Wife sy mengadung anak sy selepas kami kawin 1 bulan then pergi cek kandungan dah 4 bulan..terlanjur

Sy tak tau wife sy mengandung 4 bulan selepas kami kawin sebulan..tapi kami penah telanjur..sah ke? Anak tu bin saya ye..

22 Balas

4 bulan ke 4 minggu encik? 4 bulan tuh antara 14w-17w. Lama sngat tuh. Kalau 4/5 minggu masuk akal sbb akan ikut tarikh last period. Kalau 4bulan, tapi encik baru nikah 1 bulan, mmg takboleh bin kan nama encik. Kes begini better encik rujuk pada yg lebih arif. Sbb biasa 4bulan tuh pun dah kena checkup semua dah. Terlanjur tuh mmg dalam anggaran beberapa bulan sblm nikah ke. Encik kena selidik semula. Kalau mmg sah preg 4bulan, takboleh bin encik, dan encik kena nikah sekali lagi slps baby keluar. Ikut sekeliling sy, rujuk mahkamah nnti encik n wife kena bayar denda tapi sy tak sure berapa. Encik kena refer yg lebih arif

Mohon yang tak pasti jangan kongsi atau bagi pendapat , pada tuan tanah mohon rujuk pada yang arif . risau yang tak seberapa arif ni meletakkan hukum mudah² . dalam islam even bapak asli sekalipun , tapi dah terlanjur sebelum nikah . Hukumnya Haram berbin/bintikan bapak kandung dia . kalau kes ikutt bunting pelamin dan lain² itu kes lain . Apapun Mohon rujuk yang arif 🙏 Penting dan sila bertanggungjawab untuk menentukan nasab anak . Supaya benda yg tak diingini berlaku di kemudian hari 😊

Sy penah ada relative kes mcm ni .. and wife dia bersalin x ckup bulan dgn tarikh nikah wife bersalin masa tu bru 6bulan kawin jd tk dpt bin bapa dia .. kalau nak bin bapa kene bersalin lebih dari 7bulan dari tarikh nikah begitulah biasanya pejabat pendaftaran nak. Kalau x anak dibin or dibintikan dgn abdullah sahaja ..sekadar maklumat yg sy thu la.. moga jaga isteri dn anak dgn baik 😊 semoga dipermudahkan urusann cik..

mcm kes sy dftr nikah bulan jan/2020,tp kmi nikah kampung awal mac/2019 awal rncgn cuma tunang tp tiba2 ada suggest kami nikah kampung,sah nikah wali ada/imam kariah daerah/saksi ..imam tu atok sy,d tkdirkan bulan nov/2019 sy pregnnt..dpt dftr nikah 9/1/2020 sbb hsband navy mmg payah skit urus khwin+ selalu belayar ..alhamdulillah,ank lahir hujung bulan july 2020 ,berbintikan suami sy.ayah kandung dia ..

satu je kena ingat. mengandung di luar nikah tetap tak boleh bin/binti bapa kandung waima seminggu ke sebulan ke 4 bulan. selagi persetubuhan & kandungan berlaku di luar nikah, maka anak itu tetap nasabnya luar nikah. tolong rujuk pej agama ya utk elak masalah nasab di kemudian hari.

1y ago

Setuju

xpela klu dh trlanjur nk buat cmne kita ni sume manusia biasa kan. .xkisah la ank tu sah atau x. .bnyk je diluar sana mcm tu angap pa satu pengajaran buat kita sume xslh klu ank tu bin binti kn abdullah. .xmati pun jnji kita jga bdk tu pnoh kasih syg. jgn bg kasih jika ad ank sah atau pn tidak dia tetap darah danging kita. .kne jujur dimasa akn dtg itu je penting kena bgthu ank bila dh bsar nt. .status nya cmne. .

mmng tk bole dibin/binti kn nme encik....tk pe la..yg pnting tu amanah encik..sy pon ade ank mcm tu jgk...mmng sedih jgk...yg pnting dlm surat beranak ade nme encik sbgai bapa..tp tk silap sy...lps isteri encik da abis pntang..encik kne nikah balik dgn isteri encik..tu yg sy tau la...sbb kwn sy penah cter ngn sy...sy pon tk pasti sbb ape kne nikah balik..tp klau encik nk tau kepastian..kne rujuj dkat pjbt agama..

tak boleh berbin atau binti nama encik. sebab anak tu tetap anak diluar nikah (maafkan saya kalau terasa hati). tapi anak diluar nikah haram berbin nama encik. boleh baca di portal mufti atau pejabat agama. hal agama ni tak boleh buat main atau sambil lewa. di masa hadapan banyak kecelaruan sbb kalau ank perempuan pun cik tak blh walikan dia.

Setahu sy kalau baby lahir lepas 6 bulan lebih usia perkawinan baru boleh binkan encik. Sebab kes sy bunting pelamin, pastu baby lahir pramatang 6 bulan, tapi usia perkawinan kami baru 5 bulan terpaksa binkan arwah anak sy bin Abdullah.

2y ago

Itu lahh .. dia ikut bulan kita ..

benih sebelum halal menikah tak kisah la baru 2 bulan sekalipun tak boleh dinasabkan kepada suami/ayah walaupun lelaki yg sama. dah nama pon hubungan haram, benih yg haram di luar nikah. rujuk pada pejabat agama ye.