Keguguran dan next pregnancy

Hi, sy mengalami keguguran 9 Mei lalu, skrg tgh period for the 1st time after gugur. Dr nasihatkan utk pregnant slps 6 bulan.. Tp sy rasa tempoh tu agk lama. And kebanyakan kwn2 sy dh pregnant balik 2-3bulan lps keguguran. Nak tanya pengalaman mommies kt sini, selamat ke mengandung lebih awl dr saranan Dr? And ape langkah pencegahan yg di ambil utk jarakkan kehamilan tu? Oh, sy bru je 1st time pregnant mse tu, so x de pengalaman dan ilmu sgt.

16 Balas

Pada pendapat sy, bab ni better jangan terlalu cepat pregnant balik after gugur. Doc bg masa sebab nak bagi rahim tu fully recovered. Memg takde masalah nak pregnant balik sebulan after tu tapi rahim ni nak pakai lama... So seeloknya ikutlah saranan doctor utk kesihatan kita jugak. Sekurang2nya 3kali cycle period lepas gugur baru ttc balik tapi kalau doctor cakap 6bulan means dnc kan? So ikut je k? InshaAllah rezeki tak salah alamat.

5y ago

I see.. Ye la, mak dan mertua sy pun ckp mcm tu. Biar fully recover.. Sy induce guur mcm induce bersalin.. Sbb janin xde heartbeat dan x membesar pun. Alhamdulillah keluar semua tanpa buat dnc..