Ubat naikkan hb..

Macam mana nak bagi boleh telan ubat ni ya..?? Sekarang masuk 10 weeks.. Hb makin low.. 9.8 je.. Lepas makan mesti nak muntah.. Boleh bg tips tak.. #Hb

Ubat naikkan hb..
52 Balas

Mcm sy. Mkn ubat Iron tablet dr K.kesihatan.. doc srh ambik 2 biji trs.. klu x.. ssh HB nk naik.. tp kne ikot arahan dr doc.. Bykkn mkn buah jambu batu.. sayur kangkung.. dragon fruits.. Lpstu minom air limau nipis mse mkn ubat. Utk naikkn HB.. ni nurse yg sarankan.. Alhamdulillah lps sy minom dgn mkn buah jambu batu.. HB sy naik.. atau pn bleh minom jus utk ibu mngndung. Sy amalkan jus Mamariam.. die mknn sunnah.. boleh naikkn HB dan elakkan kencing kotor.. lg satu.. klu nk minom susu@teh@milo@jarakkan 2 jam sblm atau slps mkn ubat.. ni pon tips dr nurse..

Minum dgn jus fresh orange, / peel fresh tu pun bleh... Minum sikit je asalkn ubat tu da telan.. Jgn minum bnyk pula.. Tips lain utk tmbah hb amal minum jus mamariam (pastikan dpt yy original) , tips lain minum minyak kelapa daura, tips lain, minum air rebusan bitroot, tips lg, mkn kerang,, sayuran hijau bnyk2 trutama brokoli... Semua ni sy amalkn msa nak naikkan hb sy dlu, sbb hb cpat sgt turun.. Alhamdulillah hb naik...

awk mkn dgn air oren sunquick atau peel fresh, atau apa2 air yg agak masam mcm tu.. and mkn sblm tdo mlm.. klau awk dh mngntuk tu bru awk mkn.. then awk trus tdo.. so xda la rasa sgt nk muntah ke apa.. sbb sy pn tgh mkn zincofer ni skrg, alhmdulillah hb naik.. yg penting jgn skip ubat ni.. jgn lupa juga mkn buah jambu batu n sayur2 tau 😊

Makan dgn minum air sunquick pure. Makan jugak jambu batu, hati ayam and jus mamariam. Sy pernah hb low 10.7 then next check up terus naik 11.7 lepas amalkan ni. Saya ada tabiat suka skip makan ubat sebenarnya... So actually its not good la but try buat routine mcm ni. Tak beli jus mamariam pun ok.. cuma kena tambah dlm pemakanan.

Ubat ni mmg best...akan bantu naik hb...biasanya selepas mkn selang 2 jam kena mkn ubat ni...setelah mkn ubat ni sy akan paksa tido..sbb ubat ni akan buat kita rasa loya..lpas bngun tido akan rasa ok je....tapi klau ubat ni still x sesuai, sis bgitau je kat doc...mungkin dorg akn bgi ubat lain...

Saya makan ni dr 1st trimester sampai 3rd trimester skrg. sy mkn 2hrs lepas lunch dgn buah atau jus buah. buah yg rich vitamin C mcm orange,advice by nurse. hb naik. makanan/ minuman elakkan ambik bende ada calcium n caffeine dekat time u nk ambik ubat ni. dia counter effect.

sy hri prtama mkn pun muntah. mkn pg lps sbuh. muntah dia xleh bndg..lg truk dr muntah alahan. bce2 tips mommys.. sy tuka wktu mkn wktu nk tido pula. mkn dgn buah oren dan air sunquick scwn..so far ok dah.xde muntah mual. Alhamdulillah hb cntik je tiap kli check up.

saya pun kene makan zincfer, sebab hb saya 9.6,seblum ni 8 lgi teruk. sekarang 12.1 Alhmdulillah sbb sy minum susu rizqi mgkin sis blh cuba,sy sbb sy sndri agent susu tu,so sy mnum je lah ni no sy 0148109108,sis blh ws sy,sy kongsi mcm mna sy naikkan hb

Orang cakap makan zincofer sebelum tidur tapi saya makan sebelum tidur terus muntah bersembur siap pakej keluar muntah ikut hidung. Dengan busuk ya rabbi zincofer ni. Terus saya stop. Minggu depan g klinik nak mintak tukar ubat💆🏻‍♀️

try minum dengan sunquick tanpa gula sis. buat sikit je janji pekat, buat telan ubat ni je. minum sebelum tidur, tahan nafas masa masukkan ubat dalam mulut sampailah telan ubat tu. in shaa Allah tak akan rasa besi pelik tu 😅