Minta pendapat ibu².. buntu & penat kerenah family mertua.

sy tak tahu nak luah ke sape.. mungkin nampak mcm kecik hal ni tapi sangat³ terkesan pada sy. Sy pernah gugur first baby bulan 11 tahun lepas, pastu sekarang sy dah 2bulan delay period.. check upt, alhamdulillah +ve. Sy excited nak buat checkup tapi mak mertua halang.. cakap camni "anak mama 3bulan baru mama g check. Takyah la nak gembira sangat. " sy yg dengar masetu mmg down giler.. sampai terdetik dlm hati, kenapalah laki aku boleh share mende gini dgn mak dia. 😑 Sblom² ni camtu jgk.. mase waktu sy berpantang gugur tu, mak mertua selalu banding² kan dgn anak dia. "Anak mama minum jus mam***m sbagai suppliment tambahan.Mu minum la jgk jus tu syira, elok ntuk baby".. masalahnya mmg laa anak dia boleh beli dan minum tiap² hari suppliment tu sbb anak dia bila takde duit nak beli, paksa mama dia beli benda tu. Anak dia tak tahu bila mama dia takde duit, dengan kitalah mama dia mintak pinjam. 😔 Pastu duk bangga² kan anak minum ni bagus minum tu bagus.. Dah tu, kita nak beli benda² bagus camne untuk kita kalau duit kita pun dia pinjam selalu untuk anak dia? 😵 Masa berpantang gugur haritu.. mak mertua selamba panggil tukang urut tanpa discuss dgn kami suami isteri kos nya berapa², tahu² je kene bayar.. dibuatnya kami takde duit mase tu camne? kami terpaksa guna saving kami mase tu.. 😭 Mak mertua sikit² nak bandingkan dgn anak dia..kadang² stress melayan family mertua. 😵 Patot tak sy g buat checkup senyap²? kira berdosa ke sy lawan arahan? sy kan pernah ada sejarah gugur, jadi taknaklah benda tu berulang lagi.. 😔#seriusnanya #pleasehelp #pregnancy

Minta pendapat ibu².. buntu & penat kerenah family mertua.
44 Balas

2bulan dh boleh pg scan dh kalau awk jenis period regular mksd dh 8w bby. kalau jenis yg x regular tu susah sikit. mybe mak mertua awk dlu jenis period x regular. thats why 3bulan bru teragak nak pg check up. tpi amek yg positive je. mybe mak mertua awk xnk awk risau incase masa scan blm nmpk kantung n bby, sbb selalu below 8w, ade setgh org blm nmpk lagi. nmpk kantung kosong or mybe nmpk dinding rahim tebal je. jus² tu ikut awk. mcm sye mmg xkn mnum jus² ke ubt² ke yg product² yg x diiktiraf. mksd nya product yg ade founder monder nii. sye sanggup lgi mkn real food dri mkn product mengarut mcm tu. sbb product2 mcm tu boleh lead to buah pinggang rosak. hati problem. and lgi teruk boleh bwk maut. sye x sanggup nak korban kn nyawa sye utk benda2 mcm tu. sbb bgi sye kesihatan tu mahal sgt². kalau kite ni jenis duit x berapa nk byk, xyah la. lgi 1 bile sakit belum tentu ade org nk jaga kita seumur hidup. sbb dh jadi dlm circle sye, bila mkn benda mengarut mcm tu, effect die tu. sampai ade yg sbb kan gugur, buah pinggang rosak. jadi batu dlm hempedu. ade yg arwah terus sbb consume benda2 mengarut tu. lagi 1 doctor sye x bagi sye risiko kan bby dgn diri sendiri, mkn benda mengarut. nnti x psal menyesal sampai mati nnti. walaupun ade kak ipar bagi haritu, mmg sye buang terus je. xyah layan sgt mak mertua awk tu. awk hormat je mcm biasa. mak mertua kebykn nya mcm tu la, semua anak dia je yg bagus. anak die je yg hebat. kalau awk nak pg checkup boleh je pegi. xde mslh pon, sbb ikut kn dh 8w dh tu. dh boleh pg bukak buku pink sekali. awk cuma nak yg terbaik utk ank kan. just go.