Sesi Tanya Pakar Bersama Dato' Dr Sivamohan, Consultant Obstetrician & Gynaecologist KPJ Damansara

Hello Mommies di TAP! Pernah tak anda alami masalah tumpah darah semasa hamil? Ataupun tumpah darah selepas bersalin? Adakah tumpah darah ni benar-benar terjadi? Apakah sebab punca tumpah darah ini berlaku? Bagaimana nak tahu perbezaan antara tumpah darah atau darah nifas? Ada ke cara untuk mengatasi masalah tumpah darah ini? Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar Pada kali ini. Tanya soalan anda tentang masalah tumpah darah dan cara mengatasinya selepas bersalin bersama Dato' Dr Sivamohan, Consultant Obstetrician & Gynaecologist KPJ Damansara Specialist Hospital 2 pada 6 Oktober 2022, hari Khamis ini. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dato' Dr Sivamohan, Consultant Obstetrician & Gynaecologist KPJ Damansara
30 Balas

Hye Dokter, Sy nk Tanya 1 soalan apakah sbb punca tumpah darah berlaku? sbb Sy pernah mengalami pd 2 thn lpas. slepas Sy mlahirkan, baby dikeluarkan, n dokter mlakukan tugas2 pembersihan n sbagainya, Sy diarahkan untuk turun dari katil di LR n duduk di wheel chair utk pergi ke wad selepas bersalin. smasa Sy hendak turun dari katil dgn perlahan, darah kluar dgn bnyak n mngalir ke lantai n kaki. . Dokter tersebut trus sruh Sy baring n cek smula n tiada apa2 pendarahan di bhgian Luka. sjurus kjadian tumpah darah itu, Sy di tahan di LR di bilik khas slama 12jam utk check tknn darah n sbagainya. . Sy nk tny apakah punca Ia terjadi. Terima kasih

hello doctor, saya mengalamai darah keluar tapi X sakit perut usia kandungan saya 14minggu. darah keluar cair Dan Ada ketulan darah beku besar berlaku Dalam dua pad penuh Lepas Tu darah dah berkurang keluar. saya dah pergi hospital check Doc scan kandungan ok cuma doc bagi ubat kuat Rahim ja. adakah perkara ini normal Dan cara atasi daripada berlaku lagi. sebelum berkahwin saya dtg period dlm 5 Hari tetapi Lepas berkahwin nperiod saya Mai skit ja Dan Dalam 3 Hari sahaja adakala tak dtg sebulan. ini anak pertama saya sblm ni xada sejarah gugur. harap doktor dpt membantu saya memberi penjelasan. terima kasih

Hello doctor. Haritu sy bru dapat tahu yg saya mengandung 5 minggu lebih check upt positive. Lepas itu, ada keluar spotting brown sedikit, hari ke 4 banyak penuh pantiliner tapi tak ada merah atau ketulan cuma coklet pekat dan hari seterusnya hingga hari 9 spotting brown sedikit. Adakah sudah gugur atau luar rahim. Atau normal? Sebab pergi scan ats dan bawah. masa 5minggu lebih tak nmpak apa² masih kecil atau sudah gugur. Tetapi hari ke6 check upt masih positive. Doctor beri saya ubat kuat rahim. Atau nk kena tunggu lagi sampai 8minggu baru boleh scan?

Good afternoon Dr Sivamohan. My name is Ummi from Kedah, I am currently pregnant with 7 weeks and 3 days of gestational age. I am having light spotting since 5 days ago. I went to a private clinic for ultrasound yesterday, only to found out that I have a left ovarian cyst with 3x4 cm in diameter, otherwise fetal echo and fetal heartbeat was seen. I was prescribed with 10mg Duphaston BID. Is it normal that I am still having a light spotting until today? This is my first pregnancy after 3 years of trying. Thank you Dr.

Hello Doktor. Saya cuma nak bertanya cara2 untuk mengelak daripada berlaku tumpah darah selepas bersalin. Masa first pregnancy tak tahu puncanya & cara atasi , jadi masa bersalin tu tumpah darahnya tu berlaku selepas buat minor jahitan, nurse seluk lagi sekali keluar darah yg banyak tak tahu mana punca sampai hampir pitam bila diminta saya pergi ke wad. Masa di wad 2beg darah masuk ke dalam badan Sekadar bertanya cara untuk mengurangkan pendarahan yg berlaku. Terima kasih.

Good day Dr.,I'm 14week pregnant. Recently got some bleeding. Doctor from KK did checked using speculum and summarized as - no problem. But then later I realized there was something finger-like or tounge-like hanging from vagina area, and it is accesible from outside. I tried to pull it out, but nothing happend. If i squeeze or pinch that thing, my finger smeared with blood, but didnt feel any pain. I'm a bit worry, what is that could be...?

hello doc.. sy baru lepas bersalin 01.09 yg lepas.. sampai sekarang (06.09) darah masih keluar.. separuh pad.. keluar darah fresh.. sy czer + btl (ikat rahim).. bhgian dalam perut sebelah kanan masih rasa sangat sakit dan pedih.. adakah darah fresh yg keluar tu drh dr dlm perut yg sakit atau darah nifas?? atau darah period?? luka luar perut da kering.. cuma sakit lg bhgian dalam.. mohon pandangan/penerangan dr doc.. tqvm

Good day Dato Dr. boleh saya tau : 1) apakah penyebab berlakunya tumpah darah? 2) bagaimana cara untuk ibu lepas bersalin membezakan tumpah darah atau nifas yang alirannya normal? 3) apakah rawatan awal yang perlu dilakukan oleh ibu hamil sebelum ke hospital ( mungkin ketika di rumah atau di tempat kerja ) terima kasih Dato Dr

hello doktor.. saya baru 13 minggu.. saya tidak pernah berlaku pendarahan sepanjang kehamilan saya tetapi saya selalu merasa sakit di faraj seakan2 berdenyut dan sakit secara tiba2 slps itu saya merasa seakan cecair kluar dri faraj tpi bukan darah.. saya juga sering buang air kecil setiap masa ..

helo doc. anak saya 2 bulan sekarang. Mil I dah kena covid. dia yang selalu mandikan anak. so semlm dia mandikan anak, after that only we got know that mil dah kena covid. smp skrg anak tak de symptoms spt sesak nafas, demam flu or cough. berapa hari I perlu monitor anak? perlu ke I bawa anak pergi test covid skrg?

2y ago

Lari sgt tajuk pertanyaan ni :/