Mohon tips cepat hamil

Sy sudah 10bulan berkahwin namun belum dikurniakan zuriat lagi. Boleh minta mommys2 semua tips atau pandangan mcmna cara bagi cepat lekat? Harini period sy..sedih sgt rasanyaa,mcm2 juga usaha sy cuba, keluarga pun asyik duk tanya je bila lagi..bbanding2, kawen dh nak dekat setahun tp tak lekat2 lg#pleasehelp 🥲

32 Balas

teruskan honeymoon dengan suami saat berdua ni pricey sangat banyak2kan bahagiakan pasangan jangan stress kalau stress saya x suggest buat kiraan tarikh subur tu... nanti makin stress sbb saya dulu siap beli strip utk check tiap kali subur hasilnya saya menangis selalu, kecewa aje bila upt -ve makan folic acid satu lagi, sis boleh amalkan susu kambing dgn segengam kurma tiap org setiap pagi makan dengan suami kemudian minta doa drpd ibu, dan ibu mertua doa diorg ajaib minta doa drpd org2 yg buat umrah jangan panjang2 pendek pun takpe, supaya x bebankan diorg pastu minta doa dkt budak2 kecik sis abaikan je org2 yg bertanya kalau boleh, tak payah jumpa pun xpe untuk jaga emosi sis juga pengalaman saya, adik pregnant dulu sdgkan saya kawen dulu saya mmg x ambil tahu perkembangan adik tp awal2 tu mmg menangis banyak kali lama2 saya abaikan je adik cuma ambil tahu hal sikit2 je nak hilangkan stress lagi sis pergilah bercuti dengan suami cari tempat yg relax2 je tayah tempat mahal cari promosi2 yg ada moga dipermudah urusan sis sekeluarga 🌹 semoga

Mcm sye ttc 8 tahun mcm2 sye ikhtiar utk dpt kn zuriat sndiri....sye bli opk minum minuman sunnah...jga pemakanan...sye turunkn berat badan...jaga hati sendiri supaya tk fikirkn sgt pasal zuriat...sbb mulut org ni tk blh nk tutup....mcm2 org ckp sye ni mandul...tk pndai layan suami la....tp sye buat bodoh je dgn kata2 mcmtu....dan syukur alhamdulillah masuk tahun yg ke 9 sye dikurniakn zuriat dan skrg sye tgh berpantang....mulut2 puaka ni mmg tk blh tutup...bila kita dh mengandung dan dh lahirkn ank di tnye pl tknk ke tambah sorang lg...mne thu dpt sepasang pl kn....kita yg msih berpantang sakit kne czer ni pun blm baik lg dh tnye soalan mcmtu....stress dibuatnye

Part 3 Sementara mengamalkan apa yg saya bagitau, boleh la puan check opk. Utk dapatkan tarikh kesuburan. Waktu tarikh kesuburan disyorkan bersama with doggy side. Bersama hari2 okay saja actually tapi bila OPK positive awak try doggy dan kalau boleh hari opk positive , time bersama 4-8 pagi high chance tuk pregnancy. Make sure hari2 awak subur laki awak makan supplement jugak. Lepas tu just banyakkan air kosong, kalau elok nya buang manis. Kalau minat bersenam, kurangkan bersenam. Sometimes bersenam teruk2 pun effect jugak. So biasa2 je ok. Apapun banyakkan doa tau. Doa kat Allah sebab kita boleh ikthiar, tapi Allah yg bagi ok. U can do it sis . Goodluck

Lagi 1 bila waktu subur awak dah smpai awak bersama suami jngn sekali pastu stop. Contoh esok tarikh waktu subur malam tu awak start bersama suami, hari ni waktu subur awak malam tu awak bersama suami lagi esoknya awak rehat. Sperma suami boleh bertahan dlam rahim kita 4,5 hari sahaja. Sekali bersama suami belum tentu sperma suami tu semua hidup tau. Awk kena bersama suami 2,3 kali. Mcam saya contoh tarikh sebelum sbur 1.10 time ni saya bersama suami 2.10 ni tarikh subur dtg malam tu saya bersama suami, 3.10 saya rehat 4.10 saya bersama suami pastu stop bersama suami saya kena rehat saya kena makan yg berhkasiat, jngan stress. Kira 1 bulan ni kena jaga semua.

Masa awal kahwin jangan fikir sgt pasal anak. Kena enjoy nak2 masa bersama jgn terlalu set target nak anak. Awal2 kahwin elok checkup husband n wife. Dapat tau masalah baru boleh cari penyelesaiannya. Jgn selalu bersama. Air mani suami boleh hidup dalam rahim selama 5 hari. 3 hari sekali okay lah. Agak2 seminggu sebelum due date period jgn bersama straight seminggu sbb takut ada persenyawaan berlaku. Sbb tu lah ramai bg tips buat opk. Bila dah turn -ve opk tu dah boleh stop bersama sampai lah next cycle. Saya doakan semua yg sdg menunggu zuriat dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah, yg cukup sifat dan yg sihat walafiat dlm waktu terdekat ni. Aamiinn

2y ago

Betul. Tp depends body masing2. Mcm saya test opk tak jumpa pun +ve. Lendir pun tak berapa perasan ada ke tak sbb tak boleh beza keputihan dgn lendir egg white. Tapi saya bd je dgn husb seminggu 2/3 kali. Lepastu saya seminggu sebelum period mmg dah ada tanda nak dtg period mcm breast sensitive. Time tu saya stop straight seminggu bd. Tak sangka rupanya ada penghuni rahim. Alhamdulillahh

Saya pun sama mcm sis jgak.. Kawin da na msuk 10bln tp blum ada rezeki baby lagy.. Tp xpe awk.. Allah lebih tahu bila waktu yang terbaik buat kita&suami dikurniakan zuriat.. Yang penting banyak2kan doa&jaga kesihatan.. Saya pun mcm tu jgk.. Orang sekeliling duk menanya da pregnant ke blum? Siap ada yg cakap ke memang xnak anak?sedih memang sedih.. Tp kita kne pekakkan telinga dgn kata2 negatif tu.. Stress tu xelok utk kita.. Stress tu antara penyebab susah hamil jgak... Awk kuat taw💪💪... Yakin dgn rezeki Allah.. Bila Allah nak bagi kejap je... Skrg ni honeymoon dlu puas2 ngan suami taw... Nnty da ade anak susah da na honeymoon 🤭... #PJJ@LDR

2y ago

Nape awak stop jus tu bagus untuk iktiar hamil awak.. Awak buat tips mc saya ckap tu

Saya pun dh 10 bulan kahwin ,,nak dekat setahun dah .tiap bulan fikir bila cuba elak ttp akan fikir sikit2 ..tengok org lain baru kawin berapa bulan dh lekat .kdg stress sedih mcm2 laa .saya suka tengok org dh mengandung mcm2 saya fikir ..kdg saya cuba positif kdg negative jugak fikiran saya .apa kan daya kita kn manusia tk sempurna .saya buat skg cuba elak sikit2 fast food ,cuba happy kn diri ,cuba tnk stress cuba tk fikir anak sangat tp ttp usaha nk buat baby .. hehe .. Semoga ada rezeki mengandung tahun ini buat sis ,saya dan para pejuang garis 2 pada tahun 2022 ini .. Aaaminn ya mujib 😊🌹

2y ago

Awak jngan stress itu hal utama jngn fikir negetif sebab kita fikir negetif stress boleh effect kat badan juga . Solat minta doa bnyak supaya allah kurniakan zuriat.bnyakkan makanan sayur hijau tau suami pun sekali. Elakkn dduk berdekatan dgn perokok kalau boleh pakai mask.

yang penting jangan stress . masa bersama, elakkan guna sebarang pelincir . beli opk untuk detect hari subur . saya pun tak sure cemana saya lekat masa first pregnancy ( tapi keguguran) sebabnya saya period tak teratur, paling lama pun 4hari. standard 3 hari je period. yang second pregnancy ni, memang saya pakai opk and ikut apps yang kirakan cycle subur kita . first pregnancy tu saya rajin minum pati delima, n makan benda yang sihat . yang second ni tu memang saya rancang sebabnya mak saya kata, kalau gugur cepat lekat . so agak struggle nak lekat semula . tak nak sedih kehilangan lama2

2y ago

owh yeke. tp sy mmg susah nak bd pagi..lpasni boleh cuba..hehe

Part 2 Lepas tu, jaga permakanan seperti stop fast food terus,eat clean contohnya makan la nasi dgn sayur sayuran banyak..fokus on taugeh buat meal wajib ada taugeh..kurang makan minyak semua tu, amalkan yogurt pure tanpa campuran ape2..sy makan farm fresh punya..makan buah kiwi dan buah2 lain pun banyak..nenas,betik, durian , petai tak boleh..jgn makan masakan yang bercuka contoh air asam cuka,jeruk cili, stop kejap ni..first ttc saya pernah keluar ketulan sebab termakan ni..Jaga permakanan penting ya. Lelaki pun sama. Jgn kita usaha sorang2 ye.

try mengurut sis.saya dulu lepas kawen kosong 2 bulan je. kawen pun umur dah 24,masa tu makcik² kat tempat kerja semua cakap syg dah andartu 🤧. risau + stress dgn mulut org,saya try pi mengurut kat sorang makcik ni. Alhamdulillah, sebulan kemudian sy mengandung. sekarang tengah berpantang anak ke 3 🥰. saya doakan buat semua yg belum dikurniakan zuriat,satu saat nanti awak semua akan memiliki zuriat sendiri 🤲🏻❤️ yg penting jangan putus asa. usaha + doa + tawakal pada Allah 🤍🤍