Minta pendapat ibu².. buntu & penat kerenah family mertua.

sy tak tahu nak luah ke sape.. mungkin nampak mcm kecik hal ni tapi sangat³ terkesan pada sy. Sy pernah gugur first baby bulan 11 tahun lepas, pastu sekarang sy dah 2bulan delay period.. check upt, alhamdulillah +ve. Sy excited nak buat checkup tapi mak mertua halang.. cakap camni "anak mama 3bulan baru mama g check. Takyah la nak gembira sangat. " sy yg dengar masetu mmg down giler.. sampai terdetik dlm hati, kenapalah laki aku boleh share mende gini dgn mak dia. 😑 Sblom² ni camtu jgk.. mase waktu sy berpantang gugur tu, mak mertua selalu banding² kan dgn anak dia. "Anak mama minum jus mam***m sbagai suppliment tambahan.Mu minum la jgk jus tu syira, elok ntuk baby".. masalahnya mmg laa anak dia boleh beli dan minum tiap² hari suppliment tu sbb anak dia bila takde duit nak beli, paksa mama dia beli benda tu. Anak dia tak tahu bila mama dia takde duit, dengan kitalah mama dia mintak pinjam. 😔 Pastu duk bangga² kan anak minum ni bagus minum tu bagus.. Dah tu, kita nak beli benda² bagus camne untuk kita kalau duit kita pun dia pinjam selalu untuk anak dia? 😵 Masa berpantang gugur haritu.. mak mertua selamba panggil tukang urut tanpa discuss dgn kami suami isteri kos nya berapa², tahu² je kene bayar.. dibuatnya kami takde duit mase tu camne? kami terpaksa guna saving kami mase tu.. 😭 Mak mertua sikit² nak bandingkan dgn anak dia..kadang² stress melayan family mertua. 😵 Patot tak sy g buat checkup senyap²? kira berdosa ke sy lawan arahan? sy kan pernah ada sejarah gugur, jadi taknaklah benda tu berulang lagi.. 😔#seriusnanya #pleasehelp #pregnancy

Minta pendapat ibu².. buntu & penat kerenah family mertua.
44 Balas

saya nasihatkan kalau boleh duduklaa asing².. elakkan kawin duduk serumah..byk buruknya.. paham kenkadang xde duit nak duduk menyewa..tp kene usahakan.. sbb kalau kita mkn bubur kat umah pun ..xde sapa yg tau..buruk baik pasangan dlm umah shj. . susah nak puaskan hati semua org dik oiii.. dari situ jugak masing² belajar tanggungjawab suami isteri.. sedangkan umah asing² pun kenkadang dpt mil yg hurmm..lagikan serumah.. maaf byk² yaa.. akk nasihat sikit...akk dah 17 tahun kawin.. nikah jer hari ke3 dah duduk umah sewa..hb akk sgt² particular bab ni...

Lawan arahan siapa? Mak mertua?? Jgn terlampau fikir pasal org awk. Memang takkan pernah puas hati. Kalau dah rasa awk perlu just pergi je check up. Prioriti kan kesihatan awk dan baby dulu. Stakat mak mertua cukup la kita cuma hormat dan jaga apa yg kita mampu je. Takyah nak beriya melayan karenah. Awk sendiri yg serabut. Rileks je. Take care ye. Just enjoy the pregnancy. Org lain gugur makan masa bertahun nak lekat balik. Banyak benda kita kene syukuri daripada stress kan benda tak perlu.

check up awal trimester sangat penting cause awal trimesters ni lah macam macam boleh jadi. ini pengalaman saya yang lepas lah. lambat pergi check up untuk sah kan kehamilan, dah gugur bleeding teruk. Awak pergi je check up sesenyap. kita ni risau anak kita dalam perut okay ke tak. Tak melawan arahan pun cause kita dibawah tanggungjawab suami kita. Tak berdosa dan salah langsung pun. just fikir, apa apa jdi pada awak dan kandungan. Mak mertua awak nak bertanggungjawab ke? Relaks je okay. awak pergi je check up.

Pd sy, sy & suami sepakat tk hebahkan pd keluarga smpai keadaan btul2 stabil. Tp checkup utk awal kehamilan mesti buat utk elak pkara sama (ggur) berulang. Bila dh stabil, baru slowly inform & minta mereka doakan yg baik2 utk pregnancy kali ni. Tentang urut & supplement tu, bg sy ats masing2. Suami patut jd middle person utk explain everything pd ibu dia. Sayangi diri sndri dlu ya. Buat saja checkup..bincang dgn suami sblm hebahkan pd keluarga.

For pendapat saya, sis boleh jer pergi scan untuk tahu keadaan baby n to prevent benda2 yg tak diingini berlaku. Tu hak sis to make sure your baby safety. Time pregnant lagi2 masa awal2 ni please jangan stress2 okay. If ada sesiapa pun yg buat you feel down so on, just ignore them and prove you is better than apa yg diorang cakap. I dont know who you’re..But i know you jnis wanita yg kuat. Saya doakan sis dipermudahkan segala urusan n you n baby always sihat2.Aammiin🥰

Sy pon kurang bernasib baik dpt mil yg “x betul”. Bukan nak mengata tp da mmg hakikat nya mcm tu. Sy pnah tggl kat rmh mentua beberapa bulan lepas kawin. Sy stress sgt smpai hari2 sy menangis kat bilik tiap mlm. Skrg sy da pindah kluar, sy stay tmpt keluarga sndri sambil2 tggu kewangan stabil sy nak cari rmh sndri. Syukur suami fhm keadaan sy mase tu dan ikut sy pindah kluar jugak, dia x pksa sy nak tggl kat tmpt famili dia. Semoga ada rezeki sy dan suami dpt rmh sndri

menantu tak wajib taat pada mertua. kita perempuan bila dah kahwin, wajib taat pada suami, mak ayah kita. mertua tuu perlu dihormati. kalau tak taat bukan satu dosa. lain org lain simptom pregnancy. iya kn je tp takyah ikut. kalau mak mertua memandai2 beli atau panggil org, bgtau awk dah beli/awk dh ada tukang urut sendiri/ ckp terima kasih je tp tak mampu nk byr sbb budget takde. checkup kena start sebelum 12 minggu. call kk untuk set up appt kalau tak nt awk kena marah

rasanya better awak pergi je checkup sebab awak pernah ada sejarah gugur...biar mak mertua awak nak kata apa..apa2 jadi awak yg tanggung bukan dia.. dia tak perlu nak sebok pun sebenarnya. nak banding2kan dengan anak dia tu awak buat pekak je.memang ada mak mertua begini..awak jgn pikir hal dia nanti awak stress..tak elok utk awak n baby.. awak enjoy je pregnancy awak k ☺️☺️ pegi cek baby , scan dan buat buku pink. semoga semuanya dipermudah.aamiin.

Bagi sy, dlm perkahwinan ni cukup sekadar menghormati mertua. Kita kena taat suami selagi x langgar syarak. Andai ditakdirkan berpisah, kita xda hbgn dh ngan fmly mertua. Apa pun bincang dgn suami. Suami tu ank laki, tggjwb dia la handle mak dia. Xda hak nk masuk cmpur urusan peribadi perkahwinan awk dan suami melainkan keadaan dh memudaratkan. Jd perempuan ni kena tegas jgk. Tau had dan batas kita kot ye pun. Apa pun moga dipermudahkan urusan sis ya

pergi je scan sis...sbb awk ad sejarah gugur..psl mak mertua tu,abaikan je..masuk telinga kiri keluo telinga kanan..tak yah amek kesah...kalau dia suh beli itu ini,ckp je x de duit...nnti ad duit bru beli..mana tau dia terbukak hati nk belikan..hahaha.. sis jgn stress2 okey..sis bole drive sendiri ke? klu bole,pergi je checkup okey🥰 abaikan org lain..utamakan kesihatan diri dan new baby tu... take care sis..hug online🥰