Berpantang & Bersama selepas keguguran

Assalamulaikum semua.. sy baru lps 2minggu alami keguguran. Alhamdulillah Allah permudahkan tak perlu D&C.. trima kasih yg prnah berikan nasihat dkt sy tempoh Hari. sy ingin bertanya bberapa soalan, 1. jika keguguran, brapa lama saranan utk brpantang ya? 2. Makanan apa yg blh dan tidak blh mkn? Buah² trutamanya.. sy confuse, bnyk sgt petua.. ada Kata hnya blh mkn orange dgn epal shj 😅 3. Blh ke slps 2 mnggu, utk 'bersama'? Ada yg kata klu lps kgguran ni, senang nk lekat, sbb Kita tgh subur.. btul ke? Ada apa² effect ke jika brsama slps 2 minggu brpantang? Maaf ye dgn soalan² ni.. sy 1st time gugur and ank 1st. Sdg TTC and ada #pcos 🥹

1 Balas

1- gugur xperlu pantang. cukup dgn elak fastfood dan air manis. 2- semua buah boleh makan. even pantang bersalin sekalipun. 3- nk bersama xde masalah. cuma dktr sarankan jika nk cuba hamil semula, jarakkan 6 bulan supaya rahim kembali sembuh dan diri awk sihat sepenuhnya.