Mertua xnak lepaskan anak..

Ada x siapa ade pengalaman mak mertua xboleh lepaskan anak? Dulu duduk dgn mertua.. Sy buat kerja2 dlm rumah tu since mak bapak husband kerja and even sy sendiri kerja dan ade maid hujung minggu.. Tp mertua ni jenis apa kita buat semua x kena, Bila xbuat kata malas pulak.. Dijaja nya cerita kita, selongkar bilik kita sesuka hati.. Amek baju kita bg org lain pinjam x tanya.. Pernah isu spender pun viral sampai kena gelak ngn mak mak sedara / anak buah belah laki.. Lepas bersalin sy dgn suami pindah rumah.. Bila balik je mak dia duk paksa2 duduk balik kat rumah dia.. Sekarang ni rase fobia nak balik rumah mertua.. Mase sy ade dulu pun mak mertua dok bergaduh bertumbuk dgn laki dia.. Dah 60 an dah masing2.. Dia nak sy balik sbb sy je menantu yg baik dgn dia.. And kalau sy takde dia penat sbb rumah dia kena uruskan sendiri.. Basuh kain baju, iron semua tu.. Dulu spender bapak mertua pun sy yg lipat tau.. Baju2 kerja dia sy yg iron.. Jd dia mmg terasa bila kami xde.. Ade nasihat tak.. Sbb rase xlalu nak balik rumah mertua dah.. Banyak sgt mkn hati, malu and trauma.. Tp rumah mertua dekat je.. Huhuhuhuuu

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sebab tu pentingnya suami sediakan tempat tinggal utk isteri. Sebab tu lepas kawin, tak elok duduk serumah dgn parents/mertua. Sebab tak nak jadi benda2 mcm ni la. Puan cuba ckp baik2 dgn mak mertua puan. Cuba jarang jumpa. Lama2 dia ok la tu. Kadang tu dia nampak mcm tak suka bila kita ada. Tapi bila kita tak ada, mencari pulak. Ni la ego namanya. Masa ada, tak nak hargai.

Baca lagi

org org ada ckp kak. menantu dekat busuk menantu jauh wangi. kalau akak pindah balik duduk rumah mak mertua. nanti jadi menantu busuk balik kak. baik akak duduk lah rumah asing. tak dosa pun tinggal asing. islam mengalakkan lagi duduk asing. baik akak focus pada keluarga kecil akak tu.

duduk asing jelah. nk makan nk tido suka hati bila2 dimana pun. kalau duk dgn mertua. tk ada privacy. duduk lah rumah asing. walaupun rumah asing tu. sejengkal katak je. sbb 1rumah tk boleh ada 2ratu.

balik tu tetap balik jer lh ..apa2 pun dia tetap mak mertua awak..mak suami awak..cuma kena kuat kan hati jer..xpyh layan dia sgt...pindah tu mmg jgn lah..biar jer rmh asing2 cmtu dh elok dh..

VIP Member

jgn pindah semula . lama² boleh depression . awk kene jaga mental health awk .