Nak makan sedap2

Mommiesssssss😭 I nak tahu,i mengada2 sgt ke nk makan benda sedap time pregnant ni?? Dia mcm ni tau.. bila kita makan lauk kt rumah mcm telur goreng,ikan goreng,nasi putih,saya akan muntah balik.. tapi,bila suami bawak balik mknn luar mcm chicken texas, ayam popcorn tealive, pizza, salad yg beli kat Aeon, makan elok siap rasa kenyang lagi... X de muntah2.. Tapi bila sendiri masak kt rumah/ suami tolong masak kt rumah mmg x bole telan.. Skrg ni tiba2 craving spagheti carbonara, ayam buttermilk,mcm2 la tapiiiii tak nak dimasak kt rumah.. minx suami masakkan ayam buttermilk kt rumah,x tertelan..muntah balik.. bila umi(mak mertua) bwk g makan kt luar, makan ayam buttermilk tu bole makan habes siap kenyang lagi... Kalau mcm ni,kopak laaa hari2 nk makn luarr..kita bipotii jeee😭 kita suri rumah je😭 kita duit tak ramai sgt kt dompet😭 Boleh tak bagi nasihat kt kita ni.. kita still telan makanan kt rumah tp tulah letih nak kena muntah balik..cuba tahan diri dari muntah, mmg tak boleh... 😭😭😭 #SecondPregnancy

36 Balas

Samalah saya alami situasi yg sama pregnancy kali ni. tapi nak kata rezeki saya musim raya banyak open house kenduri saya hadir semua supaya saya dapat makan jadinya takdak lah saya kelaparan. nak makan kat rumah masak sndiri mmg muntah, suami masak pon xlalu makan pdahal slalu dia masak lah sedap sgt. mampu makan sikit sekadar alas perut selebihnya telan buah2. sya jenis xmakan fast food@ western sgt. prefer makanan biasa, kali ni mmg xtau lah kenapa minat sgt laksa. padahal laksa sya xminat langsung sebelum ni. dan rezeki makan bdn sikit pon xberangin. Bukan nak mengadaa ke apa sbb mmg xlalu makan kan berat turun smpai 45kg ja tnggal tpi alhamdulillah baby ok.

Saya takleh makan makanan kedai plak.. Kena masak kat rumah 🤣 suami plak tak reti masak adoi.. Terpaksa juga telan sikit.. Lepastu muntah juga.. Nak tanak kena hadap juga.. Masa berlalu rasa lamaaaaa sangat. Dah beranak lega alahan hilang.. Sambung penat jaga baby pula.. Tk sabar nak tunggu dia cerdik 🤣🤣 Saya pon surirumah juga.. Masakkan sendiri pon loya.. Saya kena orang lain masak tapi kat rumah. Bukan kedai 🤣 kdg2 suami tk cukup duit.. Terpaksa juga masak sendiri,kadang2 tak makan minum air jeh.. 😅 InsyaAllah berlarutan 3 bulan jeh.. Walaupon seksa tapi nnti dh abis alahan, susah nk stop makan pula asyik lapar hahahaha

Sama la saya sis. Macam2 teringin ni. Bila masak sendiri semua rasa tak sedap tp husband cakap sedap je masak. Tekak kita ni rasa pahit la ape semua… tapi bila ingat balik husband kerja sendiri & kita suri rumah. Duit selalu cukup2 makan je. Saya sedih tengok husband tungkus lumus cari duit nak sara kami satu family… pastu tak kan saya nak melayan sangat teringin saya ni kan?? Jadi saya terus tak nak ajak makan kat luar dan saya tak de cakap teringin nak makan yang sedap2. Saya redha makan makanan yg masak kat rumah walaupon rasanya pelik hahahaha. Bila kita terima seadaanya InshaaAllah Allah permudahkan urusan kita 🥰

saya dri awal prgnt mmg xboleh mkn sndri masak .. Sampai skrg 24week .. makan Dan paksa makan jugak sndri masak auto muntah smula yea .. kalau suami masakan .. mak .. pak mertua atau mkn kedai alhamdullilah ok jee mkn .. siap kenyang .. mmg xnak layan .. tapi paksa la mkn mcm mne tetap muntah .. Dan 1 paling ketara makan pagi tghri ptg kena lain lain jnis mkanan .. kalau mknan dri pagi bawa ke tghri Dan ptg Pon auto muntah .. tapi alhamdullilah xdew laa nak ngidam mknan yg sedap sedap .. cuma suami jela yg mngidam mcm" kite jela melayan die .. hehhehe

saya dulu masa 1st tri before tau pregnant tu memang makan/bau je nasi lauk campur kat rumah atau kedai, memang auto pening muntah. makan nasi butterchicken okay pulak. last last nak jimat sampai makan roti jelah sebab nasi berlauk tak boleh telan/bau langsung. masuk 2nd tri dah okay boleh makan semua. masuk 3rd tri langsung tak boleh makan/bau ikan sampai dah nak dekat due ni. tengok orang makan ikan rasa teringin tapi amik bau je nak muntah. 😖😂 harapnya lepas bersalin nanti okay lah.

saya mula2 gitu ,mindset Tu kena ubah ,saya ubah sbb Ada gdm Dan nk kawal berat badan xboleh Naik 9kg ,alhamdulillah xde dah mengidam benda2 luar Mahal Tu ,paling xpun saya xboleh bau nasi menggelegak shj , Dan Kalau teringin makan luar pun abis2 tomyam itu shj ,nak Kata b40 x T20 pun xsgt cuma faktor kesihatan saya berubah walaupun boleh dpt ,boleh je , tapi Minta maaf Kalau mmg Jenis xboleh jugak tetap muntah2 bahaya kesihatan sis Dan baby pulak ♥️

rumah sis dgn rumah mil/family members yg lain dekat² o jauh² ye? kalau dekat, sy cadangkan mintak suami masak kat rumah dyeorg @ mil/family members tlg masakkn utk sis. lepas tu beli bekas utk bungkus² makanan tu, dh siap masak, letak dlm bekas tu. myb dpt jimat skit dr asyik beli kt luar je. tp sis pn kena mind set jgk la, yg makanan tu suami beli 'dr kedai'. semoga dipermudahkan urusannya ye.

sama, mak sy ckp jgn layan sgt alahan tu lama2 dia akan okay sendiri..mmg x layankan pening ke mual ke buat dek je pastu okay dh. kalau bab makan pon mmg x layan craving apa2 melainkan mmg berhari2 teringat bru mintak, kalau tetiba je rasa mcm nk mkn something sy makan je benda lain dlu smbil pujuk baby ckp nnt esok2 bru kita mkn

2w ago

Ye btl. Craving ni jgn lyan sgt. Bukan pregnant pn mmg akn craving sesuatu tp bila tgh pregnant kdg org rsa patut layankn craving tu tp sbnarnya tak. Spnjng pregnant sy kdg2 ada juga craving nk mkn mcm2 tp sy mmg x lyan pn. Lama2 ok je. Pernah skali mmg ada smpai sy ngs sedih sbb mknan yg sy nk tu xde jual tp skjp dan sekali tu je kluar air mata pastu ok wlaupn x dpt mkanan tu, biasala waktu pregnant ni emosi tu membuak2.

Ikut atas org. Awak banyakkan doa baik2 usap & ckp elok2 dgn baby jgn la bg mommy muntah makan makanan kt rumah ni.. walau baby takda kaitan pun 🤣 Saya pregnant dulu ada la fasa kejap camni.. mujur kejap je.. lama2 muak dgn makanan kt luar plak haha.. ada masa taknak nasi langsung.. ada masa asek nk makan laksa je.. lepas bersalin pandang laksa pun taknak 😂

sy 1st mngndung skrg 33w gdm diet control jgk.. Dietician pening dah 2 kali jumpa sbb berat trun 10kg sptutnya gdm berat naik.. Sy makan ja semua. Tp dah mntah.. Dia suggest makan byk syur selit protein yg kita agk boleh makan.. Ni baru dah ok walaupun muntah masih ada.. Selalu selit crackers oat base in between..mkn yg mahal2 mmg x kan muntah tp tu lah kan..