Wife sy mengadung anak sy selepas kami kawin 1 bulan then pergi cek kandungan dah 4 bulan..terlanjur

Sy tak tau wife sy mengandung 4 bulan selepas kami kawin sebulan..tapi kami penah telanjur..sah ke? Anak tu bin saya ye..

22 Balas

anak tak setarat tak boleh dibin atau berbintikan kan bapaknya , kalau boleh rujuk pada yang lebih arif bukan apa takut nanti datangkan masalah dekat anak bila dah besar nanti. lagi lagi kalau anak perempuan

sy pernah praktikal di mahkamah dan ada kes macam ni, mngndung luar nikah tp hakim ckp baby boleh bin ayahnya lagi sbb baru sebulan, apa2 pon tengok tempat juga. tp kalau lebih sebulan sy xpasti la.

Sy ingt skrg dah tak bin Abdullah lagi... dia ada optional lg satu nama, Sy lupa... Dan Sy pernah terbaca, lps beberapa thn blh bin kan ayah kandungnya. jpn bg kelonggaran. cuba call Dan Tanya jpn...

bagi saya di sini bukan tempat sesuai nak bertanya soalan seperti ini. rujuk pejabat agama untuk mengelakkan dosa berjalan seumur hidup.

rasanya lebih baik rujuk pada pihak yg lebih arif. senang dapat tahu hukum hakam sekali. rujuk kat sini nnt ada yg bertindih plak

Maaf encik. Pertanyaan soal hukum hakam agama bukan di sini tempat nya.. Lebih baik en rujuk dgn pej agama atau alim ulama..

rujuk pjbt agama..sy rasa ada bg tempoh dimana masih boleh bin/bintikan.. tp x pasti dlm brp bln.. atau boleh google..

ikutkan dikira ank luar nikah..xboleh bin kan kpd ayhnya..

2y ago

Haa betul tu, sya pun setuju

Adalah lebih baik encik rujuk pada pihak yang septutnya, supya tiada isu dikemudian hari,

encik boleh buka ceramah ustaz somad. ada ceramah pasal ni