Keguguran dan next pregnancy

Hi, sy mengalami keguguran 9 Mei lalu, skrg tgh period for the 1st time after gugur. Dr nasihatkan utk pregnant slps 6 bulan.. Tp sy rasa tempoh tu agk lama. And kebanyakan kwn2 sy dh pregnant balik 2-3bulan lps keguguran. Nak tanya pengalaman mommies kt sini, selamat ke mengandung lebih awl dr saranan Dr? And ape langkah pencegahan yg di ambil utk jarakkan kehamilan tu? Oh, sy bru je 1st time pregnant mse tu, so x de pengalaman dan ilmu sgt.

16 Balas

salam takziah sis. untuk ttc, first kena tahu kandungan usia berapa minggu waktu keguguran, then nak tau ada buat dnc atau ambil ubat atau complete natural miscarriage. yang dua ni kena identify dulu baru boleh decide tempoh nak ttc semula. kalau natural and usia kandungan tak sampai 3 bulan, sis boleh ttc semula after 1 cycle period cuma still risky. i banyak baca article they said mostly ramai yang have a successfull pregnancy after 1 miscarriage if punca miscarriage bukan dari faktor kesihatan sis la meaning ada masalah rahim ka chromosome deffect ka or etc. sebelum nak ttc saya would suggest sis pegi berurut at least 3 kali, to make sure rahim dalam kedudukan yang betul, buat bertangas and bertungku sekali, eat healthy, eat supplement yang works as healing inside your body macam gelatanized maca root, homepathic meds ka, any supplement yang boleh speed up the healing process and help prepare your body for your next pregnancy. saya keguguran march lalu, dari awal pregnancy dah fresh blood bleeding tapi kandungan survive until 6 weeks. all yang saya mentioned kat atas semua saya buat and now im pregnant back with no bleeding or spotting at all. ada setengah orang yang mengandung balik cepat akan ada spotting juga sebab dalaman dia tak heal betul so saya really recommend sis try my suggestion. if sis buat dnc or take ubat and kandungan sis lebih dari 3 bulan, saya suggest sis gap at least 3 bulan the very minumum. saya harap sis cepat pulih dan dimurahkan rezeki anak lagi. saya faham we want to speed up the process so we wont think about the loss so much. boleh tu memang boleh cuma risky so try your best to read things to speed up your healing. so that tak repeat lagi next time. prayers goes out to you strong mother.

D&C ke gugur secara neutral?? Sy gugur secara neutral November tahun lepas & 28hb Disember Sy da lekat & skrg da 6 bulan.. Ada pro and con utk lekat scepat mgkin sbb mcm Sy.. Gugur November tu Sy da 4 bulan, rahim da membesar pd waktu tu jadi bila Sy lekat yg Disember, setiap hari Sy berdarah sbb rahim x cukup kuat utk tampung baby baru.. Masuk 6 bulan ni baru betul berhenti berdarah tapi pelvic pain mmg sgt sakit smp Sy berhenti kerja ats nasihat doc utk bed rest.. Tp klu D&C, Sy cadangkan biar betul 6 bulan sbb kita x tahu luka dr D&C steruk mana di dalam rahim sbb risiko utk tertebuk rahim pun ada dgn prosedur D&C.. Biar badan fit betul + ambik folic acid utk hadapi kehamilan baru..

saya share sikit ya pengalaman . masa awal2 pkp bulan march 2020 (tahun lepas ) saya gugur (8weeks) lebih kurang . dua bulan takdatang haid . lepastu period sebulan . bulan 7 dah sah hamil balikk . kalau ikutkan memang nurse and doc suruh langkau 6bulan .. tapii dah terrr ada rezekii taksangka jugak . yg penting extra careful . now saya dah 32weeks .. alhamdulillah.. and bagi saya jugak , don’t rush sebab kawan2 semua preggy balik ke apa ke .. take your own time .. inshaa Allah nanti ada juga rezekii .

bgus ikut saranan doc.. bg msa kt rahim utk pulih sepenuhnya bru get ready balik utk next pregnancy, tp klau Allah nk bg rezeki lg xleh kata apa la kan.. ikut bdan masing2, ad yg kuat ad yg xleh nk adapt lg.. smoga smuanya dipermudahkan, skrg sy bakal alami mcm sis.. tgh preggy 10w tp 7w scan xde heartbeat, 9w scan xde heartbeat jugak tp baby dh nmpak jelas, doc bg msa lg 2mggu utk scan balik tp doc dh pesan siap2 jgn berhrap sy terima jela yg sy bakal keguguran kali ke-2😊

Pada pendapat sy, bab ni better jangan terlalu cepat pregnant balik after gugur. Doc bg masa sebab nak bagi rahim tu fully recovered. Memg takde masalah nak pregnant balik sebulan after tu tapi rahim ni nak pakai lama... So seeloknya ikutlah saranan doctor utk kesihatan kita jugak. Sekurang2nya 3kali cycle period lepas gugur baru ttc balik tapi kalau doctor cakap 6bulan means dnc kan? So ikut je k? InshaAllah rezeki tak salah alamat.

5y ago

I see.. Ye la, mak dan mertua sy pun ckp mcm tu. Biar fully recover.. Sy induce guur mcm induce bersalin.. Sbb janin xde heartbeat dan x membesar pun. Alhamdulillah keluar semua tanpa buat dnc..

Saya haritu gugur 8weeks. Lepas 4cycles period baru saya ikhtiar pregnant balik. Gugur secara normal, takde DNC. Nasihat saya, biar rahim rehat dulu.. Konsisten amik asid folik sebab risau jika pregnant dan gugur lg, takut effect pada emosi awak. Dun worry, at least awak dah tahu awak boleh pregnant. Cuma badan belum cukup kuqt utk baby. Doa saya untuk awak ya 😍

5y ago

Xde amik apa2 perancang. Semua rancang sndiri. Skrg pregnant 2nd baru 7minggu. Anak sulung umur 2tahun 8bulan. Mmg merancang sendiri. ☺️Xde cucuk. Xde ubat

Mmg doctor advice to wait 2 cycle period then try to conceive.. sbb umur sy dah 29..I xmau tunggu. I try again after one cycle period. Now 13 weeks pregnant. My advice try when your body and mind is ready❤ good luck sis

Salam dear...i pon br keguguran last week...leh tak i nk contact u sbb nk ty pasal turun darah nifas bape lame...n nk ker period tuh bape lame gap...thanks

5y ago

Kalau lepas gugur normally after 3-6weeks period balik. Sy cukup 3kali cycle period Alhamdulillah dah ada rezeki pregnant balik :) lepas gugur memg pantang makan sebulan tp berurut tak sempat.

Sy keguguran bln 1...n bln 3 alhamdulillah.. sy kembali pregnant... N now... Dh 12weeks... Cuma kena byk bedrest n mkn asid folid ... Jga pemakanan serta jgn lasak2...

5y ago

Tahniah sis,, take care of yourself dan baby ye. Semoga selamat semuanye dan sihat2 saje.

Paling cpt 3 ke 4 bulan.ada 6 bulan ada x smpi sthun.apa.biar kitaran cantik plan hamil dh blh mula..moga d mudhkan.jgn strss klu nk hamil lagi..