luahan pendam di haty

Tak sabar nk tgok baby dalam perut ni membesar ") nk tahu baby gril ke bby boy..harap bby boboy ..sbb saya lebih suka bby boboy hihi ") srs tk sabar....walaupun ni anak luar nikah...sbb dia tk bersalah kn?perasaan ibu mesti hppy gilakn...kalau dapat tahu yg dia bergelar ibu kn...cuma keadaan sekeliling je membuatkn ibu yg mengandung mcm saya ni tertekan sampai terjadi nyee benda buruk...tpi setakat ni biarlah saya susah sendiri ..tanggung sakit dn perit tu sendiri...belum bersedia tuk bgi tahu family...dari pada saya di pukul dn di halau sampai tk mengaku anak..baik saya diam buat sementasa waktu? hmmmm apaa pendapat korang?

13 Balas

Apa2 pun tell your mom.. siapa la yg x sayang anak.. apalagi baby yg ada dlm perut.. marah2 mcmana pun akhirnya dorang akan terima.. satu ja, fikirkan masa depan baby.. demi baby tu, bagitau parents sbb kamu ada hak menjaga baby tu n pastikan baby tu lahir dalam keadaan slmt.. nanti bila suda bgtau, rasa sedih n rasa mnyesal tu anggap ianya suatu kekuatan untuk menjadi orang yg lebih baik.. focus pada anak tu saja.. be strong mommy to be.. tiada apa yg boleh menghalang kamu untuk berlaku benar.. semoga Allah mempermudahkan semuanya.. bnyk2 doa pada Allah.. percaya kan diri yg Allah ada selalu disisi kita,bantu kita,sokong kita.. percaya lah Allah lebih pilih kalau kita bagitau parents, mnta keredhaan dari dorang.. mmg Allah nk bagi kta jaga baby kita baik2 sbb Dia tahu kita mampu.. 😊💪💪

Sya dlu pun mak bebel skjap je ckp sruh buang, bgi malu kluarga je ada ank luar nkah.. Tp dia marah skjap,dia bebel msa kat klnik je,tu pn doc tenangkn dia "takyah buang,kesian baby tak thu apa2.. dia tak bsalah,cari ja ayah baby ni,sruh dia btnggungjwab" (masa tu scan,ingatkn skit apatah..rupanya ada baby 3 bulan dh mmbesar :)" smpai kat rmh mak pn trus sjuk,dia tnya sya baik ayah baby ni org mana n siapa,jmput dia ke rmh kita berbincang.. saya pulak sebak sbb mcm tak pcaya yg mak terima.. ayah sya pula tak bebel tak marah,terima ja.. sya n ayah bby pn kwin pd april llu(kmi non muslim )skrang sya preg 8 bulan,due 16oct nnti.. Smuanya ok smpailh skrang,sbb lbih baik bterus trang drpda bdiam dri sis.. Apa2pun hrp awk n baby sihat sllu n smoga bby mmbesar dgn smpurna amen.. doa jgn lupa 😊

Macam saya, dah 5bulan baru nk inform fmly sy, marah jugak, tapi dh lma fmly ok, n bapak baby ni plak bgitau fmly dya, first mak dya yg mrah, n now berkat ayah dya cakap jaga laa anak tu, bnda dh jadi, nasik dh mnjdi bubur, sy dgar mcmtu alhamdulillah, n fmly dya pon dtg umah berbincg ngn fmly sy, tu dlam msa 5bulan diorg nk percpatkn nikah kitorg, cuma segan dgn mak dya ja, sebab baru firstime jumpa.. N berpantang nnti alhamdulillah mak dya nk jga..😊😊

Awak lebih tahu situasi awak n penerimaan family awak mcm mn... Jd awak tahu apa pilihan terbaik utk awak n baby.. Sorry tanya, nnti anak lahir ke br awak nak gtau? Atau awak ada perancangan lain? Sy sendiri buntu ni... Sbb sy pon tgh mengandung ank xsah taraf. Hmmm... Msh duk ngn family... Due bulan 10 ni... N diorg xperasan sy preggy..xsampai ht nak bgitau mak yg dah tua... Tp xsampai ht juga nak buang anak ni😔😭

5y ago

Sis umur brapa? Boleh tahu ke..

Klau ikutkn pnglaman kwn y pena dlm situasi mcm ni.. X smpai kena halau sis.. Sbab bnda da jdi.. Cma sbgai ibu.. Kena 100% b'tnggungjwb ngn ank tu.. Jdi org tua x rsa tmbh bebanan.. Ank kwn sy da 10taun skg.. Jdi cucu ksygan atok&nenek.. 😅 Sis try slowtalk ngn fmly.. T'utama ngn ibu dlu.. Sbab ibu lbih m'mhmi d saat2x sis preggy skg ni.. Apa2x pn smga sis tabah.. D permudahkn sglanya.. N jgn stress sgt.. Cian baby..

At least kena marah and bebel. Mungkin mulut si ibu tu cakap nak pukul, nak buang, tak ngaku anak, tp dalam hati dia lain. Dia ckp mcmtu sbb dia kecewa sedih. Lama2 nanti dia akan okay. Take time sikit bg dia pulih. Ibu mana yg tak syg anak kan..

better sis bgthu family slow talk dgn depa..Depa mrh kejap je..Nty tkt masa nk bersalin jdi mcm2..Atleast masa bersalin ade org support kte..Tme berpntg lg lah kne ase org pling rpt dgn kte sb kte xboleh hndle sorg2...

5y ago

Bnyak2 kte doa smga terbka smuanya hti ibubpa sis

If perlu sokongan, sila hubungi Syed Azmi Di Facebook. Beliau banyak bantu wanita dan kanak2 yg memerlukan bantuan dan sokongan.

Sabar sis...dekat kan diri dgn Tuhan selalu...moga sis sentiasa tabah mengharungi hari mendatang

Sabar la sis.bila baby lahir nt dia la slalu buat sis tabah nt🙂