Minta pendapat ibu².. buntu & penat kerenah family mertua.

sy tak tahu nak luah ke sape.. mungkin nampak mcm kecik hal ni tapi sangat³ terkesan pada sy. Sy pernah gugur first baby bulan 11 tahun lepas, pastu sekarang sy dah 2bulan delay period.. check upt, alhamdulillah +ve. Sy excited nak buat checkup tapi mak mertua halang.. cakap camni "anak mama 3bulan baru mama g check. Takyah la nak gembira sangat. " sy yg dengar masetu mmg down giler.. sampai terdetik dlm hati, kenapalah laki aku boleh share mende gini dgn mak dia. 😑 Sblom² ni camtu jgk.. mase waktu sy berpantang gugur tu, mak mertua selalu banding² kan dgn anak dia. "Anak mama minum jus mam***m sbagai suppliment tambahan.Mu minum la jgk jus tu syira, elok ntuk baby".. masalahnya mmg laa anak dia boleh beli dan minum tiap² hari suppliment tu sbb anak dia bila takde duit nak beli, paksa mama dia beli benda tu. Anak dia tak tahu bila mama dia takde duit, dengan kitalah mama dia mintak pinjam. 😔 Pastu duk bangga² kan anak minum ni bagus minum tu bagus.. Dah tu, kita nak beli benda² bagus camne untuk kita kalau duit kita pun dia pinjam selalu untuk anak dia? 😵 Masa berpantang gugur haritu.. mak mertua selamba panggil tukang urut tanpa discuss dgn kami suami isteri kos nya berapa², tahu² je kene bayar.. dibuatnya kami takde duit mase tu camne? kami terpaksa guna saving kami mase tu.. 😭 Mak mertua sikit² nak bandingkan dgn anak dia..kadang² stress melayan family mertua. 😵 Patot tak sy g buat checkup senyap²? kira berdosa ke sy lawan arahan? sy kan pernah ada sejarah gugur, jadi taknaklah benda tu berulang lagi.. 😔#seriusnanya #pleasehelp #pregnancy

Minta pendapat ibu².. buntu & penat kerenah family mertua.
44 Balas

2bulan dh boleh pg scan dh kalau awk jenis period regular mksd dh 8w bby. kalau jenis yg x regular tu susah sikit. mybe mak mertua awk dlu jenis period x regular. thats why 3bulan bru teragak nak pg check up. tpi amek yg positive je. mybe mak mertua awk xnk awk risau incase masa scan blm nmpk kantung n bby, sbb selalu below 8w, ade setgh org blm nmpk lagi. nmpk kantung kosong or mybe nmpk dinding rahim tebal je. jus² tu ikut awk. mcm sye mmg xkn mnum jus² ke ubt² ke yg product² yg x diiktiraf. mksd nya product yg ade founder monder nii. sye sanggup lgi mkn real food dri mkn product mengarut mcm tu. sbb product2 mcm tu boleh lead to buah pinggang rosak. hati problem. and lgi teruk boleh bwk maut. sye x sanggup nak korban kn nyawa sye utk benda2 mcm tu. sbb bgi sye kesihatan tu mahal sgt². kalau kite ni jenis duit x berapa nk byk, xyah la. lgi 1 bile sakit belum tentu ade org nk jaga kita seumur hidup. sbb dh jadi dlm circle sye, bila mkn benda mengarut mcm tu, effect die tu. sampai ade yg sbb kan gugur, buah pinggang rosak. jadi batu dlm hempedu. ade yg arwah terus sbb consume benda2 mengarut tu. lagi 1 doctor sye x bagi sye risiko kan bby dgn diri sendiri, mkn benda mengarut. nnti x psal menyesal sampai mati nnti. walaupun ade kak ipar bagi haritu, mmg sye buang terus je. xyah layan sgt mak mertua awk tu. awk hormat je mcm biasa. mak mertua kebykn nya mcm tu la, semua anak dia je yg bagus. anak die je yg hebat. kalau awk nak pg checkup boleh je pegi. xde mslh pon, sbb ikut kn dh 8w dh tu. dh boleh pg bukak buku pink sekali. awk cuma nak yg terbaik utk ank kan. just go.

Mertua saya lagi suka buli saya sis. Dia campak2 baju kat lantai suruh sy ambil dan basuh padahal duduk ppr mesin basuh dekat je boleh terus letak. Suruh ambil benda2 yg dekat dgn dia memang kadang rasa macam kuli. Saya tak boleh hias apa kat rumah mertua. Takleh kemas apa. Saya kemas dan nak buang benda tak pakai sbb rumah tu sarat dgn bekas makanan lah barang lama yg dia collect2 dari tempat sampah, penat sy ngemas tapi sy cuba positif anggap lah satu ibadah but yalah kita manusia sabar kita ada limit. Bila kita stress kita nak balik rumah parent sdiri dia tak bagi. Dia kata balik sana tidur je. Saya jenis buat keje time org takda. Dia ingat sy dok rumah ni ngangkang je kut. Sy minta suami sy beli makanan yg sy teringin pun dia kata sy mengada. Saya mcm nak nangis lah dia bukan suami sy kut nak control2. Anak dia sendiri (anak tunggal) tak berani tegur kalau buat salah tp anak org lain termasuk sy dia bulinya. Mak mertua dah lah takda so siapa nak tgk kan sy dgn uri saya turun tp dia cam tak puas hati kata sy mengada lah apa keje je sy buat dlm rumah ni siap pandang rendah kat keluarga sy kononnya tak beragama. Bagitahu family arwah isteri dia yg sy itu ini.. sedih tak boleh cakap apa, siap kena fitnah lagi.. So nasihat sy sabar lah sikit, ada mertua yg lagi teruk dari mertua awk. Sy memang terkesan dari sebelum kawin dgn sikap dia sekeluarga sampai dlm solat pun nangis.. semoga mertua kita diberi hidayah.. dan semoga kita terus kekal tabah sis

X salah laki nk share benda gembira. Maybe die sgt2 happy tu awak pregnant. Its okay benda dah jadi kan. Kalau sy jd awak la, haram jadah sy nk dgr apa2 mak mertua sy ckp. Lantak die lah nk ckp apa2, yg penting sy mmg x dgr ckp die, die x bg scan, sy pergi scan, die suruh minum itu ini, sy angguk saja, tp belakang die sy buang. I got my own stand. Even this is my 1st pregnancy, i know what i want, i know what i can do @ what i cant do. Sampai die ckp dgn ipar2 & anak perempuan lain, sy degil, x dgr ckp. 😁 Sy peduli apa. Hahahha. Masa berpantang die nk jaga baby saja. Siap suruh anak perempuan die beli set berpantang & bengkung dkt kedai Indon lg suruh antar kt rumah sy. Sy ckp awal2 siapa nk guna bengkung, siapa nk bertangas, bertungku semua nie, i will not pay anything, sy jenis sceptical pasal pantang nie. X sampai 1 minggu sy berpantang, die sendiri ckp die nk balik rumah anak die, sbb die tgk sy okay je. Sampai skarang anak sy dah 17 months die x berani nk komen apa2, nk suruh buat itu ini, x pernah suap anak sy mkn apa2 sbb die tahu kepala sy besar 😁😁 its good like this. Kita perempuan nie jgn bg org decide apa kita perlu buat. Voice out apa yg u nak, ur own stand.

2y ago

I stan this! MIL i pun sama, dok suggest NR punya set pntang, i nk tanamera. When she suggested i was like, knp dia x beli kn i je kalau dia rasa bnda tu elok. Dok suggest2 ingt kn nk lanje ke apa. Lol then initially dia volunteer nk jaga i pantang after baby come out, ok la at first nmpk mcm dia mnjaga i la. But after2 that, makan minum i pjnya timing smua lari. Ada je masa2 dia x masak, pdhal perut i dh kruk kruk lapar. Then i suru husb i beli sup tulang. Pstu dia kata kt husb i suru beli capati or nan. End up i makan capati kosong without any protein. Bengang gila. If nak jaga, jaga elok2 la. Mentang2 i bkn anak dia. At the end, i added last minute stay in CL. After my CL came, dia langsung x jenguk kitorang pdhal rumah 3 mins away je

awak pergi ja cekup, x bermaksud awak nak lawan mil tu. awak berhak bt keputusan utk hidup awak. biasa la kdg org, sesiapa pun la, dah terbiasa dgn membangga2 diri sendiri, cerita kelebihan sendiri anak2, x fikir panjang, x fikir perasaan org. dh jd lumrah, awak punya kehidupan awak bt keputusan jgn biar org bt keputusan. apa awak nak bt yg awak rasa terbaik utk kandungan awak diri awak keluarga awak bt ja, apa awak nak ambik nak beli ikut ja kemampuan awak, janji apa yg awak mkn tu berkhasiat. prgnt ni x semestinya segala jus kita kena mkn. cukup ja kalau mkn ubat2 klinik, jaga pemakanan harian , minum susu, in sya allah elok la baby tu. allahlah yg meniubkan ruh pada janin, dan mematikan.. semua dah tertulis. lekat x lekat tu ujian awak kena sabar ya. moga allah lembutkan hati mertua awak sedarkan dia perbuatan dia salah, membanding2kan mcm tu.. sama2 kita doakan mertua awak sedar ya. moga awak berlapang dada.. jangan jadikan semua tu masalah anggap ja ujian awak. pasti banyak lagi yg menyenangkan hati awak dlm hidup berumah tangga ni.. fikir yg seronok2 ja.. bab mil tu masuk telinga kanan keluar telinga kiri sudah ya. awak kena kuatkan hati awak.. moga awak dan baby sihat hendaknya.

ni yg jd pada saya masa pregnant, 1. mil bising saya beli brg baby awal masatu baru 3 bulan katanya awal nt pape jd tp saya beli jugak. end up masa tu pkp, org lain gelabah nk beli brg baby sbb dh hujung pregnant saya dh rilek brg2 baby nk gi hospital dh lengkap. 2. baby kurang gerak, masa nk pegi PAC mil takutkan kata "pegi la serah diri awal2 nt dia seluk2" tp saya pegi jugak endup detect ait ketuban kurang so saya kena induce. bayangkan kalau saya dgr kata mertua masa tu ? mybe saya pon gelabah tak tentu pasal nk pikir brg baby. and mybe anak dh lemas sbb kurang air ketuban. suami pon mula2 sokong mak dia tp lepas tgok apa jd, saya ikut planning saya untuk persiapan awal papr jd, trus dia senyap. peranan suami penting. pengajaran kat suami saya dulu dia menangkan mak dia. dtg rumah mak ayah saya jaja cerita kat mak ayah saya macam2 smpai hubungan saya dgn mak dia menjauh dan janggal smpai saya taknak pegi rumah mak ayah dia kalau takde keperluan smpai anak saya tak rapat dgn mak ayah dia. sbb tu peranan suami penting. suami je boleh jd org tgh antara isteri dgn mak dia. tp kalau suami pon perangai sama naik dgn mak, saya mampu kata bersabar lahh.

Bagi pendapat saya sendiri la kan sis. Sepatutnya suami sis kena bincang dengan sis dulu sebelum apa-apa. Maksudnya sebelum nak bgtau mak dia ke apa. Dan mak mertua sis juga sepatutnya bertanya dulu pada anak dan menantu dia sebelum nak buat apa-apa. Kadang bila kita dah bergelar ibu/ayah atau ibu/ayah mertua kuasa bukanlah ditangan kita lagi sebab anak-anak dah besar dah ada kehidupan sendiri. Kadang mak mertua ni terlalu mengongkong anak lelaki walaupun anak tu dah berkahwin. Biarlah anak lelaki kita menjalankan tanggungjawab dia dengan baik tanpa gangguan kita. Bukan bermakna kita sebagai mak/mak mertua dah tak diperlukan cuma kita kena tau batas dan had kita untuk masuk campur dalam urusan anak-anak tambah-tambah anak-anak yang sudah berkahwin.

Org lain ngndung lain cara, mak mentua awk lantak dia la 3 bulan baru cek ke apa bende ke, ni awk yg ngndung so ikut suka awk, xde pun jatuh hukum haram aih, ni utk pastikan kita n baby selamat, tengok kedudukan baby, cek baby yg kedua ni ok or x, nk ikut je cakap org sampai sudah la sis dok makan hati, time ngandung ni kena happy2 ja kan diri tu, bukan serabut2 🥰, chill n happy ja p ja scan dendiam xyah baik sangat semua nak habaq kat dia aih, lantak la anak dia nak minum jus apa, lepas ni dia nk mintak pinjam cakap ja xdak, sy pantang spesis dok pinjam duit pastu buat kemaih ni, mau je sy cili2 kan mulut dia skali anak dia, maaf sis sy cengei🤣🤣🤣… sis jangan ikut sy yang cengei ni, but u need to decide ur own life…. Haaa gituu❤️

if pernah gugur bagus pegi buka buku awal. they monitor awal2. sy pun sebelum this pregnancy, sy complete miscarriage. punca dia tidak tau. once sy tau sy pregnant, awal jumpa nurse. sekarang sy tunggu masuk hospital saja. mentua punya mulut Lazer juga... but mau buat mcm Mana? mentua sy pun Suka banding2 dengan anak perempuan dia. anak dia boleh rehat sepanjang pregnancy dia, tapi kalau dia nampak sy pegang phone saja, terus cakap 1 Hari main phone. mentua begitu selalunya diorang saja yg betul. diorang saja yg boleh buat begitu. untung mama2 yg ada mentua Sayang mcm anak sendiri. one more thing.... banyakkan bersabar... hormon Masa pregnant ni tidak tentu... emotional every high. so sabar banyak2.

sy pnh berada di tempat sis.msa pregnant ank 1st.pdpt MIL je yg betul.dia je yg pndai hal² pregnant nie.pndpt mak sy sndri dia xbg ikut.pdhal mak sy lg byk ank dr dia.hehehe.tp sy diamkn aje.hubungan kami mmg xngam.dia nk ckp ape pn.sy diamkn je.then sy lmbt pregnant yg ke-2.mcm² dia tuduh.kata sy jga body.then pregnant.tp syg.gugur mggu ke 8.dia tuduh sy lasak sgt.tp mujur suami sy ok.xlayan mak dia.then pregnant ke3 & ke4.kami xbgtau dia.diamkn je.tp xpnjg jgk dua2 gugur msa bwh 10w.pregnant kli ke 5.MIL stroke terlantar xboleh berckp dh.100% org uruskn.sy & suami jga dia elok².kami xtau dia fhm or x.tp kli nie kami bgtau psl pregnancy sy.skrg dh msuk 30w.

sy pon meluat dgn mak mentua sy.. dia suka masuk campur taw lagi satu family mentua sy ni kakak2 ipar.. kite 1st bby juga ade yg taktahu ade yg tahu.. tak tahu tu ajar laa kan bgthu mcm mane.. ni sy dah buat ke salah buat sikit ke.. baru nak tegur.. bengang je rasa.. anak sy x sihat g klinik. kite ikot je arahan doc. mak mentua n pak mntua sy ckp x penah lg dgr bby kena tu kena ni.. dah doc suruh cmtu.. kdg sakit aty juga la.. then dduk sebumbung pon x syok juga senanya.. sume keje uma sy buat.. mak mentua acah2 sakit. geram tahu x. kdg nk luah kan kat sape pon tktahu laa.. tgok muke suami kesian plak rasa aku ni berdendam dgn mak kau.. sabar jela..