Naikan HB

salam mommies semua..ade tips t ak cmne nak naikan HB..dah 2 kli checkup kat klinik asik 9 je bacaan HB..mcm2 dah makan tp still x cantik jg bacaan..😣

10 Balas

Makan buah-buahan banyak, seperti buah jambu batu, red dragon fruit, buah delima, orange. Sayur hijau pun sama, makan bayam merah. Banyak kn makan daging. Makan hati ayam dan kerang pun ok jgk cuma jgn amalkan selalu, sbb tak elok sgt. Dan elak kan sebarang air atau makanan yg ade coklat dan caffeine 😁 utk yg tak makan sayur mcm sy, 😅 kalau amalkan cara permakanan yg mcm sy amalkan time pregnant ni, InshaaAllah cukup. Sbb time sy pregnant pun Alhamdulillah hb sy ok, setiap bulan naik sampai cecah 12, nurse pun tak bebel bnyk sgt. Tpi ubat obimin dan iron pun ambik jgk, follow as instruct oleh doktor. InshaaAllah hb ok

jarakkn msa makn ubat ngan meals.cth..srapan..pas srpan,rest without food 2@3jam sbb sistem pnghadaman msing2 x sma..then bru mkn ubat pgi.pas mkn ubat rest without food another 2@3 jam lg..same also lau kna mkn ubat 2 kali.cer try..last week hb sy 9.6..sy wat camtu this week dh naik 10.7..coming nk naik kn lg ngan mkn mknn yg hi iron

Saya makan vitamin Shaklee. Pastu minum sekali air campuran pati kurma, pati delima & madu. Semalam last check HB sebelum due. Alhamdulillah HB saya 13. Paling tinggi sepanjang check up. Nurse siap kata kalau tak pregnant boleh derma darah ni. Alhamdulillah dari 1st check up HB tak pernah bawah 11

3y ago

bole wasap sy http://Wasap.my/+601117194775/nakbelishaklee

saya pun amal makan buah buahan banyak...saya sekarang x leh tggl buah tembikai..mesti kena makan hari2..elak minum sebarang air bercaffein la...sbb bila sya kerap minum air yang bercaffien ni...hb drop sikit...buah buahan saya x tinggal langsung...hb saya setiap bulan 12 keatas...

3x preggy hb memg low..makn ubt kk memg x jaln..last doc suggest ubat bli kat farmasi..maltofer...included sume yg ubt dr kk bg..sy makn 3 biji sehari lepas mkn..alhamdulillah..hb okay..

Saya klinik bg ubat zincofer... Mula2 x mkn memang rasa loya... Mcm masuk angin... Lembik Satu badan... Masuk minggu kedua Bru Okey.. Hb naik 11.3..

try minum susu sis, sy try vitamilk alhamdulilah okay, sbba dy xrasa hamis

bnykkan makan kerang , hati ayam , jambu batu , sayur bayam .

carik buah delima dan buat jus. dari 9 ke 12 hb i ritu

3y ago

makan sampai berapa biji sis?makan hari² kah ?

makan banyak buah jambu