berat naik mendadak

sy nk tnya,ibu2 mkn apa ya wktu mlm..sb doc tk bg mkn bnda brat wktu mlm..jd boleh gantikn dgn mknan ape ye...sb time pregnant kerap lpar..

berat naik mendadak
16 Balas

Sy tak makan malam, memang rutin hari2 tak makan malam. Malam sy minum susu. Tapi memang ada rasa lapar tp tahan je. Husband pun tak ajar makan malam. Last makan pkul 6 petang. Lama2 jadi terbiasa. Tp tu la tabiat lps makan mesti nak kunyah biskut Manis2.. Berat pun naik 4 kg dalam sebulan. Sekarang nak control makan Manis2 dan tukar kepada buah.

ye sis..saya time pregnant asyik mkn jer..sbb saya memang ada gastrik..tmbh lagi bile pregnant..rasa loya sgt dri 1st smpi 3rd pregnancy..smpikn berat saya naik 15 kg..tapi bile lps bersalin lbih kurg sebuln turun 11 kg.klu x thn,mkn roti ngn tuna pun blh .at least mkn kerap tapi kuantiti sikit.mlm pun sy mkn je sbb lapar kan..

2y ago

tula,sy kerap lpar..mlm kdg mkn roti,tak pun mkn kacang2 je...sb doc tak bg sentuh nasi...stress plk rasa🤣

Saya pregnant GDM on diet so memang kena diet lah. Malam-malam lapar pun kena diet jugak, jadi saya pilih buah. Buah yang kurang gula tapi tinggi serat macam buah naga, jambu batu ataupun kiwi. Cukup utk alas perut sebelum tidur. Elakkan buah yg manis macam mangga masak/betik dan makanan yg tinggi karbohidrat.

same laa . saya pon sejak mengandung ni asyik rase lapar je . baru ni berat saya naik mendadak lepas raya . sebulan naik 7kg . terus misi bising n soh minum air gula . hmmm dh buntu nk buat mcm mne sbb saya makan sehari 2kali je . makan nasi time petang pukol 2@3 mcm tu pastu makan nasi time mlm

Sy start nurse jeling jeling berat naik 2kg sebulan sy kurgkan makan malam Kalau lapar sgt2 bru sy ambil nasi Kalau x sy selaluu minum nestum@makan biskut cicah milo@mkn buah atau kekacang.. alhamdulillah berat naik 500g je sbulan tu maximum bleh sbb sy obes 😝😝

klau betul2 lapar tgh mlm. sy selalu nya akn aml 2 biji telur rebus yg betul2 msk. dan daun sawi salad dlm 5 keping. dgn 1 cwn pendek air suam je. sbb sy tak nak mlm nasi atau mee wktu mlm. sbb ms bunting nie. gdm dan berat bdn prlu jaga bnr2.. 😉😉

sy baru2 ni naik sbulan 1.7kg pun dh risau kot bulan depan naik lg....jd nya skrg pg sy makan roti gardenia wholemeal.....makan tengah hari macam biasa....petang sy makan buah....malam minum susu.....harap2 bulan depan tak naik banyak laaaa 😅

malam saya makan biskut kering 3 keping .. lepas tu minum susu segelas .. lepas tu saya banyak minum air masak .. sehari 2L .. memula tu maybe struggle sikit sbb malam mkn sikit .. tp cuba free kan mindset .. inshaallah

minta suami sentiasa beli roti / biskut.. sy hrtu suami sllu beli roti & biskut jd klau lapar sgt mkn tu je.. sbnarnya bkn nk mkn bnyk sgt pun roti sebijik pstu biskut 3 /4 keping dh ckup 🤣

biasenye tgh malam kalo lapar sy makan roti je . ataupun buah2 ke , biskut ke. sbb sy tkt naik brt badan nnti kene mnum air gula bnyk kali😅 risau. dhla bnyk kali fail mnum air gula .