34weeks kandungan

Assalmmualakm mamy2 . Saya mahu share skit psl keadaan sy hamil anak frist. Saya p hospital hnya brp kali ja. Lps tu saya tk p mna2 lg temujanji yg doc bagi smpai la kandungan saya 34weeks . Saya tk tahu pn mcm mna keadaan bby sya d dlm dn sy tk tahu bby sya sht ke twpn tk. Cuma skg dia aktif brgerak. Sykr slma sy mngndng sy tk ad mngidam apa2 sya tda mslh. Tp klw bby dlm kndgn ni sya tk tw pla. Dia siht ke tk. Ad satu hri tu ad hsptl coll sy suru dtg. Sbb dah lma tk ikt temujnji . Tp sy ad mslh sendiri smpai sy trbiar bby sy . Bby sy aktif hri2 kat prt sy rsa hppy. Tp ad mslh yg ssh utk buat sy p hsptl😣 korang rsa mcm mna. Sorry sya pn tk tahu nak ckp mcm mna. Saya just tgk mamy2 share mslh air ketuban sikit air gula tinggi apa smua dlm ni . Kdg sy rsau. Ok tk bby sya. Tu ja sya pkr . #firstbaby

10 Balas

kenapa awak tak pergi check up baby? bukan setakat bahaya pada baby tau, pada diri awak jugak. apa pun masalah kita, awak jangan pentingkan diri. pada awak, diri awak sihat. tapi awak tak tahu kan baby kat dalam tu macam mana? kalau dia sihat dan baik2 aje syukur alhamdulillah tp kalau sebaliknya? awak pergilah check up ye. baby aktif tapi belum tentu sihat semuanya, dan awak pun sama. kalau boleh usaha untuk pergi ye, kalau taknak pergi kerajaan lama tunggu ke apa, awak pergilah swasta. gula awak, hb awak, darah rendah tinggi awak, air ketuban awak. banyak sgt nak kena check. jangan bahayakan kesihatan baby, dan awak tau. kalau boleh, pergilah ye. semoga urusan awak dipermudahkan. kena sayang dan fikir nyawa baby dan nyawa awak tau. apapun masalah awak, semoga semuanya diberi kelancaran oleh Allah. jaga diri❤️

Jangan la. Mcm tu sis.. Kesian bby. Kalau boleh usahakan la pg temujanji yang doc bagi.. Untuk kesihatan bby & sis sendiri juga.. Keadaan bby cuma dapat diketahui melalui temujanji dengan doc jer. Sebab dia kat dlm sana. Kita cuma dpt tahu dia sihat ke tak dari scan & kesihatan ibu ie hb ibu okay ke tak, cukup ke tak utk sokong bby, kencing manis ke tak, ada masalah lain ker mcm ai ketuban banyak.. Kencing manis yang tak terkawal boleh menbahayakan nyawa ibu & anak.. Hb tak cukup boleh menyebabkan bby tak cukup oksigen & sumber nutrien. Air ketuban bnyak, bby boleh lemas or terbelit tali pusat, ait ketuban sikit pun masalah & semua ni cuma doc jer boleh tolomg check & sahkan .. Ada makan acid folic tak? Ni penting utk pertumbuhan baby.. Pg la sis pg temujanji.. Apa pun masalah sis, semoga dipermudahkan..

persoalannya adkh si pnanya ni seorang single mom?yg mna tidak mhu msyarkt sekeliling mngethui hal dirinya. ataupun sdang mgalami mslah dgn suaminya?skiranya msih mpunyai ahli kluarga..mnt bntuan mreka utk hntr kmu k klinik..andai kta mreka x mmpu utk hntr kmu ke klinik dri sgimslh kwangn or trnspot..boleh mnta prtolongn dri jiran..sy psti mreka akn mbntu kamu stkat yg trmmpu..lgipon dlm ni bnyk komen yg boleh kamu baca tentang kndungan kamu..jgn amalkn sikap pntingkn diri sndri..bwa brbncang dgn suami@fmly@kawan kamu..

kalau da tau risau sila la pegi ikut temujanji...knpala xikut temujanji yg ditetpkn....jgn ptgkan diri sbb kita bwk 1nyawa laginkt dlm tu... ape je mslh yg ade jgn jdikn alasnnutk abaikn insan kecil yg. xberdosa... nasihat sy pegila hospital..sbb mcmne pown nnti nk beranak mmg kena g kat sane gak

sy harap awk usahakan jgk utk p temujanji dgn dr...kejap je bkn lama pun...sb ni utk kepentingan awk dan baby...sb klu xcek tu, kita xtahu tahap kesihatan baby dan ibu mcm mna...tmbhan skrg dh trimester ke3...biar kna bising dgn nurse dr asl x menangis kemudian hari

Kalau sis taknak pergi yg kerajaan pun atleast please pegi scan sekali dua dekat klinik swasta. Jangan macam kawan sy lagi berapa hari due baby dah tak ada. Nak terkilan pun dah tak guna

Pergi check up awak. Fikir anak awak tu. Kalau awak ada masalah apa sekali pun anak awak tak bersalah. Think positive. Allah bg awak anak yang tak semua org dpt. Ingat allah

sbb tu kena pergi check up tiap2 bulan sis supaya kita boleh taw perkembangan baby kita.. Kesian baby takut ade masalah nnti..

Sbaik nya usaha kn ikut temujnji sbb takut ada msalah tk trduga biar pn bb aktif

kena buat check up sis,cian kat baby awk....acid folic tue wajib mkn ya utk baby...