Tips untuk ibu mengandung , kandungan 1 bulan

Sy baru dapat tahu yg sy pregnant anak pertama selepas sebulan sy kawin 🥰 Boleh tak sy nak tahu apa pemakanan yg sihat utk kandungan sebulan ? 🥰

6 Balas

sy bnyk makan ayam, ikan daging n sayur2 n buah2. makan ape je sbb risau baby kecik. makan selaagi boleh selagi tk alahan. ble dh statt alahan sy mmg xleh mkn pape trmsuk bau suami🤭 bau nsi msk, bau ikan tk boleh makn pape lgsg rse nk ngs je sbb lpr. ble dh hbs alahan trimester 1, msuk je trimster 2 sy mkn bnyk2 and ape yg sy xleh mkn sume sy bahan. ble scan awal2 dr ckp ank sy besar skit..dlm hti rse brsyukur sgt sbb ank sy sihat. ble scan 28 weeks dr ckp berat ank sy 1.3kg, xkecik xbsr sgt means sedang2 je and sihat .. xsia2 la sy makan ayam hari2 trimster 1 n 2 🤭 . skrg dh msuk trimester ke 3 ni pun sy makan ayam jgk kalau makan nsi ke apeke. pstu sy bru je start nak mnum susu mengandung. and kawal brt bdn. kalau naik mendadak lg nanti kena minum air gula😮‍💨.

Banyakkan sayur2an berdaun hijau mcm kangkung, bayam, sawi, kubis dan lain2, serta buah2an tinggi zat besi dan vitamin C mcm oren, jambu batu, buah naga tapi pastikan semua bersederhana.. makanan tinggi kalsium mcm susu, kekacang boleh amalkan.. paling penting, jangan skip Folic Acid dan Iron Tablet (Maltofer, Zincofer atau mana2 iron tablet yg sesuai dgan awak).. Jangan buat kerja ar angkat berat2.. penat, rehat.. happy2 selalu, jangan stress.. enjoy your pregnancy..! 🤗

mkn aje semua yg berkhasiat.. kurangkn kafein.. manis.. masin sgt.. kurangkan pedas sgt & jgn ambil lg bnda² yg tajam & panas.. mkn jgn main telan ikut sedap mulut amalkn diet suku spruh.. yg selanjutnya blh tny doktor & misi kk

Start consume Maltofer atau acid folic. Makan bayam, sayuran hijau, jangan makan pedas. Benda tajam pada awal ni semua jangan makan.

tahniah. diet suku2 separuh.

makan asid folik..