17minggu zincofer

Haiii nk tnya yg pngalaman.. sy skrg 17w, sblm ni sy mkn zincofer sebiji je wktu mlm sblm tidur, pstu mgu lps sy checkup hb drop sikit hmpir2 low, so misi sruh tmbah mkn lg sbiji zincofer ni tp kna mkn wktu pagi sbiji,mlm cm biasa sbiji.. tp yg msalahnya, sy dok mkn ubt ni mlm2 sblm ni ok je, ttba bila mkn time pagi sy jd muntah. Kenapa yer? Adakah sbb bila siang lps mkn ubat tu sy byk buat kerja bdn ltih? Mlm plk lps mkn ubat sy tidur trus xrasa apa2.. mcm tu ke? Mntk pndapat smua pls.. #pleasehelp #First_Baby

9 Balas

sis try cuba mkn zincofer 30minit sebelum sarapan . sbb bib sllu buat gtu alhamdulillah boleh . tp 30 minit lepas mkn zincofer bib ambek sebiji kurma plus kismis 5 biji . plus nestum madu cmtu . sllunya buat 2 jam sblom nk jmpa misi .kalau ada temujanji . plus minum air bnyk kalau hari tu hari jumpa misi . sbb takut lekt gula . tp so far . 30 minit lepas mkn zincofer mmg bib akn wat gtu la . 2 jam lepas ambek kurma kismis tu . bru mkn berat . susu ke ape ke . sbb 2jam lepas ambek zincofer bru nk boleh minum susu . lau x x serap . ha lagi 1 minum zincofer dengan jus oren . serap cepat. so takda la rada mual tu . cer cuba try 🥰

Sis waktu saya makan zincoffer, saya langsung takleh terima. Makan asyik muntah lpas 30 minit je muntah, so time checkup nurse dgn doktor bising hb drop dari 11.9 (time makan obimin) ke 10.8 (time makan zincoffer) so saya ckp takleh terima ubat zincoffer. Malam ke pagi ke mesti muntah balik. So doktor tukar ubat kepada iberet, alhamdulillah takde muntah lagi. Cuma kdang2 angin dari bdan je kluar lpas mkn ubat iberet tu

2y ago

Ouh hahaha , okay sis takpe boleh tu. Try tukar sblum makan pagi time perut tgh kosong. Harapnya takdelah muntah dah kan. Moga urusan sis dipermudahkan ye amin🤲🏻❤️

hai nk tnya sy skrg 33 weeks gdm on ubat, due 26/2 tp 12/2 dh kena serah diri normal ke sy sakit blkang yg teramat sgt sekarang rasa mcm sgugut mgntok sgt2 tp xboleh nk tido baby kick tp sllu jugak mgeras 🥺 normal ke atau nak kena pg hospital buat checkup risau sy .. #anakfirst

Maybe badan kita semua lain lain reaction. Macam saya kalau makan perut kosong nnt akan rasa mual. So kadang ada la jgk terskip sbb muntah. Jadi mmg hb turun gak la. Tapi lepas doc pesan makan pagi lepas sarapan, janji perut terisi. Alhamdulillah lepas dua minggu pun nampak dah naik

2y ago

Mksd sis mkn pgi tu 2jam lps srapan ker ,atau lps mkn srapan trus mkn ubt? Sbb sy kurg lalu srapan ,lps tu 2jam plk bru mkn ubt tu,mgkin prut jd ksong balik sbb srapan sikit kerr kan.. bila mkn ubt tu time mlm ok je xpnh ada prblem sbb tdur trus,time pgi ni jer prblem plk,huhuu..

Saya kena makan zincofer sekali sehari. saya akan ambil waktu pagi bersama vit c & lepas makan tu mmg akan loya & nak termuntah. Jadi saya ambil waktu mlm, tp pagi tu akan jadi lesu & jantung laju kalau buat byk kerja.

Kalau tknk rasa muntah, boleh try makan dgn minum air limau/sunquick tanpa gula. Mcm sy makan dgn air pati delima gulsan. Janji air yg masam2.

2y ago

Huhuhu perut kosong agaknya pagi tu kan? Macam sy masa 1st preggy boleh je minum dgn air masak. Yg 2nd ni tak boleh go, tak smpai stgh jam mmg habis semua sy muntahkan 😅

nmg mcmtu.... zincofer pon Sye xtahan mkn pg...Klau mkn MLM ok lg...tp Sye tak mkn zincofer tp iberet ..hb pon cantik

memang simptomnya mkn zincofer begitu pada waktu siang

2y ago

Nurse , doktor dan dietitian cadangkan saya mkn zincofer waktu siang (masa ni hb saya drop lg dan lg) : 1 jam sblm sarapan, makan dgn air perahan limau kasturi (sy ada gdm, tak sesuai minum dgn sunquick) makan selepas 2 jam sarapan/lunch semua cara memang buat saya pening loya. Akhirnya saya pilih makan zincofer 2 jam atau lebih slps dinner. dan bila loya dan pening dtg, terus saya tidur. senang. *Saya masih on zincofer sekali sehari

zincofer saya xleh telan..saya tukar maltofer