Sesi Tanya Pakar Bersama Dr. Linges, Founder of Fireminds PLT

Tidak dinafikan bahawa kos perbelanjaan akan berubah selepas ada anak, sama juga seperti selepas kita baru berkahwin. Adakah isu ini membuat anda takut untuk ada anak? Pernah tak anda terfikir bagaimana hendak pastikan wang sentiasa cukup selepas ada anak? Atau bolehkah anda membuat wang simpanan lebih selepas ada anak? Bagaimana untuk tidak rasa tertekan dengan isu kewangan? Tahukah anda cara pengurusan kewangan yang betul? Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar kami pada kali ini. Tanya soalan anda tentang cara untuk menguruskan wang selepas ada anak dan tips untuk membuat simpanan lebih bersama Dr. Linges, Founder of Fireminds PLT, Financial Literacy and Trading Training for Young Adults pada 4 November 2022, hari Jumaat. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr. Linges, Founder of Fireminds PLT
15 Balas

Hello, Dr. Please advise how do I start stock trading as a stay-at-home parent?

2y ago

Hi Vlt, our Fireminds fundamentals covers time value of money, the FIRE methodology to retirement, introduction to markets and various financial instruments, types of accounts, introduction to financial statements, basic fundamantal analysis, valuation methods and introduction to technical analysis. Because it is a classroom approach, we can dynamically go into details where necessary. Do msg us on FB https://www.facebook.com/FiremindsPLT/ or on twitter @FiremindsPLT https://twitter.com/FiremindsPLT

Hi, boleh tak tolong share cara untuk sentiasa ada wang yang cukup? terima kasih

2y ago

For me: Simpanan yang mencukupi, dan memastikan cashflow sentiasa positif. [savings = Income - Expenditure]. And to automate this process as far as possible to avoid human mistakes. Tapi situasi setiap orang lebih rumit dari ini, dan kadangkala memerlukan financial planner untuk menguruskan dan merancang ini. Wang yang cukup itu berbeza untuk setiap individu. Dan untuk memastikan sentiasa ada tabiat menyimpan/menabung, ada individu yang menggunakan automated savings setiap bulan untuk memastikan sentiasa ada proses simpanan ini. Bagus untuk menyediakan sistem bajet personal dan merekod perbelanjaan personal untuk menentukan wang yang cukup untuk perbelanjaan keperluan/simpanan masa depan/kesihatan. Dan secara am, bagus untuk menyimpan duit kecemasan. Terbaik untuk merujuk financial planner berlesen untuk merumuskan keperluan kewangan secara khusus. Farah boleh rujuk disini untuk contoh: https://www.akpk.org.my/akpk_faq/?lang=en&loc=faq_list&category=individual&topic=fc

hi doc, boleh ke kalau kita menabung utk anak hanya tahunan?

2y ago

anak sy baru 2y8m, so far sy simpan duit raya dia je hehe. split dua simpanan, satu di tabung haji dan satu di sspn. yg kecik je belum bukak lagi. tq for the answer!

investment yang mana lebih sesuai untuk keluarga ?

2y ago

Investment yang sesuai bergantung kepada tahap risk tolerance, matlamat pelaburan puan, tempoh pelaburan, dan keperluan kewangan (cashflow) keluarga. Secara am, pelaburan risiko rendah lebih sesuai untuk individu berkeluarga. Puan boleh menggunakan perkhidmatan financial planner berlesen untuk meneliti tahap risiko keluarga puan dan merancang agihan (asset allocation) pelaburan tersebut supaya selaras dengan risiko dan matlamat puan. Contoh tahap risiko pelaburan: https://www.facebook.com/FiremindsPLT/posts/pfbid0CwysXQ8idRLEWRMJuSkmmaieytisPvh75T7n43r7HJvLNTkZtYBWjQmGwpbEdoetl Contoh pelaburan risiko rendah yang boleh dimulakan dengan senang: Fixed Deposit bank (FD), ASB, KWSP.

ok terima kasih doktor