up belum tau lagi naik ke tak hb..cuma dah tak mual lagi..rasa ada tenaga..mgkin hb dh naik sikit..

4y ago

InshaAllah cubalah . Semoga berhasil kat sis.

Aik , orang dulu kata biasa kita tak bole minum air minum byk sbab nanti darah bole kurang .. tak betul ke tu ? Mmg bole minum masa pregnant ke puan . Nanti i pun try tgk . Terima kasih ats sharing puan

4y ago

Tak tahu la . Sebelum ni x cuba langsung cara ni. Tp ade sorg nurse ni ajar saya cmni. Saya klu fikirr balik saya selalu missed mkn ubat . Sblom ni makan ubat kerap pon tak jalan . Lagilah klu miss mkn ubat terus drop. Saya bab nk makan hati ayam ke saya jarang amalkan😅 . Tp bila minum air limau ni lawa lak hb walaupun bnyk kli miss mkn ubat 🤭😅😅

Saya minum air blend peria dan epal hijau. Dari hb 9.3 naik ke 10.7 dan last 11.3 seminggu sebelum bersalin. Alhamdulillah. Sekarang baby da 1 bulan 28 hari.

Camne sis cara nk bancuh air limau tu.... Bpe bjik limau kasturi kene bncuh.. Air plk brpe ml.... Hb low.. Penat nk mkn mknan brzat huwaahhh...

4y ago

Ok sis.. Tq sharing

Tq for good sharing. Saya pun hb low. Saya makan kurma je setiap hari dalam 5 - 7 biji, alhamdulillah makin naik hb saya 🥰.

Tq for sharing sis, boleh cuba.. saya setiap kali pregnant mesti turun sampai 10.. last week check up dh 10.5 br 9 weeks..

4y ago

Awal sgt dh turun ke 9 hb tu sis . Baru 9w . Takpa ikhtiar mana2 asal tak susahkan kita. Try error je ya. Cuba mkn ubt teratur, jambu batu paling simple buah yg boleh mkn. N buat air limau . InshaALLAH, semoga berhasil cara ni.

alhamdulilah sis..sy mkn buah jambu batu utk naikkan hb..bole try plk limau nipis..sis letak gula ke..☺

Boleh je sis. Nurse pun suggest makan ubat dgn air limau mcm tu tanpa gula.

4y ago

Hihihi takpe lambat dari tak buat kan 😁