miscarriage, double lines, next ttc

hye mommies, sy dh disahkan keguguran malam tadi and no d&c. 2 malam bertarung sakit. sempat berada di dalam rahim selama 8w6d. 2nd pregnancy. 1st pregnancy pun miscarriage jgk 🥺 pg tadi sy try check upt, tp masih double lines. possible ke? lama ke nak hilang 2 lines tu? and selalunya the best time utk ttc semula dlm berapa lama? sy tgk ada org blm jmpa next period dh lekat semula.

4 Balas

Sy MC 3x before this..thun 2017, 2018, 2019..xde spotting..cume mase bukak buku kat KK..tiga2 kali tu mmg dah xde fetal heart..and tiga2 baby tu sume trun sndri kat rumah..lpas 3rd MC klu kat Govt Hosp baru akn investigated ape punca MC through blood test..kdg2 ade kemungkinan sbb kerja..sy amik mase 1 thun stengah utk hamil semula slepas 3rd misscarriage..utk settle down infection lpas 3rd MC (septic misscarriage)..ALHAMDULILLAH..skng ni usia kandungan dah 20weeks..🤗🤗..mase dpt tau preggy..sy tros amik kptusan utk cuti tanpa gaji selama 2bulan..bedrest pon slh 1 cara utk elak MC in during early pregnancy sis..usually slpas MC upt still akn double line sbb HCG masih ade..klu sis da period slpas MC..boley da utk TTC tpi pndpat sy seeloknya bgi mase pd rahim utk sembuh..🤗🤗🤗..gud luck sis 🤲🏻

Takziah sis. Erm.. Normally hcg akan undetected dlm masa 2 minggu lepas mc. And yes awak boleh lekat semula right after mc sebab bdan dah mula ovulasi. Terpulang dgn awak nak rest dlu atau nak terus ttc. Tp kalau dah mc berulang, better rest dulu selama beberapa bulan dan cuba semula. Try eat clean dan reduce stress. Prenatal/folic acid teruskan je.. Nanti kalau dah lekat semula, boleh bgtau history mc kat kkia/klinik swasta so dorang boleh monitor dr awal.. Bedrest banyak2 mudahan next time awak conceive lekat kuat dan selamat sampai melahirkan.

4y ago

terima kasih atas nasihat sis ya, sbb dh 2x mc kn, sy dh bncg bg suami nk try jumpa pakar, just nak tahu je punca dan cara terbaik utk next ttc kn. kita ikhtiar je dulu. and makan makanan yg sihat dan bedrest sgt perlu kn skrg, in shaa Allah harap 3rd pregnancy dapat janin yg kuat dan selamat semuanya kan sis. sis doakan sy ya 😇

Saya tahun lepas Bln 2/2020 gugur... doktor sarankan 3 kali period baru try pregnant semula... bln 3,4,5 saya period.... tp period bln 5 tu start TTC dah.. bln 6 dah tak period dan UPT +ve.. bila 6 weeks scan.. Allah bagi rezeki berganda... doktor sahkan Twin dan family saya dan suami tiada sejarah twin..sekarang tunggu masa nk bersalinkan Twin... Gud luck sis.. 😊

saya dulu missed misscariage(tak ada darah tak ada sakit) cuma tergerak hati nak pegi check sebab badan dah tak rasa apa2(sore breast stop) then check2,baby dah tak ada heartbeat. doc bagi mc seminggu utk janin turun sendiri tapi tak ada tanda2 jadi proceed utk buat d&c. doc advice untuk tunggu 3 kali period baru cuba lagi. Alhamdulillah saya dah 9weeks4 days harini :)

4y ago

wahh alhamdulillah utk pregnancy yg skrg ni ya sis. kiranya ni pregnancy yg ke berapa? gap dr yg gugur ke pregnancy skrg berapa lama sis? mcmana cara penjagaan utk ke next pregnancy tu? so far yg skrg semua ok ke? janin ok ada heartbeat dh? maaf byk tnya sbb excited nak tips 😂😅